Szolidaritási hozzájárulás

80 milliós bírságot fizettetne a Bizottság minden elutasított migráns után

2016. május 4. 10:24
250 ezer eurós ((mintegy 77,7 millió forintos) szolidaritási hozzájárulást fizettetne az Európai Bizottság minden menekült után azokkal a tagállamokkal, amelyek nem hajlandóak befogadni más tagállamból áttelepített menekültet - derül ki a javaslatból. Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő hajmeresztőnek nevezte az ötletet, amely szerinte a tagállamok zsarolását jelenti.

Menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) "szolidaritási hozzájárulás" fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában - derül ki az Európai Bizottság által szerdán elfogadott javaslatból.

A brüsszeli testület az uniós menekültügyi eljárási szabályokat lefektető, úgynevezett dublini szabályok átalakítására tett javaslatot. A bizottság javaslata alapján továbbra is megmaradna az a szabály, hogy a menedékkérőknek ott kell menekültstátusért folyamodniuk, ahol elsőként az Európai Unió területére lépnek, de a tervezet bevezetne egy új „méltányossági mechanizmust”. Ez alapján lefektetnék, mikor tekinthető egy tagállam menekültügyi rendszere túlterheltnek, s az adott országokból, ha kérelmük elfogadható, automatikusan másik tagállamba helyeznék át a menedékkérőket előre meghatározott képlet szerint.

A pénzügyi hozzájárulás azoknak a tagállamoknak segít megérteni a szolidaritás jelentőségét, a kihívások közös megoldásainak fontosságát, amelyek nem kívánnak részt venni a menekültek elosztásának rendszerében - mondta el Frans Timmermans, a brüsszeli testület alelnöke. „Ha itt nincs, más területen sem lesz szolidaritás. Márpedig az óriási csapás lenne a közös európai program, és az unió egésze számára” – hangsúlyozta.

Számít a gazdasági teljesítmény és a népesség

Az elosztási képletben figyelembe vennék az adott ország gazdasági teljesítményét, népességét és azt is, hogy hány menekültet fogadott már be. Ha valamelyik tagállamban a meghatározott referenciaérték másfélszeresét meghaladó menedékkérelmet adnak be, a rendszer a többi, még szabad kapacitással rendelkező országba irányítja azokat a menedékkérőket, akiknek kérelme elfogadható. 

Az új rendszer Brüsszel szerint rövidebb idő alatt lesz képes feldolgozni a menedékkérelmeket, emellett teljesen kizárja, hogy valaki több országban is menedéket kérjen. A bizottság úgy véli: ezáltal védettebbé válnak azok, akik valóban menedéket keresnek. Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos szerint a dublini szabályozás reformja jelentős lépés a szolidaritásra és a felelősség megosztására épülő, tisztességes uniós menekültügyi rendszer kialakítása felé.

Elmondta, hogy a bizottság javaslatot tesz az ujjlenyomatokat tároló Eurodac rendszer kiterjesztésére is. Ennek segítségével a tagállamok például közös állományban tudják majd tárolni és meg tudják majd osztani az összes menedékkérő adatait és menedékkérelemmel kapcsolatos ügyeit, ami megkönnyítheti esetleges visszaküldésüket.

Financial Times: A Kelet-Európai országok ellenállásával kell számolni

A Financial Times szerint a „javaslatot ismerő” illetékesek a londoni üzleti napilapnak azt mondták, hogy a menekültenkénti 250 ezer eurós hozzájárulás a menekültek befogadását szabályozó Dublini Egyezmény reformjának szerdán ismertetendő jelenlegi tervezetében szerepel, de könnyen meglehet, hogy a következő napok egyeztetésein még módosul. A Financial Times forrásai szerint azonban az elképzelés az, hogy ez a díjfizetési rendszer „szankciónak tűnjék”, és egy-egy menekült befogadásának elutasítása „mindenképpen többszázezer euróba” kerülne.

A Financial Times kommentárja szerint a kelet-európai országok, köztük Lengyelország és Magyarország üdvözölnék, ha a kötelező befogadási kvótákkal szemben alternatív megoldások születnének, a javaslatban szereplő magas összegű bírság azonban megütközést fog kelteni ezekben az országokban. A bizottság által javasolt összeg alapján Lengyelországnak például hozzávetőleg 1,5 milliárd eurójába kerülne, ha nem fogadná be a jelenlegi kvótájában meghatározott, Olaszországból és Görögországból áttelepítendő 6200 menekültet – áll a Financial Times írásában.

Kormányszóvivő: Hajmeresztő zsarolás

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán „hajmeresztőnek” nevezte a Financial Times keddi értesülését, amely szerint az Európai Bizottság reformterveinek értelmében migránsonként 250 ezer eurós (majdnem 80 millió forintos), bírságjellegű „díjat” fizetnének azok az uniós tagállamok, amelyek nem akarnak befogadni más tagországokból áttelepített menekülteket. A kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy ezzel „zsarolnák” a tagállamokat.

Összesen 212 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A bizottság elveszítette a kapcsolatát a valósággal.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2016. május 4. 12:02
pollip | 2016. május 4. 17:05

Egy ilyen bírság arra fogja késztetni a lakosságot, hogy elüldözze vagy meglincselje az így rájuktukmált migránsokat.

Igazán remek ötlet a Brexit népszavazás előtt..

250 Evró 80 millió forint? Hol? veszek!

A szambul vetted ki! :D

"Szameg" kartács, a 250 euro nem nyolcvanmillió Ft!
(Ma még).
Amúgy láttam a műsort, a Mészáros lány azt is elismerte, hogy Matolcsyt nem azért "birizgálják", mert szabálytalanságot, visszásságot "véltek volna" felfedezni, hanem.... és ömlött a hülyeség.
Szerintem ebből nem nagyon lesz valami, de a hülyék gyülekezetétől még akár ez kitelhet.

Kéne még egy népszavazás a brüsszeli idióták leváltásáról is.

Én egyetlen pártot sem támogatnék, de a migránsokat is az vigye, aki hívta őket.
Rögtön fellendülne az ország, ha nem lennének pártjai és a képviselőket a helyi közösségek világítanák át, illetve az Alkotmányba benne foglaltatna, hogy melyik nagy embert milyen felelősség terheli, ha zsebmetszőt játszik.
Na, írtam egy kis "mesekönyvet".

Node en nem ertem ezt, hat ha a migrans annyira jo dolog meg fellenditi a gazdasagot meg anyamkinnya, akkor minket kene karpotolni amiert nem kapunk az aldasbol, nemhogy meg mi fizessunk, nem?

Oruljenek hogy kapnak ebbol a gazdasagi csodafegyverbol, verdessek valagukat nagy jokedvukben a foldhoz.

Már Fletó és Szigetvári népszavazási bojkottja is felér egy kisebb mozgósítással, de ez az EB kiszivárogtatás egész jó részvételi számokat generálhat az őszi kvóta népszavazásra..

Utalják át a 250 millió eurót, aztán akár jöhet az 1000 migráns, rögtön kapnak útlevelet, aztán irány Berlin.

Ha kapunk 1000x250000 eurót/migráns áron az nem rossz üzlet, csak hát a humánum, s jó lenne ha az EU is tudná, ez bizony emberkereskedelem.

Mit is mondott a misszionárius, mikor a kannibálok megkérték, hogy húzza jobban össze magát az üstben?

Ezt már tegnap estefelé kiszúrtam (Index hír a migránsonkénti istentelenül nagy megváltási összegről). Kíváncsi lennék arra, hogy a szavazásnál kik fogják ezt támogatni (olaszok, görögök biztos), és mi lesz az ellenzőkkel. Ha nem figyelnek oda fejre áll az egész Unió, mert az osztrák és német események is jelzik azt, hogy a helyiek sincsenek annyira oda a migránsokért, túl sokat követelőznek és keveset dolgoznak.

A pénzbünti jogos, de a kormány áthárítaná a választókra, ami nem korrekt. Én inkább a fejlesztési pénzeket vonnám meg, az közvetlenül a hatalmi elitet sújtaná, ami brüsszeli pénzből ekézi az Eu-t.

Válaszok:
Karvaly | 2016. május 4. 12:27

Az a kérdés, hogy mernek ilyet egyáltalán megfogalmazni. Nyilván azok biztatására, akik a támogatások megkurtítását emlegették. Az apparátusban pontosan tudják, hogy nem lehet a kettőt összekapcsolni, ezért alternatívaként előálltak egy ilyen büntető javaslattal. Csakhogy ez az apparátus minden tagországé, nem egyeseké.

Válaszok:
bini | 2016. május 4. 14:43

A szerződésszegést a világ minden jogrendszere szankcionálja. Magyarország fittyet hány az EU alapszerződésből fakadó kötelezettségeinek (közös fellépés krízishelyzetben, szolidaritás, terhek megosztása, EU-döntések végrehajtása stb), jogos tehát a retorzió.

Válaszok:
Csigorin | 2016. május 4. 14:19

Szerintem a magyar kvóta-népszavazás érdekében kampányolnak!

Azt gondolom, hogy a kelet-európai EU tagállamok hamarosan a magyar példát fogják követni...

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2016. május 4. 12:03

No meg a Muttinak is egyre jobban a körmére ég az eddigi politikája ezért megpróbálja egyenletesen elteríteni a fekáliát...

Ki kényszerítette Magyarországot az EU-ba való belépésre, az alapszerződés aláírására?

Azzal tökönszúrnák magukat, a saját multijaik esnének el a pénztől.
http://index.hu/gazdasag/2016/..

Az alapszerződésben nincsenek kvóták, hiszen egy keretmegállapodás, nem tartalmaz konkrétumokat a menekültellátásról. A kvótákra vonatkozó EU irányelvek, jogszabályok és döntések viszont levezethető belőle, ahogy a határozatok végrehajtásának szabotálása miatti esetleges szankciók is.

Mielőtt kilépünk valahonnan meg kell ágyazni egy másik helynek, ahova meg belépünk. EU 2.0 vagy valami hasonló. Ehhez idő kell és erőfeszítés a V4- ek részéről. Orbán ma már hetente nyilatkozik irányadó nemzetközi újságoknak és az EU népe kezd komolyan odafigyelni arra, amit mond.

Arról volt szó, hogy 250.000 euro-t fizet, aki nem fogad be, és nem arról, hogy ennyit kap, aki befogad. Csak egy jobbikos lehet ilyen hülye.

Amúgy nem voltál elég cuki, úgy hogy ki leszel basszva a jobbikból, ahogy a három alelnöknek is átvágta a fűrered a torkát.

Aljasság/hülyeség/inkompetencia (tetszés szerint behelyettesíthető, ízlés szerint bővíthető): Brüsszel a neved!

Jobbikot kihagytad, amiről már a Fletó is természetes szövetségesként nyilatkozik, vagy még nem vetted le a szemellenzőt? Fogsz még nagyot csalódni Vonában.

Ja ha esetleg válaszolni akarsz, nagyon cukinak kell lenned tudod, ugye?

Látom a jobbik most ezerrel nyomatja a kilépést, de azt nem mondják meg, hogy mi lesz utána.
Szerbia és Ukraina is be akar lépni az EU-ba.
Tehát MO tökéletesen körül lesz véve EU akkor már nem barátságos országokkal, amelyek sem a területükön sem a légterükben nem fognak átengedni sem árut sem utast. Vagyis 0 lesz a kereskedelem.

Nagyon fasza lesz. Előbb fogunk éhenhalni mint az észak-kóreaiak.

Válaszok:
hátakkor | 2016. május 4. 18:00

Ha egy tarsashazban valami barom kinyitja a csapot es elaztatja a fel hazat, akkor az nem a tarsashazat sujto kozos csapas, amirol nem tehet senki es fedezzuk a kozoskoltsegbol, hanem le kell varni azon a marhan aki kinyitotta a csapot.

Hol van Navri? Kiváncsi lennék, hogy az EB Javaslata egyhangú döntés vagy csak egyesek előterjesztése vitaalapnak, s nincs hivatalos kötelezően elfogadva amit az EP és ET elé terjesztenek.

Tudtommal minden ilyen döntében csak az ET hozhat határozatot amit az EP-nek is meg kell tárgyalni.

Igaz, hogy lopakodva trükközéssel egy hamis irányelvre hivatkozva már egyszer az EB Beügyminiszteri többségi döntéssel az EP Által hitelesítve hatályra emelte a 160.000 kvota elosztást amit a mai napig nem sikerült végrehajtattni.Mi és mások is Biróságon támadták meg a törvénytelenséget. Amit most az EB előterjesztett ez ezen kívül a jövőre vonatkozó egy állandó mechanizmusként müködne ha a tagállamoknak nem sikerül elháritani a hatálybalépést. Ami azt jelenti, hogy újfenn megkerülve az ET ahol vétó is lehetséges, de 2/3 ad hiánya esetén leszavazható. A Bizottság szerintem azon ügyeskedik, hogy az Állam és Kormányfők kezéből kiszervezék a döntés jogát, vagy előzetesen belengetett birság nagysága kapcsán bezsarolva jobb belátásra birják a tagállamok vezetőit.

Nem elöszőr probálják prostituálni a tagállamok vezetőit s ha belegondol az ember eddig elég eredményesen.

Az, hogy a mai helyzetbe ahol már teljesen más a szituáció és az ismeretanyag és tények valamint a társadalom hangulati változása felvállalják-e, hogy szembe menjenek saját népükkel ezzel kockáztattva a hatalmba maradásukat.

Megfordítom a kérdést.
Egyetért-e a jobbikkal arról, MO tökéletesen körül legyen véve ellenséges országokkal, amelyek nem fogják átengedni sem a területükön sem a légterükön se a bejövő sem pedig a kimenő árukat így az ország el lesz szigetelve és nem képes fedezni a lakosság élelmiszerellátását? Mert az egyénieskedő kilépés ezzel járna.

Nem felejtjük el, hogy Anglia az EU szélén van és szigetország.

Az erőszakos betelepítés ellenzése és az EU-ból való kilépés két különböző dolog. Ne keverd össze ezt a kettőt.

Azt amúgy a fiúk is tudják, hogy bármennyire is szidják az EU-t, a nélkül a magyar gazdaság Albánia szintjén lenne.
Nyilván nem véletlenül nem kerül elő részükről a tagságról szóló népszavazás.

A talán az kevés lesz. Pontos tervvel álljatok elő meg hatástanulmánnyal arról, mi lenne a kilépés után.

De csak cukis stílusban, tudod ugye?

Ezt hívják " osztd meg és uralkodj" elvnek.

Szerintük így működik a demokrácia.

"miért akkora gáz 1200 jól megválogatott idegen betelepítése. "

Nem gáz, minden évben százak, ezrek kapnak letelepedési engedélyt, állampolgárságot - legálisan.

Itt most másról van szó, zömmel illegálisról és nem 1 200-ról és nem ide akar jönni adott esetben.

Még senki nem magyarázta el a röghöz kötés mikéntjét. Egyedül az elempé dobta be, hogy lábszárat kapnának, már ha van lábuk legalább egy. Schengenen belül szinte teljesen szabad az emberek mozgása, mégha - árulkodóan amúgy - munkaerő szabad mozgásának is hívják az EU egyik fő alappillérét.

Vonából sem a dk oldalán? :-)))))))))))

Mikor jártál Albániában vagy Koszovóban utoljára?

Egyébként ha olyan jól élnek, miért indultak meg onnan és Koszovóból sok százezren Németország és Svédország felé??

A Jobbik nélkül szebb a Jövő!

1. A német gyáriparosok szövetsége évi 600 ezermunkaerőt rendelt meg a politikától
2. Nyugdíjkasszák. Nem akarják kiderüljön, hogy a német aki lehet egész életében precízen számolta mennyi nyugdíja lesz, kiderüljön nincs meg a fedezete. Csőd, vagy pláne nyugdíjcsökkentés
3. Nincs német szaporulat
4. Sokan élik a megszokott jóléti életüket inkább

Aztán mi lenne ennek az ára??
Amúgy ha nagyon jönni akarnának, már eddig is megtehették volna, mert akkor lenne egy bástyájuk az EU-ban.

Mostanában nem kell kilépni. EU-nak több az előnye, mint a hátránya. Megint vámot szedjünk, meg a a többi kilépő?
Ukrajna csak egy előelőtársulási előtárgyalásokra mondott egy NYET-et és nézd meg ma Ukrajnát! Kilépés előtt rá kell nézni a térképre! Nagyobb hadvezérek és államfők is követték már el azt a hibát, hogy nem néztek a térképre műveletek előtt..

"Látom a jobbik most ezerrel nyomatja a kilépést, de azt nem mondják meg, hogy mi lesz utána. "

Már nem nyomatják annyira..

UK-ban hamarosan lesz egy hasonló kérdés. Azt érdemes megvárni és megnézni mi lesz utána.

Tunya, Te a cuki szárnyhoz sorolod magad a szebb jövőn belül?
Pl. aláírod Gőgös Zoltán kérdőívét az állami földek államnál parlagon heveréséről? Vagy eladható a piaci ár felett kicsivel? Mert most ez a vonal Vonáéknál, hogy maradjon az államé a földje.

"Azt a 2 évet meg ami a köv, EP választásig hátravan féllábon is kibírjuk"

miről beszélünk? Jávort ( akarom mondani Baynaut, csak neki közben elment a kedve a haza megmentésétől), Niedermayert, Balónét, Szanyit, Újhülyét, stb. a magyar választók szavazták be az EP-be!
Schultzira, meg Junkerre még annyi hatásod sincs, a német kancellárra meg végképp semmi. Junkert két miniszterelnök/államfő tartotta csak alkalmalmatlannak a 28-ból..

Nem véletlen nem engedik el Görögországot, mely tagállam egy percig nem volt EU, EURO és kiderült Schengen compatible. Sem előtte, sem közben, sem most. Így is rendre megy az orosz flört, ha vissza kell pl. fizetni a felvett adósságot.

Konkrétan emlékszem, nyáron - épp Görögországban voltam - egy magállam kancellár asszonya a neokommunista marxista Ciprasz szemébe mondta - amúgy helyesen - , hogy az Unió NEM szolidaritási unió.
Ahogy a görögök által felvett evró milliárdokat sem lehet szétteríteni mondjuk az észt meg szlovák adófizetők terhére, ugyanúgy nem lehet a németek kevésbé óriási lehetőségeiből más tagállamokba telepíteni erőszakkal illegális lelkeket. Oda akarnak menni, oda hívták őket, eddig bő 1000 lelket sikerült szétkvótázni, azt is Németországba. Évi 400K€ fizetésért, meg holtomiglan zsíros apanázsért lehet hülyének lenni.

"Az európai 8-ak rájöttek, hogy kár volt az eu-t bővíteniük. "

Nem jöttek rá. AKKOR szinte ez egyetlen menekülési útvonaluk volt. Piacszerzés, növekedés, modern gyarmatosítás, extraprofit, stb.
Step by step

A gugli a te barátod is!

Ha tudni akarod, hogy mennyi pénzt kapunk az EU-tól és mennyit fizetunk oda, te is meg tudnád nézni.

Egy példa:

http://vs.hu/magazin/osszes/tu..

Amúgy annyit azért megjegyeznék, hogy a 20Mrd Euró az nem 600Mrd Forint, hanem 6000Mrd Forint.
Pont tízszer annyi, mint amit te írsz.
Ez már azért nem "lószar".
Számold már ki, hogy 6000Mrd Forint hány százalék, ha a 600Mrd Forint 5%...

Nyilván nem véletlen, hogy nem válaszoltál az én egyszerű kérdésemre...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés