Gyorsítaná a pereket az új eljárási kódex

2015. március 20. 10:16
Jövőre kerülhet a parlament elé az új polgári perrendtartás, amelynek előkészületeiről csütörtökön tájékoztatta az igazságügyi miniszter a parlamenti frakciókat. Trócsányi azt mondta: az eljárás felgyorsítása érdekében egyrészt a perelőkészítés szabályain változtatnának, illetve meg kívánják könnyíteni a csoportpereket.

A jövő évben az Országgyűlés elfogadhatja az új polgári perrendtartási kódexet – mondta Trócsányi László, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken. Az igazságügyi miniszter annak kapcsán nyilatkozott, hogy csütörtökön a tárca vezetőjeként tájékoztatta a parlamenti frakciók képviselőit a minisztériumban zajló, a polgári, a büntetőjogi és a közigazgatási perrendtartással kapcsolatos jogalkotási munkáról.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy az új polgári törvénykönyvet az előző ciklusban elfogadta az Országgyűlés, azonban a polgári perrendtartás szabályait még egy 1952-es törvény szabályozza. Ebben a helyzetben a kormány az igazságügyi tárca előterjesztése alapján már elfogadta a polgári perrendtartás koncepcióját, ami alapján megkezdődhet a kodifikáció és az év végére elkészülhet a normaszöveg is. Vagyis jövőre kerülhet a parlament elé a jogszabály – ismertette a folyamatot a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy az eljárás felgyorsítása érdekében egyrészt a perelőkészítés szabályain változtatnának, illetve meg kívánják könnyíteni a csoportpereket. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a már zajló perekre rácsatlakozhatnának egyéb károsultak is, és nem kellene új eljárást kezdeményezniük. Ennek szükségességét a többi között megmutatták a devizahiteles ügyek, de ily módon akár egy 20 ezer forintos kár esetében is érdemes lehet majd perelni – sorolta a példákat a tárcavezető.

Végül hangsúlyozta: azért egyeztetett a parlamenti pártokkal, mert a jogszabályok döntően meghatározzák a jogászi hivatásrendek, a bírók, ügyészek, ügyvédek működését, de a peres felek szerepét is. A megfogalmazott célokat az ellenzéki pártok is pozitívan fogadták – értékelt Trócsányi László.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés