Migráció

Amnesty: Ne küldjék vissza a menekülteket Törökországba!

2016. június 3. 7:45
Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint az EU és Törökország megállapodása „felelőtlen és illegális”. Az állásfoglalás szerint az Európai Unió az utóbbi időszak legsúlyosabb humanitárius katasztrófájára kerítések felhúzásával és a határőrök létszámának növelésével válaszolt, emellett kétes tartalmú egyezségeket köt a szomszédos országokkal a menekültek távol tartása végett. Az eredmény nyomorúság és szenvedés, és még több haláleset a tengereken.

Az Amnesty International szerint az Európai Uniónak nem szabad visszaküldenie a menedékkérőket Törökországba azzal a „hamis ürüggyel”, hogy Törökország biztonságos ország.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének pénteken Londonban kiadott állásfoglalása szerint a török menedékjogi rendszernek olyan mértékű hiányosságai vannak, amelyek miatt törvénysértő lenne a márciusban kötött EU-török megállapodás alapján menedékkérőket visszaküldeni az EU területéről.

Éveket várhatnak

A török menedékjog-elbírálási rendszer alig tud megbirkózni a több mint hárommillió menedékkérővel és menekülttel, és ennek következtében a menedékkérők akár éveket is várhatnak folyamodványuk feldolgozására. A várakozás ideje alatt csekély, vagy semmilyen támogatást nem kapnak lakhatásukhoz és létfenntartásukhoz, és emiatt gyermekeknek is rendszeresen dolgozniuk kell, hogy családjuk megélhessen – áll az Amnesty International pénteki londoni felhívásában.

A szervezet szerint ezért az EU és Törökország megállapodása „felelőtlen és illegális”. Az Amnesty International az általa tapasztaltak alapján „fikciónak” minősítette, hogy Törökország képes lenne a több mint hárommillió menedékkérő és menekült jogainak tiszteletben tartására és szükségleteik kielégítésére.

Félrevezet az EU

John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai programjának igazgatója az állásfoglalásban úgy fogalmaz: az Európai Unió fáradhatatlanul törekszik a területére nem szabályos úton érkezők belépésének megakadályozására, és ezen igyekezetében szándékosan félrevezető módon mutatja be a törökországi helyzetet. Értékelhető az arra irányuló ösztönzés és támogatás, hogy Törökország teljesen működőképes menedékjogi rendszert fejlesszen ki, de az EU nem tehet úgy, mintha ez a rendszer már létezne – tette hozzá az Amnesty International területi igazgatója.

Az emberi jogi szervezet szerint a Szíriából és máshonnan Törökországba érkező menekültek óriási többsége kormányzati segítség nélkül kényszerül valamilyen lakhatási lehetőség felkutatására. Jóllehet a török hatóságok a déli határtartományokban kialakított táborokban 264 ezernél több szíriai menekült elszállásolásáról gondoskodnak, de reálisan számolva képtelenek megoldani a szíriai menekültek fennmaradó 90 százalékának, 2,48 millió embernek a lakhatását. 

A más országokból érkezett 400 ezer menedékkérő és menekült közül mindössze százan – 0,025 százaléknyian – kaptak szociális lakhatási lehetőséget, vagyis hozzávetőleg hárommillió menedékkérőnek és menekültnek úgy kell megoldania lakhatását, ahogy tudja.

Hamisak a török ígéretek

Az emberi jogi szervezet szerint Törökország nagyvonalúan befogadja a menekülteket, de az EU-nak tett ígéretei egyszerűen nem felelnek meg a tényleges helyzetnek. 

Európa vezetőinek szembesülniük kell a realitásokkal. Politikai haszonnal járhat ugyan a konfliktusövezetekből menekülők megsegítését előíró jogi kötelezettség „kiszervezése”, de ha azt gondolják, hogy ezt jogszerűen megtehetik, vagy úgy, hogy közben nem okoznak további nyomorúságot az egyébként is rettenetes szenvedések elől menekülőknek, akkor nyilvánvaló és tragikus tévedésben vannak – fogalmaz a jelentésben az Amnesty International térségi programigazgatója.

Az állásfoglalás szerint az Európai Unió az utóbbi időszak legsúlyosabb humanitárius katasztrófájára kerítések felhúzásával és a határőrök létszámának növelésével válaszolt, emellett kétes tartalmú egyezségeket köt a szomszédos országokkal a menekültek távol tartása végett. Az eredmény nyomorúság és szenvedés, és még több haláleset a tengereken – áll az Amnesty International pénteki jelentésében.

 

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már régen bíróság előtt kellene állniuk az embercsempészekkel együtt!

Ez a visszaküldés ugyanúgy nem megy, mint a kvótázás. Pár száz, max. pár ezer lélekről van szó. Aki már itt van az csak csalódás esetén megy vissza magától, nem azért mert viszik.

Nem mindegy, hogy mit pofáznak?

Megérett az idő, hogy az Amnesty-t nemzetellenes terrorizmust segítő szervezetnek bélyegezze a magyar állam. Az ativistáikat börtönbe kellene zárni, a vagyonukat elkobozni. Addig is amíg ez várhatóan mihamarabb bekövetkezik, gyűjtsük össze név szerint kikről is van szó és magánemberként, akinek lehetősége van, közölje velük változatos módon, hogy árulóknak tekintjük őket. Legyenek páriák elárult hazájukban.

Válaszok:
bispora | 2016. június 3. 8:35

Rasszista, geci, lipsi?

Akkor pár hisztis amnesztis név, hátha ott lakik a közeledben és el tudsz vele beszélgetni:

Jeney Orsolya
Pénzes Júda
Horváth Noémi
Demeter Áron
Végh Fruzsina Anna
Nagyné Gere Zsófia
Rónai Judit

Mi a nagyobb baj vele, a soros ösztöndíj, vagy a származása, döntsd már el rasszista lipsije.

a legnagyobb vicc, hogy túristák millióinak megfelel minden évben Törökország

az illegáloknak meg "túl veszélyes" - az amneszti szerint

LOL

Rasszista, geci, lipsi?
Jól elleszünk máma...

Vigyék őket Sorosnak?

" óriási többsége kormányzati segítség nélkül kényszerül valamilyen lakhatási lehetőség felkutatására"

jovicc bazmeg, miert, mi bennszulottek talan nem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés