Szerbia nem akar „a migránsok gyűjtőközpontjává válni”

2016. július 16. 17:40
A szerb rendőrség a hadsereggel közösen védi majd az ország határait a főként Afganisztánból és Pakisztánból érkező illegális migránsoktól. „Szerbia pedig nem akar a migránsok gyűjtőközpontjává válni” – szögezte le Aleksandar Vucic kormányfő.

A szerb rendőrség a hadsereggel közösen védi majd az ország határait a főként Afganisztánból és Pakisztánból érkező illegális migránsoktól, és még intenzívebben lépnek fel az embercsempészek ellen – jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök.

A szerb kormányfő a török puccskísérlettel kapcsolatosan hívta össze a biztonsági szolgálatok koordinációjáért felelős testületet, az ülésen viszont a legnagyobb figyelmet a migránsválság kapta. A résztvevők megállapították, hogy ez jelenti a legnagyobb kihívást és legnagyobb veszélyt Szerbia számára. 

Szerbián az év eleje óta több mint 100 ezer, közel-keleti és afrikai migráns haladt át, annak ellenére, hogy március elején elvileg lezárult az úgynevezett balkáni útvonal. A bevándorlók mindannyian az Európai Unió országaiba tartottak. A szerb miniszterelnök aláhúzta: azoknak a menekülteknek, akik Szerbiában kérnek menedéket, minden segítséget meg fognak adni, az illegális belépések ellen viszont szigorúan lépnek fel. 

A legtöbb migráns Bulgária felől érkezik Szerbiába – közölte Aleksandar Vucic. Hozzátette: a legtöbben Afganisztánból és Pakisztánból jönnek, és esélyük sincs arra, hogy átjussanak Magyarországra, vagy ott kapjanak menedéket. „Szerbia pedig nem akar a migránsok gyűjtőközpontjává válni” – szögezte le a kormányfő. Jelenleg mintegy 2700 regisztrált menekült tartózkodik Szerbiában.

Aleksandar Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban beszélni fog Orbán Viktor magyar és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel a helyzet kezeléséről. „Segítséget várunk Magyarországtól és támogatást a macedón, valamint a bolgár határ védelmében” – magyarázta. 

A migránsok valamivel több mint egy hét alatt torlódtak fel a szerb-magyar határon, azt követően, hogy Magyarország mélységi határőrizetet vezetett be. A röszkei és a tompai tranzitzónába naponta csak 30 embert engednek be, hogy átadja menedékjogi kérelmét.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gratula a szerbeknek. Nehezen ment, de sikerült helyes döntést hozniuk. Persze ebben is benne vagyunk, mert amíg nem volt az új törvényünk ( 8 km-es körzet ), addig szívesen elnézték, ahogy átszivárognak a migránsok.

Tolunk mit varnak, mi vedjuk helyettuk a bolgar-szerb hatart?

"Szerbia nem akar „a migránsok gyűjtőközpontjává válni”

Az Németország. Adná magát, hogy német vízumot adnának ezeknek, ezzel egyben EU-ban is szabadon mozoghatnának, de lehet maradni akar az óriási lehetőség. Mega bunkóság a paerifériát feldúlatni ezekkel, csak mert a német gyáriparosok megrendeltek 650 ezer munkaerőt.

Bácska, Bánát nem volt elég, még segítség is kéne?
Nem gyűjtögette eddig sem Szerbia a migránsokat,hanem átpasszolta Magyarországra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés