A közgazdaságtan mindenkié

Miért tanul egyre kevesebb lány közgazdaságtant?

2017. szeptember 26. 8:40
Ausztráliában drámaian csökken a közgazdaságtant választó diákok száma, viszont egyre többen tanulnak üzleti tudományokat. A lányok fordulnak el leginkább a közgazdaságtantól. Az ausztrál jegybank aggódik, hogy a gazdasági műveltség hanyatlásával a jövő gazdasági problémáira sem születnek majd válaszok, a közgazdasági viták pedig elsekélyesednek – írja Jessica Irvine.

1992 óta a középiskola utolsó évfolyamán közgazdaságtant választó diákok aránya 70 százalékkal, negyvenezerről tízezerre csökkent. Ehelyett a hallgatók „üzleti tudományokat” tanulnak, mivel ezektől jobb munkapiaci lehetőségeket várnak, és mivel e tudományokat tanulni és tanítani is könnyebb. 

Irvine felveti, hogy túl kevés hallgató érti, miről is szól a közgazdaságtan és miért lehet releváns számukra. Ez fokozottan igaz a lányokra, hiszen 25 évvel ezelőtt a középiskolai közgazdaságtant hallgatók felét ők adták, manapság viszont egy lány jut két fiúra.

Idézi az ausztrál jegybank tájékoztatási vezetőjét, aki további problémákra is felhívja a figyelmet: a gazdagabb szülők gyermekei a magániskolákban továbbra is nagy számban tanulják meg a közgazdaságtan nyelvét. Épp azoknak a szegényebb családoknak a gyermekei részesülnek a legkevesebb közgazdasági oktatásban, amelyek a legtöbbet nyerhetnének a jó gazdaságpolitikáknak köszönhetően.

Az iskolák számtalan diákot képeznek, akik képesek eligazodni egy vállalkozás vagyonmérlegében, de egyre kevesebben képesek elemezni korunk nagy gazdasági folyamatait 

és következtetéseket megfogalmazni arról, hogyan szüntessük meg a szegénységet. A nemzeti sorskérdések közgazdasági megvitatásának képessége mellett az ausztrál jegybank az állami intézmények megfelelő utánpótlásával kapcsolatban is aggódik – írja a gazdasági szakújságíró.
 

***

Ne maradjon le a gazdasági vitákról, véleményekről és elemzéseinkről! Kedvelje a Makronóm Facebook-oldalát ide kattintva

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, leszarom. A tökömet érdekli az ausztrál közgazdászképzés nemek-aránya-problémája?

nem a közgazdasággal van baj, hanem ezzel a nyomorúságos nemi egyenlőség buzulással. Ahhoz meg pláne mi közünk van, hogy Ausztráliában hogy állnak ezzel.

Ha nők norvég vájárok akarnának lenni, az érdekes lenne. Ez nem az, ez csak egy lokális bulvárfos.

Há mé? Há me elnyomják őket a nagyfaszú macsó férfiak, hát azér!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés