Empátia

Ön is jobban szereti a kutyáját, mint a szomszédját?

2017. november 4. 21:31
Jack Levin – Arnold Arluke – Leslie Irvine
Society and Animals
Egy kutatás szerint az emberek jobban együtt éreznek egy sérült kutyával, mint egy felnőtt emberrel.

Egy kutatócsoport 256 egyetemi hallgatóval végzett kísérletet. A diákok újságcikkeket kaptak, amelyek egy szenvedő szereplő megveréséről szóltak. A cikkek tartalma megegyezett, kivéve az alanyt: a különböző cikkekben egy egyéves gyermek, egy harmincéves felnőtt, egy kölyökkutya és egy hatéves kutya voltak a bántalmazást elszenvedők. A diákoknak válaszolniuk kellett arra a kérdésre, hogy mennyire éreznek együtt az áldozattal.

A szociológusok arra az eredményre jutottak, hogy egyrészt nem igaz a vélekedés, miszerint az embereket mindig jobban megérinti az állati szenvedés, mint embertársaiké. A kép ennél összetettebb, elsősorban a szenvedő alany életkora számít: az emberek valószínűleg elsősorban a függő és sérülékeny, azaz fiatal élőlényeket sajnálják. Ebből az a meglepő eredmény következik, hogy az életkor felülír más szempontokat, így a megkérdezettek a gyermekek és kölyökkutyák iránt ugyanolyan szintű empátiát éreztek, de még a felnőtt kutya iránt is többet, mint egy felnőtt ember szenvedése iránt.

Hogy miért? A szerzők szerint a megkérdezettek azt gondolják, hogy a felnőtt ember már képes megvédeni magát, de a gyermekek és az állatok nem. A felnőtt kutyát is valószínűleg nagyra nőtt kölyökkutyaként képzelik el a legtöbben, emiatt sajnálták jobban, mint a bántalmazott harmincéves férfit.
 

***

Ne maradjon le a legfontosabb gazdasági vitákról és legfrissebb elemzéseinkről sem! Kedvelje a Makronóm Facebook-oldalát ide kattintva

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ebből az a meglepő eredmény következik, hogy az életkor felülír más szempontokat, így a megkérdezettek a gyermekek és kölyökkutyák iránt ugyanolyan szintű empátiát éreztek, de még a felnőtt kutya iránt is többet, mint egy felnőtt ember szenvedése iránt."
És most mi ebből a tanulság?
Az mber még mindig nem a kényeget látja. A szenvedés rossz testi-lelki állapot, segíteni kell megszüntetni, vagy mérsékelni mindenki szenvedését. Az élőlény, mint olyan , érez, mindegy milyen a létformája.

Kb. hatéves kor az, ameddig minden embernek el kellene sajátítani a legegyszerűbb "szabályokat", többek között azt is, hogy nem csak ő érzi a jót és a rosszat.
Meg nem árt példát sem mutatni, mert a egyébként csak szólam szinten rögzülnek azok a fontos dolgok, amelyek nélkül céltalan bolyongássá silányul az emberi lét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés