Közel 38 százalékkal nőttek a reálbérek 2010 óta

2017. október 30. 19:15

György László
Origo
A gazdasági növekedést meghaladó reálbér-növekedés annak köszönhető, hogy a GDP 3 százalékának megfelelő jövedelemátcsoportosítás történik évente a bérből élő családok felé.

„Fenntarthatatlan pénzügyi pályát eredményezett a külföldi befektetők előnyben részesítése a privatizációban, amelynek következményeként jelentős, a GDP 5-7 százalékára tehető jövedelem hagyja el az országot éves szinten profit és kamat formájában. 

A bérek esetében külön kiemelendő, hogy a GDP-hez mért részarányuk csökkenő tendenciát mutatott.

A 2010-et megelőző 40 év alatt a nettó bérek részesedése a megtermelt jövedelemből 53 százalékról 22 százalékra csökkent.

A foglalkoztatottak száma az 1970 és 2010 között közel harmadával visszaesett, a reálbérek ugyanezen idő alatt csak 28 százalékkal emelkedtek, miközben az egy foglalkoztatott által előállított GDP megháromszorozódott. 2010 óta a családi adókedvezményt is beleértve 37,7 százalékkal emelkedtek a reálbérek.

A gazdasági növekedést meghaladó reálbér-növekedés annak köszönhető, hogy a GDP 3 százalékának megfelelő jövedelemátcsoportosítás történik évente a szektorális különadókból és az államadósság kamatmegtakarításaiból a bérből élő családok felé a munkára rakódó adóterhek csökkentésén és a családi adókedvezményeken keresztül.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Á , ez semmi : a baloldal 2018-ra 1000 százalékot ÍGÉR...

Lényegében mindenkinek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés