Készül a B-terv

Újabb kvótaötlet született a török-EU paktum bukása esetére

2016. augusztus 19. 19:50
A kiszámíthatatlan törökországi fejlemények miatt a német szövetségi kormány B-tervként arra készül, hogy az Európába beérkező menekülteket már eleve kvóták alapján osztják szét a tagállamok között – értesült a Spiegel. A javaslat az EU-török megegyezés bukása esetére az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) megerősítését is javasolja, hogy megbízható védelem legyen a görög-török határon.

Terv készül a német szövetségi kormányban arra az esetre, ha kudarcba fulladna a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás végrehajtása – írta egy nem nyilvános pénzügyminisztériumi dokumentumra hivatkozva a Der Spiegel című német hírmagazin.

A lap szombati számából a Spiegel Online hírportálon pénteken ismertetett beszámoló szerint az illetékességgel a menekültválság költségei miatt rendelkező pénzügyminisztérium álláspontját rögzítő dokumentumban a tárca Európa-ügyi osztályának munkatársai kiemelték: teljesen kiszámíthatatlan, hogy miként alakulnak a belpolitikai fejlemények Törökországban, ezért nem lehet kizárni, hogy intézkedésekre lesz szükség „európai szinten”.

Gyűjtőtáborba helyezést és kvóta alapú elosztást terveznek

Már most sem zavartalan a menekültek visszaszállítása Görögországból Törökországba – tették hozzá, hangsúlyozva: amennyiben bukik a megállapodás, az uniós határvédelmi ügynökségnek (Frontex) „megbízhatóan védenie kell” a görög-török uniós külső határt.

Az EU területére illegálisan belépő embereket, illetve azokat a menekülteket, akiktől humanitárius okok miatt nem lehet megtagadni a belépést, „a határhoz közeli gyűjtőtáborokban” kell elhelyezni, és regisztrációjuk után „kvóták alapján” szét kell osztani őket a tagállamok között – áll a dokumentumban. 

Továbbá szükséges biztosítani „Görögország teljes körű együttműködését, pénzügyi nyomásgyakorlással is”, különben annak veszélye fenyeget, hogy csak a Nyugat-Balkánon lehet kialakítani egy védhető, „tartható határvonalat”

A harmadik országok is segítséget jelenthetnek, ha van pénz

A dokumentumban az is olvasható, hogy a „migrációs útvonalak átrendeződése” esetén megfontolandó a határellenőrzés kiterjesztése az Ausztriával közös határ mellett a svájci és a francia határra is.

A tárca munkatársai hozzátették: a megállapodás bukása esetén a külső határok védelmét és a menekültek visszafogadását tekintve növekedik a harmadik országok - vagyis nem uniós tagállamok – jelentősége. „Együttműködési készségüket és képességüket pénzügyi eszközökkel lehet erősíteni” – vetették fel a pénzügyminisztériumban a Der Spiegel beszámolója szerint 

Az A-terv továbbra is a török-EU paktum

A német kormány képviselői eddigi nyilatkozataikban azt hangsúlyozták, hogy a megállapodás végrehajtása halad tovább, függetlenül a törökországi belpolitikai fejleményektől, és nincs szükség B-terv kidolgozására.

Az EU-Törökország megállapodás alapján vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. 

Uniós tagországok cserébe, a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Kétszer annyi menekültet kapott Európa a törököktől, mint amennyit a törökök kaptak

A megállapodás a többi között arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.

Az Európai Bizottság augusztus 18-án frissített kimutatása szerint a megállapodás életbe lépése óta Görögországból Törökországba 482 embert szállítottak vissza, és uniós tagországok összesen 1069 szíriai menekültet vettek át Törökországtól, a legtöbbet - 437-et - Németország.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A német belügyminiszter arról beszélt, hogy Németország kész kezébe venni Európa irányítását. A németek kiléptek az eddigi önmegtartóztató politikai mezből, s immáron nyíltan diktálnak Európának.

De Gaulle forog a sírjában, s Londonban is elgondolkodnak. De Washingtonban is, ismét képtelenek a palackból kiszabadult német szellemet kezelni. Európa reszkess!

Ki mit főzött egye meg, tartja a bölcs magyar mondás...

A FRONTEX hány betolakodót is fordított vissza?
Semennyit!

Az általam elismert szaktekintély, George Friedman beszélt arról, hogy az USA első számú gondja l871. óta a német kérdés megoldása.

Európa puskaporos hordója Németország, bár Friedman értékelése szerint a hanyatló nagyok közé sorolja Oroszországot, Kínát és Németországot.

Friedman szerint többek között új háború kitörése Kelet-Európában várható. Veszélyesnek tekinti a lengyel ambíciókat is. Lásd az oroszokkal való konfliktusokat.

Tehát én nem mondanám, hogy Washingtonban örülnek annak, ami ma Európában történik. Egy valós, s megkérdőjelezhetetlen impérium, mint az USA számára egyáltalán nem közömbösek az európai folyamatok.

Válaszok:
kalotaszeg | 2016. augusztus 20. 1:14

Ezt beszéd meg az amerikai szakértővel.

Semmilyen esetben nem lehet EU tag Törökország.

Hetek, hónapok óta ezt írom itt persze minek :)

A piktor imádta az arabokat.

Lengyel ambíciók - jesszus, csak nem akarják visszacsatolni a fehérorosz területeket?!

Jelenleg az USA szítja az orosz-európai ellentéte. Jobban tenné, ha nem Európa helyett aggódna állandóan.

Ballib szerint semmiféle kvóta nincs:-))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés