Vigyázat jómódú társaim, jönnek a vasvillák – az amerikai milliárdos vallomása gazdasági rendszerünk hazugságairól

2017. október 8. 21:42

Nick Hanauer
TED
Ha nem akadályozzuk meg a modern feudalizmus létrejöttét, a szegények eljönnek értünk a vasvillákkal – figyelmeztet az amerikai milliárdos, aki közepes tanuló volt, és a programozáshoz sem ért, ma mégis jachtja és magángépe van. Emlékezteti plutokrata társait, hogy a gazdagok nem tudják a gazdaságot működtetni. Szerinte számos közgazdász próbálja meg elhitetni velünk, hogy a minimálbér emelése helytelen, és ha a szegények gazdagabbak lesznek, az rosszat tesz a gazdaságnak. Az amerikai Seattle városa az ő tanácsára emelte a duplájára a minimálbért 2014-ben.

„A hozzám hasonló plutokratáknak ezért kellett mindig meggyőző történeteket találniuk hozzá, hogy mindenkinek elmondhassák azt, hogy meglehetősen relatív pozíciónk morálisan tisztességes és mindenkinek jó: úgymint, nélkülözhetetlenek vagyunk, mi vagyunk a munkahelyteremtők, és önök nem azok; mint az, hogy a mi adókedvezményeink munkahelyeket teremtenek, de ha önökbe fektetünk be, akkor attól eladósodunk és csődbe megy remek országunk; hogy mi fontosak vagyunk; önök nem azok. Évezredeken át ezeket a sztorikat úgy hívták, hogy isteni előjog. Ma úgy hívják, hogy leszivárgás-elmélet” – fogalmaz az Amazon egyik első befektetője.

Mit jelent, hogy a gazdaság egy ökoszisztéma? Hanauer előadásából kiderül (magyar felirattal).

***

Ne maradjon le a legfontosabb gazdasági vitákról és legfrissebb elemzéseinkről! Kedvelje a Makronóm Facebook-oldalát ide kattintva

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés