Pánikjelek a katalán gazdaságban

2017. október 7. 17:13

Éltető Andrea
Világgazdasági Intézet
A cégek, bankok nem kockáztatják meg, hogy akár csak egy napra is az eurózónán, EU-n kívül maradjanak, fő hogy klienseiket megnyugtassák.

„Elsőnek a Naturhouse és az Oryzon biotechnológiai cég, majd az Eurona telekommunikációs cég jelezte, hogy átteszi székhelyét Katalóniából. Ezek után jött október ötödikén az igazi ütős hír: Spanyolország ötödik legnagyobb bankja, az 1881-ben alapított katalán Banco Sabadell központja átköltözik Alicantéba. Sőt, Katalónia legnagyobb bankja (és a harmadik legnagyobb spanyol bank) a LaCaixa is bejelentette, hogy elköltözik Valenciába. A vállalati áttelepülésekhez a spanyol kormány még segítséget is nyújt, mert október 6-án rendeletet hoztak arról, hogy ne kelljen a részvényesek gyűlését összehívni egy ilyen döntéshez a nagyvállalatoknál, hanem elég legyen csak egy igazgató tanácsi döntés. Ez zöld lámpát adott a LaCaixa-nak.

Továbbá aznap egy újabb régi, hagyományos katalán nagy pezsgő és borforgalmazó cég a Freixenet, az 1843 óta létező katalán energetikai óriás a Gas Natural, a Dogi textilgyár, a Proclinic fogászati cég, a Catalana Occidente biztosítótársaság és a Service Point nevű digitális, nyomdai szolgáltató cég is jelezte, hogy megy, és még ki tudja hányan követik a példát. Ami közös vonás: az elköltözésre vonatkozó bejelentések után az adott cégek tőzsdeindexe megemelkedett. Ezek a cégek, bankok nem kockáztatják meg, hogy akár csak egy napra is az eurózónán, EU-n kívül maradjanak, fő hogy klienseiket megnyugtassák.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés