Magyarország az egyik legbiztonságosabb

Terrorizmus Spanyolországban – mekkora a veszély?

2017. szeptember 10. 18:01

Alex Nowrasteh
Cato Institute
Spanyolország a negyedik legveszélyesebb, Magyarország viszont az egyik legbiztonságosabb ország a terrortámadás okozta halálesetek valószínűségét tekintve. A liberális Cato Intézet munkatársa szerint Spanyolországnak mégsem kell túlreagálnia a terrortámadásokat.

A spanyolországi terrortámadások tükrében Alex Nowrasteh adatokat keres arra vonatkozóan, hogy hányan haltak meg terrortámadásban a különböző országokban 1975 és 2016 között. A Globális Terrorizmus Adatbázis és a Rand Corporation adatai alapján megmutatja, hogy 42 év alatt hol történt a legtöbb haláleset. Még érdekesebb az, hogy mekkora valószínűséggel éri az ország egy lakosát halálos terrortámadás.

Ez alapján Horvátország, Ciprus, az Egyesült Királyság és Spanyolország a legveszélyesebb helyek Európában. Ebben persze nem csak iszlám terroristák játszanak közre, hanem 2004 előtt Spanyolország esetén a baszk szeparatisták, Horvátország esetében pedig valószínűleg a kilencvenes évek délszláv háborúi. Spanyolországban az ezredforduló óta ráadásul egyre kevesebb a halálos áldozat, 2000 és 2016 között már „csak” 247 ember hunyt el terrortámadásban. Nowrasteh szerint érdemes megjegyezni azt is, hogy csak 2012-ben 364 egyéb, nem terrortámadáshoz köthető gyilkosság történt a mediterrán országban. Összességében az ezredforduló óta meglehetősen alacsony, egy a 3,1 millióhoz az esélye annak, hogy spanyol földön terrortámadás áldozata lesz valaki. 

Magyarországon, Csehországgal megegyezően ez a szám elenyésző, egy a 72 millióhoz. Mindkét országban hat fő a terror áldozatainak száma 42 év alatt.

A liberális intézet posztja szerint Spanyolországnak nem szabad túlreagálnia az augusztusi terrortámadásokat, mert a bemutatott valószínűségi számok nagyon alacsonyak. Nem kellene tehát engedni a polgári szabadságokból a kormány előretörése javára, csak azért, hogy egyébként is érzékelhetetlen mértékben csökkentse a terror miatti elhalálozás valószínűségét Spanyolország. Amely már most is meglehetősen alacsony. Van ugyanis egy pont, amely után az extra biztonság költségei nem érik meg a ráfordításokat. Amerika már átlépte e határt – fogalmaz a szerző.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó lenne ilyen valószínűségi számításokat olvasni mondjuk a "legsötétebb idők visszatértével" kapcsolatban is. Magyarországon például az antiszemita indíttatású gyilkosságok száma a "rendszerváltás" óta nulla. Annak esélye tehát matematikailag gyakorlatilag ki sem fejezhető, hogy valaki ily módon hunyjon el. Mégis, a rettegés folyamatos. Becsomagolt bőröndökkel van tele a körúton belüli belpesti világ.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés