Ezért jobbak a kis államok

2017. október 22. 11:21
Philipp Bagus – Andreas Marquart
mises.org
Nézzük csak meg Liechteinsteint: még hadseregük sincs 1868 óta! A szabad kereskedelem a béke legfőbb garanciája. Interjú.

„A külpolitikával kapcsolatban amellett érvelnek, hogy a kisebb országok kevesebbet háborúznak. Sokak számára ez első hallásra értelmetlen, tekintve a középkort, amikor sokkal több kis állam létezett mint ma, és folyamatosan konfliktusok voltak a királyok és nemesség között. Miért lehetne ez másképpen?

AM: Nem gondolom, hogy azokat az időket összehasonlíthatnánk napjainkkal. Ma egy teljesen más civilizációs szinten vagyunk. Természetesen nem változott, hogy a háborúkat erőforrásokért vívják. A múltban a legtöbb harc a földtulajdonért folyt, mivel a mezőgazdasági termelés rendkívül fontosnak számított, és a szektor meg sem közelítette a mai hatékonyságot. És amikor éppen nem volt lehetőség kereskedelemre a középkorban, az sem bizonyult tragédiának, mert a munkamegosztás egyébként sem közelítette a mai szintet. Ma viszont a rendkívüli nemzetközi munkamegosztás miatt egyetlen kis állam sem engedheti meg magának, hogy elzárkózzon a nemzetközi kereskedelemtől, vagy azt, hogy a termékek áramlása leálljon – hacsak nem akarja, hogy lakossága éhen haljon, mint Észak-Koreában. Tehát mindenkinek békésen kell viselkednie. Nézzük csak meg Liechteinsteint: még hadseregük sincs 1868 óta! A szabad kereskedelem a béke legfőbb garanciája.”

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orvorszagok, ahol fekete penzek landolnak!

Egy komoly cégükről tudok, a "HILTI", ott működik vagy legalább a központja ott van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés