A neoliberalizmus sokkal egyenlőbbé teszi a világot

2017. szeptember 11. 10:37
Lehet, hogy a neoliberalizmus a legjobb dolog, amely valaha történt.

„Rejtélyes számomra, hogy progresszívek sokasága tekint megvetéssel a »neoliberalizmus« kifejezésre. Cardiff Garcia új cikke megmutatja, hogy a világ sokkal egyenlőbbé válik. És a trend az országok közötti egyenlőtlenség csökkenéséből ered – míg az országokon belüli egyenlőtlenség enyhén növekedett.

Úgy tűnik, hogy az országok közötti egyenlőtlenség csökkenését nagy részben Kína, India és az ASEAN csoport piaci reformjai okozták.

Lehet, hogy a neoliberalizmus a legjobb dolog, amely valaha történt.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ekkora blődséget! A világ javainak 80%-án 80 család osztozik.
Ez ám a haladás az egyenlőség felé!!

Az egyenlőség vizsgálatakor érdemes megtekinteni az északi és a déli félteke közötti különbségeket. Valamint eltűnődni azon, hogy néhány tucat család birtokolja a világ javainak döntő hányadát. És talán azt sem árt figyelmen kívül hagyni, hogy a szerző által említett Kína, India vagy ASEAN csoport országai kimondottan neoliberális államok. Azt meg már tényleg csak szőrmentén említem, hogy mondott országokban szakadéknyi különbség van a leggazdagabbak meg a legszegényebbek között.

"A neoliberalizmus sokkal egyenlőbbé teszi a világot"

No, de ennyire? ;-)

„A szabadpiaci kapitalizmus reformját sürgeti a Világgazdasági Fórum (WEF)

Az évenkénti davosi világtalálkozót rendező szervezet 78 oldalas tanulmánya szerint a jelentéshez elkészített felmérés kimutatta, hogy a válaszadók a következő tíz év globális folyamatainak legfontosabb meghatározó tényezőjeként tartják számon az egyre nagyobb jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségeket. A jelentés szerint ennek orvoslásához újjá kell éleszteni a gazdasági növekedést, de az elitellenes populista hangulat erősödése azt jelzi, hogy ez önmagában már nem elégséges a társadalmakon belüli repedések kezeléséhez, ehhez most már a szabadpiaci kapitalizmus reformját is napirendre kell venni.

A jövedelmi egyenlőtlenségek egyik kirívó példája a WEF tanulmánya szerint a nagyvállalati vezetők javadalmazásának meredek - az alkalmazotti bérek emelkedésének ütemét messze meghaladó - növekedése. A jelentés szerint ez különösen irritáló tényező annak ismeretében, hogy a globális pénzügyi-gazdasági válság óta az alkalmazotti reálbérek sok fejlett országban sem érték még utol a válság előtti szintet.

Ráadásul a jövedelmi és vagyoni polarizáció most már a legnagyobb feltörekvő gazdaságokban is végletes. Kínában a háztartások legtehetősebb 1 százaléka a nemzeti összvagyon harmadát, Indiában a leggazdagabb 1 százalék a teljes vagyontömeg 53 százalékát birtokolja.
Mindeközben az alacsony szakképzettségű munkavállalók részesedése a nemzetgazdasági szintű jövedelemből évtizedek óta folyamatosan csökken. Az Egyesült Államokban e munkavállalói rétegre a jövedelmek 23 százaléka jut az 1968-ban mért 38 százalék helyett - áll a WEFtanulmányában.

A Világgazdasági Fórum szerint ha ezeket a problémákat nem sikerül megfelelően kezelni, annak robbanásszerű hatása lehet a társadalmi stabilitásra.”

"A neoliberalizmus sokkal egyenlőbbé teszi a világot"
Pont ez a baj.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés