Ne okoljuk többé a népet!

2017. október 25. 22:01

Pogátsa Zoltán
Mérce
Ideje arról beszélni, hogy milyen gazdasági-társadalmi folyamatok állnak a zsákutcás rendszerváltás mögött.

„Nevetségesnek tűnik ma már az a magyar liberálisok által még nem is olyan régen is hangoztatott érvelés,  hogy a magyar jobboldal valahogy különlegesen rossz, bezzeg »Nyugaton« a jobb is jobb, ott »rendes« jobboldal van. Trump megválasztása óta kinevetik, aki így érvel. A Brexit, Le Pen, az osztrák választások, Berlusconi, a katalánok megverése stb. óta ezt már nem lehet mondani. A nyugati demokráciák ugyanúgy erodálódtak, és mindennek a társadalmi egyenlőtlenségek vannak a hátterében. A különbségek a globalizáció nyertesei és vesztesei között.

Cas Mudde, a világ első számú populizmuskutatója szerint populista politika az, amelyik a »tiszta népet« állítja szembe a »piszkos elittel«.  Mudde szerint ilyen populista mozgalmak léteznek a jobboldalon és a baloldalon is, de közös bennük, hogy mindegyik hamis. Nos, ezt a populizmus felfogást meghaladta a kor. Lehet a kisember piti adócsalásait felhozni, de amit a kelet-európai elitek műveltek és művelnek, az nem ugyanaz a lépték, műfaj. Mudde úrnak és követőinek el kéne gondolkodnia: lehet, hogy a népnek van igaza?

Kelet-Európában kicsit kevesebb a nyertes. Nem is kicsit. Ideje abbahagyni tehát a nép okolását, és ideje arról beszélni, hogy milyen gazdasági-társadalmi folyamatok állnak a zsákutcás rendszerváltás mögött. Nem csak Magyarországon, hanem az egész régióban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rendszerváltás címén mi, itt ká ejrópában nyakunkba kaptuk, nem, nem a szociális piacgazdaságot (amiről '90 táján hablatyoltak), hanem a brutális glob. kapitalizmust.
És megtanultuk, hogy, igen, az erősebb kutya...
Ja, és nem mellesleg nekünk jutott a térség legaljasabb rendszerváltó "elitje".
Aki pedig, közel 30 évvel az un. rendszerváltás után még mindig Kádárban keresi a bajok okát, az nincs magánál. (Nem mellesleg, anno, a szovjet blokkban mindenki a magyarokat irigyelte.)

lényegében igen, de
az átlag nem él olyan szuperül, nem beszélve az átlag mögötti, soha nem tapasztalt különbségekről, a kevés nagyon gazdagról és a sok máról-holnapra élőről

ma már a "nagymenők" nem törvényen felüliek, mert olyan törvényeket hozatnak, ami nekik kedvez (akár utólagos hatállyal is)
no persze már a privatizációnknál is az mondás járta, hogy törvényes, de nem etikus

Én nem vagyok benne biztos, hogy a társadalmi egyenlőtlenség ennek az oka. Sőt, továbbmegyek, szinte biztos vagyok benne, hogy nem az egyenlőtlenség az oka ennek. Ausztriában a társadalmi egyenlőtlenség miatt nyert ennyire az ÖVP és az FPÖ? Kötve hiszem. Ha ez igaz, akkor az a fajta egyenlőség, amiről a Pogátsa Zoltán álmodik, nincs az a földi hatalom, ami képes lenne ezt megteremteni.

Kelet-közép (vagy micsoda) Európa negyven-ötven évet kihagyott a világ átalakulásából. Ezt nem lehet egy-két ugrással bepótolni.

Remek Pogátsa Zoltán cikke:
"középosztálybeli elitek a helyi többség kulturális fejletlenségének erőltetésével minden fejletlen országban valójában arra törekednek, hogy saját magukat megkülönböztessék, eltávolítsák, kiemeljék a sikertelenségből. A tudatlan, maradi plebszhez képest ők „nyugatosak”, „modernek”, stb. stb. "

Ady Endre életérzése is hasonló volt száz évvel ezelőtt.
Egyik versében Ő, a "kunfajta nagyszemű legény" magyar kortársairól írhatta ezt:

"De ha a piszkos, gatyás, bamba társakra, s a csordára nézett,

Elfeledte rögtön a nótát, s káromkodott, vagy fütyürészett".

Ma már üzlet az embereket rákkeltő ételekkel etetni, rákkeltő gumiégetésekkel szennyezni a levegőt még az üdülőhelyeken is, mindehhez üvöltő tucc-tucc zene. Garantáltan nagyot fog kaszálni a kemoterápiát előállító konszern.
A gazdasági elemzők meg kimutatják a javuló növekedési ütemet!
Prímán élünk ebben a posványban, ahol még azt sem tudjuk, mikor zuhan a fejünkre az összes, űrbe küldött szemét!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés