Tiltakozik Orbán ötlete ellen a líbiai egységkormány

2016. szeptember 27. 14:39
A líbiai egységkormány külügyminisztériuma közleményben tiltakozik Orbán Viktor azon ötlete ellen, ami az Észak-Afrikai ország tengerpartjánál kellene létrehozni egy gigantikus menekülttábort. A felvetésre egyébként reagált az Európai Bizottság szóvivője is, aki arra hívta fel a figyelmet: a hatályos uniós jog szerint a menedékkérelmek feldolgozását csak az EU területén lehet lefolytatni.

A hatályos európai uniós jog nem engedi meg a menedékkérelmek feldolgozását az unió területén kívül – közölte kedden Brüsszelben Natasha Bertaud, az Európai Bizottság szóvivője, akit Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Bécsben elhangzott kijelentéséről kérdeztek újságírók. A szóvivő hozzátette: a bizottság nem kommentálja a tagországok politikusainak kijelentését. Orbán Viktor Bécsben egyebek közt arra emlékeztetett, hogy Németország és Ausztria bajban van, miután több mint egymillió ember lépett a területükre illegálisan, és úgy vélte, arra kellene erőfeszítéseket tenni, hogy ezeket az embereket „kivigyék” az unió területéről.

A miniszterelnök szorgalmazta Líbia stabilizálását és „egyben tartását”, úgy vélve, hogy ennek hiányában nem lehet létrehozni az észak-afrikai ország tengerpartjánál azt a „gigantikus menekültvárost”, ahová el kellene vinni az Európába érkezett illegális bevándorlókat, hogy ott várják meg menekültjogi eljárásuk lefolytatását.

A líbiai egységkormány külügyminisztériuma kedden kiadott nyilatkozatában bírálta a miniszterelnök felvetését. A líbiai kormány egyebek között azt kérte, hogy Magyarország és az Európai Unió „ne terhelje saját problémáit Líbiára, különösen olyan időkben, amikor Líbia nagyobb szenvedéseket él át a többi országnál”, valamint tartsák tiszteletben Líbia nemzeti függetlenségét és területi egységét. 

Moammer Kadhafi egykori diktátor bukását követően, 2011 után Líbia káoszba süllyedt, és egymással versengő milíciák prédájává vált. Tavasz óta nemzetközi támogatással egységkormány működik Tripoliban, de ennek tényleges hatalma kicsiny, és Tobrukban még mindig működik egy nemzetközileg el nem ismert párhuzamos hatalmi szervezet, miközben az ország egyes területeit továbbra is különféle milíciák ellenőrzik. 

(MTI)

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Követség, konzulátus területén is lehet

Arra való a "hatályos jog", hogy szükség esetén hatályon kívül helyezzék.

A líbiai egységnyavalya pedig ne szövegeljen, mert ők terhelik Európára a saját bajaikat.

De vihetjük távolabbra is a tábort, mondjuk Szomáliába. Ott még egységizé sincs, munka is lenne, nagykabát sem kell és onnan hiába szöknének meg a népek.

Válaszok:
veletlen | 2016. szeptember 27. 20:22

"Kádárral ezt nem merték volna megtenni.
Magyarország akkor még egy igen erős közösség oszlopos tagja volt."

ebben van valmi.

"Óóóó, ez semmi. Orbánt még Tunyacsáp is csúnyán leosztja."

Joggal. Stadion építés helyett hadsereget kellett volna fejleszteni. Orbán szava ettol érne tobbet az EU-ban. Es ha szava többet érne az EU-ban, többet érne máshol is.

"Líbia pedig ne háborogjon mert ha az EU lezárja a déli határait az egész országuk menekülttáborrá változhat és könyörögni fognak egy EU által fenntartott menekültzónáért.."

Ezzel csak egyet lehet érteni. A baj az, hogy az EU egyenlore erre nem hajlando. Orbánnak pedig valahogy el kéne érnie, hogy az EU erre hajlandoságot mutasson. Pld. egy lehetséges HU-xit-tal. Ha van olyan tökös.

Elobb-utobb, ahogy lassan múlnak az évek, egyre több, az EU-ban lévő migráns kap állampolgárságot, és ha most rögtön nem is, de tíz-húsz év múlva megjelennek MO-n is, kihasználva az EU-s adta állampolgárság lehetőségeit, a szabad munkavállalás, letelepedési jog bármely tagországban. Lesznek köztük közelkeleti származásúak, de fekete muzulmán afrikaiak is. Ezért MO-nak elemi érdeke, hogy minél kevesebben jussanak be az EU területére.

Líbia bármennyire nem mutatja egy egységes állam képét, de tagja az ENSZ-nek, így először velük kellene megállapodni, akár úgy, hogy megengedik a tervezett tábor pl. NATO csapatokkal való őrzését, persze némi segély fejében. ( Egyébként azonnal kirabolnák a migránsokat...) A fő baj az, hogy Líbia társadalma sokkal fejletlenebb, mint pl. Egyiptomé, itt még sokkal erősebb a törzsek szerepe, mint pl. ott vagy Tunéziában, azaz nem könnyű megállapodásra jutni velük.

A szíriai konfliktusban már fülig benne van az oroszok mellett az USA, Törökország és Irán is, megspékelve a siita-szunnita ellentétekkel, valamint az ISIS-szel, az Al-Nuszraval, Hezbollah-hal, a kurdokkal és a mérsékeltebb kormányellenes felkelőkkel, azaz ma már távolról sem egy homogén orosz érdekszféra, hanem egy katyvasz.

Egyik afrikai államnak sem szabad pénzt adni, mert úgyis a fegyveresekhez kerül, a vállalásokat meg nem teljesítik.

"A felcsúti maffia hazaárulást követ el amikor muzulmánoknak ad el betelepítési kötvényeket. Undorító."

A pénznek nincs szaga.

Még bejön 1 millió fekete és a németek is tudni fogják, hogy hol kell változtatni az EUs szabályokon.

Pontosan. Így az olasz hajóknak lenne hova lerakni a vízből kimentett embereket.

Az is kérdéses, hogy mennyit keres a líbiai kormány a bevándoroltatáson.

"a menedékkérelmek feldolgozását csak az EU területén lehet lefolytatni"

Ennek semmi akadalya, bekuldik a dossziet ajanlott levelben, szemelyes megjelenes nem szukseges.

"ne terhelje saját problémáit Líbiára"

a kurva anyatokat, atontitek a mi udvarunkra a szemetet, aztan panaszkodtok, hogy a mi szemetunkbol ne adjunk nektek...

Jelenleg nem csak a libiai de a nemet, a francia meg egy bizonyos luxemburgi kormanyfo is azt akar.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés