Református emlékkövet avattak Zuglóban

2015. június 2. 15:24
Május 31-én emlékkövet avattak a Budapest-Baross téri Református Egyházközség egykori fatemploma helyén – írja a Református.hu. Az emlékkövet Szabó István református püspök és Karácsony Gergely zuglói polgármester avatta fel.

Május 31-én délután szabadtéri ünnepi istentisztelet keretében emlékkövet avattak a Budapest-Baross téri Református Egyházközség egykori fatemploma helyén, a zuglói Reiner Frigyes parkban kialakított emlékhelyen – írja a Református.hu.

 
A Budapest–Baross téri Református Egyházközség 1933 májusától harminchárom éven át egy hordozható acélvázas barakképületet használt templomként, amelyet Zuglóban a Dózsa György út és a Thököly út sarkán állítottak fel. Az ideiglenes épületet, városképi okokra hivatkozva, az 1966-os budapesti Atlétikai Európa-bajnokság előkészületei során lebontották, a gyülekezet pedig a Magyarországi Református Egyház Zsinatának a közelben található székházába költözött. 
 
Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke Karácsony Gergellyel, a XIV. kerület polgármesterével együtt leplezte le az emlékkövet. 
 
Millisits Máté, a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely vezetője egyháztörténeti áttekintésében kiemelte, hogy a hordozható templom eredetileg 1910-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült, amikor „itt volt már ugyan a háború szele, de még béke volt, és gazdasági fellendülés jellemezte az országot”. Emlékeztetett arra, hogy az épületet 1933-ban szentelték fel Zuglóban, túl a nagy gazdasági világválságon, a szomorú vég pedig 1966-ban jött el, amikor elbontották. 

 

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés