Szemetek Skandináviára vessétek!

2017. október 16. 12:01

Novoszáth Péter
Magyar Idők
Nem véletlen az, hogy Dánia és Svédország a mai napig nem vezette be az eurót. Ha valóban meggyőződtek arról, hogy az hasznos nekik és megerősíti a versenyképességüket, bizonyos, hogy ők is bevezetik.

„A jegybank elnöke szerint Magyarországnak nem lehet követendő példa a dél-európai országok gazdasági modellje, nem lehet a magas eladósodottságot, a magas munkanélküliséget példaként állítani az ország elé. A kelet-közép-európai országoknak a skandináv modellt kellene követniük, mert a skandináv országok a foglalkoztatás növelése, a munkaintenzív gazdasági időszak után a tőkeintenzív fejlődési útra léptek, most pedig tudásintenzív időszakban vannak. Ez a modell pedig sikeres példa lehet Magyarországnak és a többi közép-európai országnak is. Ami azt jelenti, hogy egyszerre kell tudni extenzív és intenzív módon fejleszteni a hazai vállalkozásokat.

Nem elég csak a számukat növelni, abban kell támogatni őket, hogy a tőkéjüket és a tudásukat is növelni tudják, és mind többen váljanak versenyképessé a külföldi vállalkozások beszállítóiként, valamint önálló késztermék- és technológiafejlesztőkként. Ehhez sokkal több hazai vállalkozásnak kellene a jelenleginél lényegesen több tőkét felhalmoznia, például azzal, hogy képessé válnak a megjelenésre a Budapesti Értéktőzsdén. A versenyképessé váláshoz sokkal több tőkére, kutatás-fejlesztésre és jó szakemberre lenne szükség.

A globális versenyképesség rangsorainak erősen szofisztikált és szubjektív ajánlásai azonban jócskán félrevezethet minket. Sokkal inkább olyan kutatásokra kellene építenünk, amelyek tényeken alapulva, a leginkább érintettek bevonásával igyekeznek megállapítani versenyképességünk valós értékelését. A skandináv országok példája ebben is irányadó. Nem véletlen az, hogy Dánia és Svédország a mai napig nem vezette be az eurót. Ha valóban meggyőződtek arról, hogy az hasznos nekik és megerősíti a versenyképességüket, bizonyos, hogy ők is bevezetik. Mindenesetre Görögország és Olaszország példája jelenleg nem azt bizonyítja, hogy az euró javítaná a versenyképességüket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés