Az ötletek nem fogynak el, de egyre drágábban találjuk meg őket

2017. október 10. 09:01

Miért lassul a termelékenység növekedése ha egyre többet költ a világ kutatásokra? Mert a tudomány teljesítménye romlik – érvel a stanfordi professzor és csapata.

2017. október 10. 09:01
null
Nicholas Bloom és szerzőtársai

A gazdaság növekedése a fejlett gazdaságokban egyre lassul: az ötvenes-hatvanas évek átlagosan négy százalékos növekedése két százalékra csökkent a 2010-es évekre. A lassulás oka, hogy a gazdaságok termelékenységi növekedése is gyengül, ezt pedig a választók is mindinkább megérzik. 

Az optimisták a negyedik ipari forradalomban reménykednek, a borúlátók szerint viszont a termelékenység alig emelhető tovább. A vitában két teljesen ellentétes álláspont létezik: az egyik szerint az új innovációkat nagyrészt már felfedeztük, épp úgy, ahogy az olajtartalékok jelentős részét már kitermelte az emberiség. Mások szerint az összehasonlítás értelmetlen, az emberi elme határai végtelenek, és ez újabb és újabb innovációkban jelenik majd meg. 

A következtetést összefoglalja az alábbi ábra, amely bemutatja, hogy az USA-ban a kutatók száma közel húszszorosára nőtt 1930 óta (zöld vonal a jobb tengelyen mérve), a teljes tényezőtermelékenység – azaz, hogy milyen hatékonyan termel a gazdaság egésze – azonban stagnált (kék vonal, a bal tengelyen mérve). Azaz hússzor annyi kutatóval épphogy akkora termelékenységi növekedést tudunk elérni, mint amekkora 80 évvel ezelőtt volt megfigyelhető. A lassuló növekedés tehát a tudomány hanyatló termelékenységének a következménye?

Forrás: voxeu.org
 
Bloom és társai szerint valóban egyre nehezebb új ötletekkel előállni. Emiatt folyamatosan növelni kell a kutatásra fordított költéseket, különben a gazdasági növekedés tovább lassul.

De miért látunk akkor folyamatos áttöréseket az orvostudományban és az informatikában? Fejlődés valóban van – érvel a tanulmány – de ehhez egyre nagyobb erőforrásokra van szükségünk, azaz egyre drágábban kutatjuk fel ezeket a hasznos új ötleteket.

Maradva az olajkitermelési hasonlatnál, az emberiség az ideák kitermelésének új szakaszához érkezett, és nem tudni, hogy az új, keményebb kőzetet át tudja-e törni valaha.

Makronóm vélemény
A teljes tényezőtermelékenység lassuló emelkedése a gyengülő kereslet eredménye is lehet. Az Egyesült Államokban a reálbérek a nyolcvanas évek óta átlagosan csak minimális mértékben emelkedtek: míg a termelékenység 1973 és 2015 között 73,4 százalékkal nőtt, addig az órabér csupán 11,1 százalékkal. A nemzeti jövedelem egyre nagyobb részét szerzik meg a tőketulajdonosok, ám ez gyengíti a dolgozók fogyasztási keresletét. A gyengélkedő kereslet pedig nem ösztönzi a vállalatokat termelékenységjavító beruházásokra: arra, hogy a tudomány hasznos ötleteit a való életben is alkalmazzák. Csak az Apple a magyar GDP kétszeresének megfelelő készpénzállománnyal rendelkezik, amelyet nem fektet be a reálgazdaságban.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik