Nagyon jó bőrben van a régió, csak a politika el ne rontsa

2017. október 30. 08:38

Néha nem árt egy kicsit hátrébb húzódni, és a kelet-közép-európai térség gazdaságát kicsit kívülről, vagy kicsit felülről megvizsgálni.

2017. október 30. 08:38
Brückner Gergely

„Néha nem árt egy kicsit hátrébb húzódni, és a kelet-közép-európai térség gazdaságát kicsit kívülről, vagy kicsit felülről megvizsgálni. Mi ugyanis nagyon benne vagyunk a mindennapokban, a gyors hatású hírekben, de vajon hogy lát minket az, akit kevésbé hajtanak a hitviták? Hova jutottunk az elmúlt évtizedben, merre van az előre?

Szerencsére mostanában ebből a semlegesebb megközelítésből is árad a »minden nagyon szép, minden nagyon jó« hangulat. 

A kelet-közép-európai országok gazdaságai és a térségben aktív bankcsoportok valóban csupa javuló adatról, mutatóról számolhatnak be mostanában. Ezek:

  • lendületes gazdasági növekedés,
  • kordában tartott költségvetések,
  • alacsony munkanélküliség,
  • olyan bérnövekedés, amely eddig még nem csapott át inflációba,
  • a bankszektorban javuló jövedelmezőség,
  • stabilabb tőkemegfelelés,
  • a nemteljesítő hitelek arányának süllyedése.

Ezen trendeket látva, nem csoda, hogy Johann Strobl, a Raiffeisen Bank International (RBI) vezérigazgatója is nagyon pozitív jövőképet vázolt egy szűkkörű háttérbeszélgetésen. Az osztrák központú, de ezen kívül 14 további kelet-közép-európai országban is aktív RBI vezére szerint a gazdasági növekedési adatok ugyanis nem csak kiválóak, de a növekedés egyelőre fenntarthatónak tűnik.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. április 27. 09:23
Árulás ütötte fel a fejét az Indexben! Simicska benyom egy félliter konyakot és kirúg minden rohadt újságírót, aki Orbán politikáját elismeri! Firkászok, dies irae közeleg!
terra
2017. november 09. 18:36
Reális elemzés (az Indextől valóban meglepő). Figyelemre méltóak az alábbi részek: "Mi inkább döcögtünk Magyarországon ez a tízéves összesített növekedés nem érte el a tíz százalékot, ami legfeljebb a középmezőnyhöz volt elég, de az biztató lehet, hogy az idei évben már a legjobbak között vagyunk." Ebben ugyebár benne van a tíz évből a kormányváltás előtti első három év is. Szeretettek volna a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok úgy "döcögni", mint az Orbán-kormány. "Ami viszont figyelmeztető lehet, hogy a bérnövekedés (Romániával egyetemben) nálunk a legintenzívebb, ebből könnyen lehet infláció. Ha pedig így lesz, akkor bármennyire is elkötelezett a Magyar Nemzeti Bank az alacsony alapkamat (jelenleg 0,9 százalék) mellett, az aligha lesz tartható." Lefordítva ez annyit jelent, hogy a jelenlegi kormány alatt a bérnövekedés olyan szintű volt, amennyit az inflációs célok még éppen megengednek. Ennél nagyobb mértékű bérnövekedés - amit az ellenzék ígérget - nem megengedhető inflációhoz vezetne. Hozzáteszem, hogy az ellenzék a nyugdíjak svájci indexálását is visszahozná, ami az inflációnak csak a felét érvényesíti a nyugdíjakban, vagyis magasabb infláció mellett a nyugdíjasok járnának a legrosszabbul. "Kockázatok a populizmus növekedése, amely a térségünket is fenyegeti, bár eddig azért érdemi veszélyt nem jelentett a nemzetgazdaságokra." Nem igazán értem, hogy ennek mi helye van egy közgazdasági elemzésben. Minden párt és politikus azt beszél, amit akar, attól még nem változik a gazdaság helyzete. Ha irreális ígérgetésekre gondol az elemző, amit a kormányra kerülő párt teljesít is, ez a veszély Magyarországot nem fenyegeti. A jelenlegi kormánypárt ilyen ígéreteket nem tesz, csak az ellenzék. Ők pedig szerencsére nem valószínű, hogy kormányra kerülnek. Ha mégis így történne, akkor két eset lehetséges. A valószínűbb verzió, hogy rögtön közölnék, hogy az előző kormány sokkal rosszabb állapotban adta át az országot, mint ahogy várható volt, tehát nem teljesíthetők az ígéretek, sőt megszorításokra van szükség. A valószínűtlenebb verzió, hogy mégis teljesítenék az ígéreteket, akkor viszont tényleg bajba kerülne az ország.
pollip
2017. november 01. 09:57
Így igaz. A ballib máris belengette az ígéret-cunamit. Ha megvalósíthatnánk, nekünk megint végünk. Fura az index, talán már másodszor pár nap alatt. Mi történhetett?
gabor7th
2017. november 01. 09:57
Hogy el ne rontsa ne szavazzunk a ballibekre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik