Emberi természet

Miért részesítik előnyben az emberek az egyenlőtlen társadalmakat?

2017. szeptember 10. 17:55

Christina Starmans és társai
Nature Human Behaviour
Az emberek természetüknél fogva a méltányos elosztásokat támogatják, nem pedig az egyenlőeket, és amikor a méltányosság illetve az egyenlőség ellentétbe kerül, az emberek a méltányos egyenlőtlenséget választják az igazságtalan egyenlőséggel szemben – áll Christina Starmans és szerzőtársai tanulmányában.

A kutatás a Nature Human Behaviour folyóiratban jelent meg és arra a következtetésre jut, hogy az embereket kevésbé érdeklik a gazdasági egyenlőtlenségek, amíg a méltányosság nem sérül. A kérdés azért is fontos, mert a közgazdaságtan és a politikusok figyelme az utóbbi években mindinkább a jövedelmi egyenlőtlenségek felé fordul. Ezért érdekes eredmény az, hogy a választókat nem a puszta egyenlőtlenségek zavarják. A méltányos, érdemeken alapuló gazdasági egyenlőtlenség ellen nincs kifogásuk.

A laboratóriumi kutatások, a gyermekekkel végzett kísérletek és a kultúrák közötti vizsgálódások alapján a tanulmány üzenete az, hogy a gazdasági egyenlőtlenség és a gazdasági méltánytalanság teljesen különböző fogalmak, a pszichológia illetve a szakpolitika pedig sokat nyerne, ha nem tévesztené össze a kettőt.

De mikor válik az egyenlőtlenség igazságtalanná? Erről szintén az embereket kell megkérdezni.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt hittem, lesz valami tartalom is a hivatkozáson. Nem fogok $99-t fizetni azért, hogy elolvashassam.

Az igazsgérzet miatt:
Az, hogy ki mennyit ér a munkáltatónak, vagy közszolga lévén a társadalomnak, azt nem az irígységünk határozza meg, hanem az illető termelékenysége.

Ausztráliában vezetéstudományi szakon, az Emberi erőforrások menedzsmentje tantárgyban alaptéma volt az a felmérés, miszerint állami alkalmazott mérnökök és kutatók teljesítménykülönbsége közel 100 szoros is lehet, míg a fizetéskülönbségük csak körülbelül 2.5 szeres.
Tehát a legjobbaknak tetemes kizsákmányolást kell elszenvedniük.
(Forrás: Wendell L. French: The Personnel Management Process, Houghton Mifflin Co. 1978, 405.old.)

Nem értem. Mi legyen jobb?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés