Nagyot fordult a világ, a forint lehet az új svájci frank

2017. október 18. 9:28

Beke Károly
Portfolio
Egyre több nemzetközi elemzésben vetődik fel, hogy gyökeresen megváltozott a forint nemzetközi szerepe.

„Időről időre egyre több nemzetközi elemzésben vetődik fel, hogy gyökeresen megváltozott a forint nemzetközi szerepe: az eddigi carry devizából finanszírozó deviza lett. De mi is az a finanszírozó deviza? Az úgynevezett carry trade ügyletek úgy néznek ki, hogy jellemzően alacsony kamatozású devizában hitelt vesznek fel a befektetők, majd a pénzt magasabb hozamú befektetésbe (részvénybe, állampapírba vagy magasabb kamatozású devizába) fektetik. Az így elért kamatnyereség pedig a profitjukat növeli, cserébe futniuk kell az árfolyamkockázatot is.

Éppen ezért a piacon az a jellemző, hogy a carry trade-ügyletek felépülése rövidtávon gyengíti a finanszírozó devizát, hiszen hitelt vesznek fel (short pozíciót éptíenek ki) az adott devizában. Azonban ha ezeket a short pozíciókat tömegesen zárják a befektetők, akkor az ellenkezője fenyeget: túlzottan beerősödhet a funding currency.

A forint kapcsán az utóbbi években az volt megszokott, hogy carry devizaként tekintettek rá, vagyis spekulatív forintpiaci befektetéseket finanszíroztak más devizában keletkezett forrásokból. Az utóbbi időben viszont ez nagyot változott, ez a spekulatív tőke fokozatosan kiszorult a magyar deviza piacáról.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés