Spanyolviasz helyett – azaz, hogyan nem érdemes növekedési modelleket összehasonlítani

2017. szeptember 22. 12:45

A magyar gazdaság a hosszabb pálya és az akadályok ellenére is állja a versenyt. Ráadásul, ha eredményeinket a hasonló kihívásokkal küzdő gazdaságokéhoz mérjük, akkor méltán híres gátfutónkhoz hasonlóan a magyar gazdaság is az élmezőnyben teljesít.

2017. szeptember 22. 12:45
Horváth Gábor
Horváth Gábor

Egy kiegyensúlyozott, növekedési modellek összehasonlítására vállalkozó elemzésnek a GDP-növekedés mellett meg kell említenie pár további kontrollváltozót is – ahogy ezt Zsiday Viktor is megjegyzi a cikkének elején, »körülmények« címszó alatt. Viszont az általa adott leírás a múltról, valamint a jelenlegi, kelet-európai »kegyelmi állapotról« egyrészt ellentmondásos, pl. a gazdasági migráció tekintetében, másrészt töredékes a magyar gazdaságpolitika eredményeit illetően. Figyelmen kívül hagyni például a munkapiaci helyzet javulását, az adórendszer változását, a gazdaság külső és belső finanszírozási, valamint adósságfolyamatait, komoly hiányosság. (...)

A szerző ezen két hibája, talán leginkább egy sporttal kapcsolatos hasonlattal írható le: Olyan ez, mintha Baji Balázs legutóbbi világbajnokságon elért szenzációs sikerét a másnapi sportsajtó fejcsóválva úgy elemezné, hogy: »Hmmm, nem olyan rossz, de végül is még mindig több mint 3 másodperccel elmaradt a visszavonuló Usain Bolt idejétől«. Közben persze az igazság az, hogy Balázs pályája 10 méterrel hosszabb és neki futás közben még 10 akadályt is át kellett ugrania. Közgazdasági nyelvre fordítva: a magas állam- és külső adósság, a két számjegy közelében lévő jegybanki alapkamat, a devizahiteles háztartások megugró terhei, a kockázatkerülővé váló bankrendszer, a korábbi torz adórendszer mind-mind akadályként tornyosultak Magyarország és a hazai gazdaságpolitika előtt. A magyar gazdaság a hosszabb pálya és az akadályok ellenére is állja a versenyt. Ráadásul, ha eredményeinket a hasonló kihívásokkal küzdő gazdaságokéhoz mérjük, akkor méltán híres gátfutónkhoz hasonlóan a magyar gazdaság is az élmezőnyben teljesít.

Végezetül, de nem utolsósorban érdemes érinteni az EU-források magyar gazdasági növekedésben betöltött szerepét is. A téma és az azt körülvevő mítoszok egy külön hosszabb elemzést érdemelnének. Ezúttal csak egyetlen tényt említve: 2016-ban úgy tudott 2 százalékos ütemben növekedni a magyar gazdaság, hogy az uniós támogatások mértéke nagyban visszaesett. Ez önmagában is abba az irányba mutat, hogy a növekedés leállását előrevetíteni indokolatlan.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. október 03. 01:55
"A 24.hu azzal trükközik, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormányok elbaltázott válságkezelését – ami valójában inkább válságmélyítés volt – az Orbán-kormányok számlájára írja. 2010-ben még olyan mély válságban voltunk, mint Görögország, miközben Lengyelország alig érezte meg a válságot. Ha viszont 2012-től vizsgáljuk a növekedést, amikor már részben felépült az, amit magyar modellnek nevezhetünk (egykulcsos adó, családi adózás, bankok és multik részvétele a teherviselésben), illetve 2013-tól a rezsicsökkentés és az új monetáris politika, akkor teljesen más képet kapunk." http://spiler.blog.hu/2017/09/12/a_magyar_modell_igenis_mukodik#more12824244
Pikkelő
2017. szeptember 26. 15:00
Hát ha a 60. hely élmezőny akkor igen. 2015 GDP WIKI Érdemes nézni kik azok akik lehagytak pl. Szlovákia. Litvánia, Lettország. Jelenleg Románia fog elhúzni mellettünk.
madarasi.abel
2017. szeptember 26. 15:00
nem akarok nagyon belemenni, de RÖVID távon az ellopott pénzek is növelik a GDP-t. Százmilliárdért építenek egy utat tízmilliárdból, az papíron 100 milliárd a GDP-ben. Kérdezd meg Berecskerekit, ő a GDP számolás nagy guruja.
Pikkelő
2017. szeptember 26. 14:59
Nyisd ki a szemed te boldog ember: http://24.hu/fn/gazdasag/2017/07/27/regen-lehagyta-a-magyart-a-roman-gazdasag/ Ott még több hülye nacionalista van mint itt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik