Bohuslav Sobotka

Csehország is bírósághoz fordulhat az állandó kvóták miatt

2016. április 17. 18:01
Csehország is bírósághoz fordulhat az állandó kvóták miatt – figyelmeztetett Bohuslav Sobotka egy vasárnapi cseh vitaműsorban. A cseh miniszterelnök szerint az állandó kvóták ellen egy, a V4 csoportnál szélesebb koalíciónak kellene fellépnie.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök arra figyelmeztetett vasárnap, hogy amennyiben Brüsszel keresztülviszi a menekültek állandó kvóták szerinti elosztását az uniós tagállamok között, Csehország akár bírósághoz is fordulhat védekezésképpen.

A cseh kormányfő bízik abban, hogy az állandó kvótarendszer bevezetését több más uniós tagállammal együttműködve sikerül megakadályozni. Ha azonban ez nem sikerülne, semmiféle lépést sem akar előre kizárni. „Előre nem zárhatok ki semmiféle reakciót” – jelentette ki Bohuslav Sobotka a Prima cseh kereskedelmi televízió vasárnapi politikai vitaműsorában a riporter kérdésére válaszolva. Csehország korábban elutasította azt a felvetést, hogy csatlakozzon ahhoz a beadványhoz, amellyel Magyarország és Szlovákia az Európai Bírósághoz fordult, hogy védekezzen a kötelező állandó kvótákkal kapcsolatos tavalyi EU-döntés ellen.

A cseh miniszterelnök szerint a kvótarendszer ösztönzi az illegális bevándorlást 

Az európai uniós belügyminiszterek tavaly szeptemberben hoztak többségi döntést a menekültek elosztásának kvótáiról. Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia a kvótás rendszer ellen szavazott, míg Finnország tartózkodott. Amikor Magyarország és Szlovákia bírósághoz fordult a kvóták ügyében, Bohuslav Sobotka azt mondta, hogy cseh részről hiba lenne ehhez a kezdeményezéshez csatlakozni, mert azután a kormány nehezebben tudná kivédeni az állandó kvóták bevezetését. 

Az Európai Bizottságnak nyárig kellene új javaslatot előterjesztenie a menekültek befogadásáról. Az eddigi javaslatok a kvótás rendszerrel számolnak. Sobotka szerint ez a megoldás nem jó, mert lényegében ösztönzi az illegális bevándorlást az Európai Unióba. 

Sobotka: A V4-nél szélesebb összefogás kell

A cseh kormányfő úgy véli, hogy az állandó kvóták rendszere ellen egy, a visegrádi csoportnál szélesebb koalíciónak kellene fellépnie. Megjegyezte, hogy például Franciaország is ellenzi az állandó kvótákat. A jelenleg a V4-ek soros elnöki tisztségét is betöltő Csehország mindent megtesz annak érdekében, hogy a témával foglalkozzon az Európai Tanács, amelyben nincs lehetőség többségi döntéshozatalra. „Ha ez nem sikerül (az állandó kvóták blokkolása), akkor a Cseh Köztársaság részéről semmiféle reakciót nem zárnék ki” – szögezte le a miniszterelnök a Prima televíziónak nyilatkozva.

Sobotka hangsúlyozta, hogy az állandó kvóták rendszere rossz, és ezt az iraki keresztény menekültek befogadására irányuló cseh projekt csődjével is érzékeltetni kívánja Brüsszelben. Csehország egy humanitárius projekt keretében mintegy másfélszáz iraki keresztény menekültet fogadott be, de többségük végül úgy döntött, hogy Németországba távozik, ahol szerintük jobbak az életkörülmények, ráadásul rokonaik is vannak ott. 

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már a csehek is fasiszták?

Tudom, hogy elképesztően nehéz ezt a krízist okosan megoldani de menjenek már a picsába a kvótáikkal.

De minél hamarabb.

"Nem bíróságozni kell, hanem népszavazást tartani az ország EU tagságáról.

Bármi is lenne a népszavazás kimenetele, már csupán a népszavazás hírére gyökeres változás állna be az EU hozzáállásában."

Nem sokára az Egyesült Királyságban pont ez fog történni.

A népszavazás hírére már bele is ment az EB alkukba.

"Azt még mindig nem értem, hogy akarják Abdult Mátészalkán tartani."

Ezt még senki nem írta le egzaktul.

Két ötletelés volt eddig.
Az egyik az elempés emberjogis megközelítés, hogy azonosítót szerelnek a lábára Abdulnak. Erre egy ( a hétből) vidéki emberjogi elempés ki is lépett a Pártból.

A másik keringő válaszféleség, hogy csak ott a kijelölt helyen kapja meg a segélyét (!). Ez ömnagában árulkodó, amikor az volt tálalva, hogy Abdulék töltik fel a nyugdíjkasszákat, erre pfff. segély. Ezt a fonalat tovább szőve Szalkán nagyobb segélyt kéne adni, nehogy oda menjen, ahol magasabb a segély.

De Merkel-fan barátom válasza is "logikus": "Megoldják! ( mert a németek mindent megoldanak). Tehát álprobléma az egész. Ugye mi még azt tanultuk, hogy az EU fő alappillére a szabad mozgás ( az már árulkodó, hogy a munkarerőé és nem a zembereké )


Amúgy meg miért nem kérdi meg mondjuk Balóné az EP-ben Schultz urat, hogy lenne ez a XXI. századi röghöz kötés Schengenen belül?

"de vajon nekünk kell-e kilépni az unióból, vagy inkább az unión belül győzzük le az szuicid liberálnácikat."

Itt a Vadkelet határánál természetesen BELÜL kell győzni! Lsd. Ukrajna ingatag helyzetét, meg a balti nemzetközi vízeken történő hajó-repülő találkozókat!

Az a "szép" az Unióban, hogy még saját úgynevezett elveiben sem tud következetes lenni. Hol van az emberi méltóság tiszteletben tartása, hol van a szabad mozgáshoz, a választáshoz való jog, ha Alinak és Hasszánnak a kies Dobrudzsában kell maradni mondjuk Dánia helyett? Nem beszélve a dobrudzsaiak jogáról, hogy eldönthessék, óhajtanak-e Alival és Hasszánnal osztozni hazájukon? (Ha csak rövid időre is, mert mondott urak Nyugat-Európába távozása borítékolható.) Ha pedig a végek megpróbálják Alit és Hasszánt ott tartani, jön majd az AI, a Helsinki Bizottság meg a Migration Aid, és rasszizmusról és embertelenségről ajvékol.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés