Családpolitika

Növeli jövőre a kormány a családtámogatást

2016. november 20. 9:57
A bölcsődei ellátás javításán és az adókedvezményeken keresztül a jelenleginél tíz százalékkal több költségvetési forrást szán a kormány családtámogatásra jövőre – jelentette be Novák Katalin családügyi államtitkár. A politikus arról is beszélt: 2010 óta 15 százalékkal emelkedett a termékenységi mutató, a házasságkötések száma pedig 30 százalékkal emelkedett.

A családok támogatása továbbra is a kormány kiemelt célja, ezt mutatja, hogy a jövő évi költségvetésben 10 százalékkal többet fordítanak családtámogatásra, mint az idén - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján. 

Novák Katalin a BabaMama Expón a fontos jövő évi változások között elsőként említette, hogy tovább nő a kétgyermekes családok adókedvezménye. Mint mondta: január 1-jétől 30 ezer forint havi adókedvezményt kapnak a kétgyermekesek. A másik fontos változás, hogy megújul, sokkal rugalmasabb lesz a bölcsődei ellátórendszer - közölte az államtitkár. A kormány célja, hogy egyetlen családnál se legyen a munkavállalás akadálya, hogy nem tudják elhelyezni három év alatti gyermekeiket – tette hozzá.

Jönnek a minibölcsik

Ismertette: a hagyományos bölcsődék mellett mini bölcsődék is létrejönnek, a családi napközik családi bölcsődékké alakulnak és munkahelyi bölcsődék létrehozását is támogatják. Tovább növelik a bölcsődei helyek számát és a dolgozók bérhelyzetét is javítják – közölte. 

Fontos előírásnak nevezte, hogy kiterjesztik a bölcsődei ellátás megszervezésének kötelezettségét minden olyan településre, ahol legalább 40 három év alatti gyermek lakik vagy öt olyan gyermek, akiknek szülei igénylik a bölcsődei elhelyezést.

Novák Katalin összegzése szerint a családok azt fogják érezni a jövő évtől, hogy egyre több lesz a bölcsőde típusú lehetőség és egyre kevesebb akadálya lesz a gyermekvállalásnak.

Az államtitkár szólt arról is, hogy az országban egyre népszerűbb a családalapítás, hiszen az elmúlt években 30 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, a termékenységi mutató pedig öt év alatt – 2010 és 2015 között – 15 százalékkal emelkedett. 

Több támogatási forma jár majd a gyermekvállalóknak

Akik a gyermekvállalás mellett döntenek, vagy gyermeket nevelnek, több támogatási forma közül is választhatnak, ezek között említette a vissza nem térítendő családi otthonteremtési kedvezményt, a kedvezményes hitel lehetőséget, a nemzeti otthonteremtési közösségek rendszerét, valamint hogy 5 százalékra csökkentették az új értékesítésű ingatlanok áfáját és áfa-visszatérítési lehetőséggel is élhetnek az érdeklődök. A családi otthonteremtési kedvezményről (csok) szólva azt emelte ki, hogy annak bevezetése óta több mint 30 ezer családnak ítélték meg ezt a kedvezményt, a támogatás mértéke pedig meghaladta a 67 milliárd forintot.

A családi pótlék esetleges emeléséről szóló kérdésre válaszolva Novák Katalin azt mondta: „családi pótlék típusú juttatásnak” tartja az ingyenes tankönyvellátást és gyermekétkeztetést. Közölte: ezeket az alanyi jogon járó természetbeni ellátásokat bővítették az elmúlt években és tervezik bővíteni a jövőben is, nem az alanyi jogon járó pénzbeni juttatásokat. Hozzátette: a családi pótlék mintegy 320 milliárd forintos előirányzat évente, amit természetesen a jövő évi költségvetésben is ugyanúgy előirányoztak.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Választási ciklus van, a logikád szerint.
Ugyanis idén január 1-gyel is bővült a családtámogatási rendszer, meg tavaly január 1-gyel is.

(Azt pedig ne is firtassuk, hogy a hatalomba most visszamászni akaró szoclibek alatt "választási évben" is NULLA, azaz NULLA forint adókedvezmény járt a gyermekek után, hogy a többi családtámogató intézkedést már ne is említsük.)

Szóval, mit szerettél volna mondani?

A logikád szerint per definitionem nem törődnek a kivándorló fiatalokkal a leggazdagabb észak-nyugati "mag-Európa" kivételével egyetlen egy országban sem. Beleértve nemcsak a teljes volt szovjet blokkot Szlovénián és Csehországon át Lettországig, hanem Portugáliát, Spanyolországot, Olaszországot, Görögországot... amikor utoljára néztem, sehol sem Orbán Viktor kormányzott, és mégis zajlik a megélhetési kivándorlás.

Válaszok:
pollip | 2016. november 20. 10:47

Én is erre gondoltam. Nyeu érdeke a mi kivándorlásunk, készen kap kiművelt emberfőket, adófizetőket. A szegény kkeu-i országok képzik a gazdag nyeu-iaknak a diplomásokat.
Navracsics tehetne valamit ebben az ügyben, mondjuk egy havi átalányt fizetne az az ország, ahol a diplomás dolgozik a képző országnak.

Felelősséggel senki. Ha a gyerek érdekét nézik. Oda szülessenek, ahol a feltételek adottak, hogy testi-lelki egészßegben, szeretetben neveljék!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában