Európa törvényei

2016. április 1. 7:37

Somfai Péter
Népszava
A nyugati féltekén lelkiismerete szerint gyakorolhatja mindenki a vallását, de ahogyan a keresztyéneknek a templomaik, a zsidóknak a zsinagógáik, úgy a muszlimoknak a mecseteik falai közé kellene visszaszorítaniuk a hitéletet.

„A nyugat-európai mecsetekben elégedetlenséget szító imámok pontosan tudhatják, akkor lehetne jogalapjuk az iszlám tradíciónak elfogadtatására, ha ők is arra biztatnák híveiket, kövessék ugyan Mohamed tanításait a lakás falai között, őrizzék akár az ezeréves hagyományokat is, de kilépve a hétköznapok világába alkalmazkodniuk kell Európa szokásaihoz. A nyugati féltekén lelkiismerete szerint gyakorolhatja mindenki a vallását, de ahogyan a keresztyéneknek a templomaik, a zsidóknak a zsinagógáik, úgy a muszlimoknak a mecseteik falai közé kellene visszaszorítaniuk a hitéletet.

Nem véletlenül keltett Németországban és Franciaországban egyaránt heves vitákat a nők fejkendő viselete a munkahelyeken, az iskolákban. Amit az elkülönülés, a női jogok csorbításaként értelmezték, akik a tiltását szorgalmazták. Azt akarták, hogy akik a világnak ezen a fertályán élnek, kénytelenek legyenek elfogadni a nők közéleti egyenjogúságát, a világi bíráskodás törvényeit. Általában az európai népek törvényeit.

Meg kell ezt érteniük a belga és a francia gettókban felnevelkedett, »börtöniskolákba«járt, radikális fiataloknak, és azoknak a százezreknek is, akik a háború elöl menekülve új hazát keresve csak most érkeztek közénk. Ha erre képtelenek, aligha fogják megtalálni a helyüket Európa demokratikus országaiban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Somfai a már rég lejárt marxista lemezt tette fel : a kereszténység nem a templom falai közé való pusztán , mert a szeretet tettei határtalanok . Ha egy vallás társadalom ellenes , akkor meg mecsetjei se legyenek .

Nem értem a metaforát.

Ez a bizonyos üdvös, kánaáni "nyugati félteke" ez valami ballib költői kép? Vagy esetleg egy politikai elit agyi anatómiájáról lenne szó?
Habár utóbbi is csak akkor működik, ha előttünk van észak, hátunk mögött dél....

Válaszok:
kalotaszeg | 2016. április 1. 12:41

Illetve kezdem érteni:
Ezek tényleg kelet-nyugat PÓLUSOKBAN gondolkodnak! Innen a világnézetük bipoláris konstitúciója.

A nok csadorhordasi jogat korlatoztak. Hallatlan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés