Mechanizmusok

Nem igazán működik a menekültkvóta a gyakorlatban

2016. május 18. 19:38
A 160 ezer menekült áttelepítését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott uniós mechanizmus keretében eddig mindössze nagyjából 1500 embert helyeztek át Görögországból és Olaszországból más uniós tagállamokba. A harmadik országokból történő áttelepítés is döcögősen megy: a korábban elfogadott 20 ezerből eddig mindössze 6321 nemzetközi védelemre szoruló személyt telepítettek át európai országokba.

Továbbra is rendkívül lassan halad a menedékkérők Európai Unión belüli áttelepítése, számos tagországba eddig egyetlen embert sem helyeztek át az erre szolgáló mechanizmus keretében – közölte szerdán közzétett helyzetértékelésében az Európai Bizottság.

Az áthelyezési program végrehajtásáról közzétett friss bizottsági jelentés szerint a 160 ezer menekült áttelepítését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott uniós mechanizmus keretében eddig mindössze nagyjából 1500 embert helyeztek át Görögországból és Olaszországból. A brüsszeli testület március elején hangsúlyozta, az lenne a kívánatos, ha májusig legalább 20 ezer áthelyezésre sort kerítenének.

A legfrissebb információk szerint Görögország szárazföldi részén jelenleg mintegy 46 ezer migráns tartózkodik, áttelepítésre várva. Az Európai Bizottság szerint sürgős segítségre lenne szükség a görögországi humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében, ezzel párhuzamosan azonban Olaszországban is fokozni kellene a tagállami támogatást, a következő időszakban ugyanis várhatóan emelkedni fog a menedékkérők száma az olasz partokon. Szerdai jelentésében a bizottság hatékonyabb fellépésre sürgette a tagállamokat, és az áttelepítések felgyorsítását kérte, különösen a kísérő nélküli kiskorúak esetében.

EU-n kívülről sem megy teljesen simán

Az Európai Bizottság kiemelte: a tagállamoknak az elismert menekültek harmadik országokból történő áttelepítése terén is többet kellene tenniük. Mint írták, a korábban elfogadott 20 ezerből eddig mindössze 6321 nemzetközi védelemre szoruló, lakóhelyét elhagyni kényszerült személyt telepítettek át tizenhat európai országba. A résztvevő országok nagy része Jordániában, Libanonban és Törökországban tartózkodó szíriaiakat fogadott be.

A testület tájékoztatása szerint az Európai Unió és Ankara közötti migrációs megállapodás életbe lépése óta 177 szíriai menekültet helyeztek át Törökországból uniós országokba; Svédországba, Németországba, Hollandiába, Finnországba és Litvániába. Ezen felül több mint hétszáz szíriai menekült kérelmét már elfogadták, ők az áttelepítésre várnak.

Elégedetlen az uniós biztos

Nem lehetünk elégedettek az eddigi eredményekkel. Többet kell tenni, méghozzá sürgősen (...) Az embercsempész-hálózatok üzleti modelljének megtörése terén elért eredményeink csak akkor fenntarthatóak, ha egy biztonságos törvényes útvonal nyílik a menedékkérők számára” – hangsúlyozta Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős uniós biztos.

A március 18-i EU-török megállapodás keretében április 4-én megkezdődött azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától. A megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserébe – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ez így ugyebár eggyel kevesebb ok a népszavazásra..

Gyerekek megtudtam, hogy a klíma változás az iszlámfóbia miatt van. Eldobom az agyam.
Ezt nézzétek meg!!!
https://youtu.be/TPQ-JAoC0Kw

"a korábban elfogadott 20 ezerből eddig mindössze 6321 nemzetközi védelemre szoruló személyt telepítettek át európai országokba."

És ha megszámoljuk hány maradt ott a telepített helyén, akkor összerakhatjuk, hogy az EB pár száz lelket mozgatott meg egy év alatt, miközben Németországban több százezerről nem tudják kik és hol vannak..

Ami a gyakorlatban nem működik, az az elméletben sem.
Rossz az elmélet, de inkább nem is elmélet, hanem szándék. Rossz elmélet nincs, csak rossz elmélkedő.

Bocsika de ez az iszlámosodás lenne, én meg az iszlámfóbiáról írtam, ami az iszlámellenesség.

igazából te itt most csak magadat hergeled, és ebben nem akarok partner lenni.

én nem érzem úgy, hogy bármi okom lenne félni az idegenektől, vagy a családtagjaimat félteni.
normálisan szoktam minden emberhez hozzáállni, és így jellemzően ők is normálisan állnak hozzám.

nem jellemző az unióra a kapkodás. a töketlenkedés és a végtelen türelem annál inkább.

a népszavazás pedig egy hecckampány és semmi több. értelme nincsen.
viszont a kúria kettős mércéje remekül mutatja a magyar demokrácia állapotát.

minek tiltakozni valami ellen ami amúgy sem működőképes?

nem, szerintem nem szerencsém volt, hanem az idegenek túlnyomó többsége nem veszélyes.

magyarországon kevesebb mint 150 embert ölnek meg egy évben. az azt jelenti, hogy több mint 9,8 millióan nem gyilkoltak. másképp: ha fogsz egy tetszőleges embert magyarországon, kevesebb mint 1:65000 az esélye annak, hogy ő tavaly meggyilkolt valakit. az, hogy egy ismeretlent gyilkolt meg, még ennél is sokkal kisebb.

lehet, hogy a bevándorlók között ez a szám magasabb (még az is lehet, hogy alacsonyabb). de hogy sokkal magasabb lenne, azt nem hiszem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés