Vigyázat jómódú társaim, jönnek a vasvillák – az amerikai milliárdos vallomása gazdasági rendszerünk hazugságairól

2017. október 08. 21:42

Ha nem akadályozzuk meg a modern feudalizmus létrejöttét, a szegények eljönnek értünk a vasvillákkal – figyelmeztet az amerikai milliárdos, aki közepes tanuló volt, és a programozáshoz sem ért, ma mégis jachtja és magángépe van. Emlékezteti plutokrata társait, hogy a gazdagok nem tudják a gazdaságot működtetni. Szerinte számos közgazdász próbálja meg elhitetni velünk, hogy a minimálbér emelése helytelen, és ha a szegények gazdagabbak lesznek, az rosszat tesz a gazdaságnak. Az amerikai Seattle városa az ő tanácsára emelte a duplájára a minimálbért 2014-ben.

2017. október 08. 21:42
null
Nick Hanauer

„A hozzám hasonló plutokratáknak ezért kellett mindig meggyőző történeteket találniuk hozzá, hogy mindenkinek elmondhassák azt, hogy meglehetősen relatív pozíciónk morálisan tisztességes és mindenkinek jó: úgymint, nélkülözhetetlenek vagyunk, mi vagyunk a munkahelyteremtők, és önök nem azok; mint az, hogy a mi adókedvezményeink munkahelyeket teremtenek, de ha önökbe fektetünk be, akkor attól eladósodunk és csődbe megy remek országunk; hogy mi fontosak vagyunk; önök nem azok. Évezredeken át ezeket a sztorikat úgy hívták, hogy isteni előjog. Ma úgy hívják, hogy leszivárgás-elmélet” – fogalmaz az Amazon egyik első befektetője.

Mit jelent, hogy a gazdaság egy ökoszisztéma? Hanauer előadásából kiderül (magyar felirattal).

***

Ne maradjon le a legfontosabb gazdasági vitákról és legfrissebb elemzéseinkről! Kedvelje a Makronóm Facebook-oldalát ide kattintva

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. október 23. 14:54
Bírom ezt az örökös Forddal példálózást. A Ford alig gyárt már valamit odahaza. Ugyanúgy a minél olcsóbb munkabérű országokban gyárt, mint ahogyan az összes többi is. A Ford sem csinálja ma azt, mint amit a Ford csinált száz éve. Ami nem azt mutatja, hogy a történelmi példa ma helytálló lenne, ha még az sem követi, aki kitalálta. Az lehet, hogy azt akarják, hogy az amerikai, a német egyre ritkább és egyre kevesebb gyári munkás is tudjon autót venni, de azt aztán már ugyan nem, hogy a magyar, a mexikói, az ukrán, a dél-afrikai, a kínai munkás is tudjon autót venni. Éppen ellenkezőleg. Azért és akkor hajlandóak beérni odahaza Amerikában kevesebb profittal, ha közben jobban kizsákmányolhatják a világ többi részét. Hajlandóak így 2 gyárat fenntartani otthon magas bérekkel, ha fenntarthatnak 20 másik a gyárat szerte a világban alacsony bérekkel. Ezt csinálja az Amerikai Egyesült Államok és Németország is, meg a többi is.
Akitlosz
2017. október 23. 14:53
"Szerinte számos közgazdász próbálja meg elhitetni velünk, hogy a minimálbér emelése helytelen, és ha a szegények gazdagabbak lesznek, az rosszat tesz a gazdaságnak." Ez nem így működik. Erősen függ attól, hogy mekkora a minimálbér. Havi egymilliárd dolláros minimálbért hova emelne már? Akkor nem léteznének alkalmazottak. Senki nem foglalkoztatna senkit. Aztán meg függ a megélhetési költségektől is. Az a munka értelmetlen piaci alapon és káros társadalmilag amely a létminimumnál kevesebbet fizet. A minimálbérnek a létminimumot el kell érnie a reálgazdaságban. Amennyiben vannak olyan munkák, amelyekben ez nem lehetséges, de mégis feltétlenül szükséges az elvégzésük, akkor azokat az államnak célszerű elvégeztetnie közmunkában. Minimálbért megtermelni nem képes vállalkozásokat nem célszerű államilag támogatni. Az ilyeneket nyilvánvalóan nem zseniális üzletemberek vezetik.
csombor
2017. október 21. 02:20
Sok új nincs az előadásban, egyszer (többször) már kitalálták. Néhány évtizede még úgy hívták, hogy "jóléti társadalom", - amikor még le kellett győzni a Szovjetuniót. Amikor feltalálták a globalizációt, a plutokraták gyarmatosították előbb Kínát, majd K-Európát, Jelcinbe meg beletörölték a talpukat, nagyon erősnek érezték magukat, akiknek már nem kell senkinek "engedményeket" adni, mehet ezerrel az, amit Marx még kizsákmányolásnak nevezett. Csak beütött a krach. Kicsik voltak, sárgák és nagyon sokan. Három évtized alatt a semmiből - kommunista módon - a minden lettek. Már legalább három éve a világ legnagyobb gazdasága. Putyin meg, az a csalafinta KáGéBés meg visszaszerezte Oroszországot. Nick pedig feltalálta a langyosvizet. Megint meg kell mutatni, hogy van társadalmi konszenzus, van jólét, nem kell a vasvilla. Mint a hidegháború idején, megint lesz jóléti társadalom, mert azt kívánja meg a plutokrácia elemi érdeke.
zolizolizoltan
2017. október 21. 01:59
A "leszivárgás elmélet" valóban ordas nagy hazugság. Kimutatták, hogy az Egyesült Államok legjobb 20 évében, amikor a GDP meredeken emelkedett, a legalsó 40 millió amerikainak életszínvonala semmit nem emelkedett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik