A beruházások tovább bővülnek

2017. szeptember 26. 9:00

Magyar Nemzeti Bank
Inflációs jelentés
Az MNB és a Kormány növekedésösztönző programjai a következő években stabil, 3-4 százalék közötti éves növekedést eredményeznek.

„2017-ben 3,6 százalékos, míg az elkövetkező években 3-4 százalék közötti gazdasági növekedésre számítunk, amellyel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta tovább csökken és a beruházások tovább bővülnek. A beruházások a gazdasági növekedés meghatározó elemévé válnak. Az egyedi nagyberuházások mellett a vállalati beruházási alapfolyamatok erősödése, a lakáspiac élénkülése, valamint az uniós forrásfelhasználás felfutása hozzájárul a beruházások növekedéséhez. A bérek dinamikus emelkedése a vállalatokat hatékonyságnövelő beruházásokra ösztönzi. A vállalati hitelállomány növekedése és a lakáspiaci folyamatok is támogatják a beruházások emelkedését. A kkv-hitelezés bővülése 2015 végétől éves bázison az 5-10 százalékos sávban alakult, ami összhangban áll a fenntartható hitelbővülés mértékével. A teljes vállalati hitelezés folytatódó emelkedésére számítunk, amelyet az idei évben már a Piaci Hitelprogram második szakasza is támogat. A lakossági fogyasztás tartós bővülését az emelkedő foglalkoztatottság mellett a dinamikus reálbéremelkedés és a historikusan magas fogyasztói bizalom támogatja. Emellett a korábban felhalmozott nettó pénzügyi vagyon és a lakossági hitelezés élénkülése, valamint a lakáspiac fellendülésének másodkörös hatásai egyaránt hozzájárulnak a fogyasztásbővüléshez. Az előrejelzési horizonton összességében a költségvetés keresletösztönző hatással bír. 

Legfontosabb exportpiacaink gyorsabb gazdasági növekedésére és a külső kereslet élénkebb bővülésére számítunk. 2018-tól kezdődően az új járműipari kapacitások kiépülése is támogatja a kivitel növekedését, így exportpiaci részesedésünk tovább emelkedik. Előrejelzésünk szerint az MNB és a Kormány növekedésösztönző programjai a következő években stabil, 3-4 százalék közötti éves növekedést eredményeznek. A kibocsátási rés fokozatos záródásával a dinamikus gazdasági növekedés szempontjából a termelékenység és a versenyképesség javításának lesz egyre meghatározóbb szerepe.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csökkenő kamatkiadás a devizaadósságban-devizakötvénycserét kezdeményez az ÁKK
Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) az adósságszerkezet javítása érdekében rövid hátralévő futamidejű, magas kamatozású dollárkötvényeket vásárol vissza, amit alacsonyabb kamatozású és hosszabb futamidejű euró kötvénnyel tervez helyettesíteni.
A devizakötvény-csere jelentős kamat-megtakarítást eredményez.
http://www.akk.hu/uploads/0rjD..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés