Adósságfék

Korlátozza a jegybank, hogy mennyi hitelt vehet fel egy háztartás

2015. január 1. 10:30
Január elsejétől hatályos a Magyar Nemzeti Bank új adósságfék-szabályozása, amely a háztartások túlzott eladósodásának megakadályozására hivatott. Kétszázezer forintnál magasabb összegű hitelt csak az adós fizetésének legfeljebb a feléig terjedő törlesztőrészletre lehet majd felvenni, és a fedezetül szolgáló lakásérték arányában is korlátozzák a felvehető hitelek nagyságát.

Január elsejével hatályba lépett a Magyar Nemzeti Bank új adósságfék-szabályozása, amelynek célja, hogy megakadályozza a háztartások túlzott eladósodását és a devizahitelezés újbóli felfutását. A jegybank rendelete két új fogalmat vezet be: a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót (JTM) és a hitelfedezeti mutatót (HFM).

A szabályozás lényege, hogy 2015. január 1. után minden, 200 ezer forintot meghaladó forinthitel felvételekor vizsgálni kell, hogy a törlesztőrészlet nem haladja meg a leendő adós igazolt, legális nettó jövedelmének az 50 százalékát, a havi 400 ezer forintot meghaladó jövedelmű ügyfelek esetében a 60 százalékot. A devizahiteleknél sokkal szigorúbb a szabály: a JTM felső korlátja euróban felvett hitel esetén 25, a magas jövedelműeknél 30 százalék, egyéb devizában felvett hitel esetén 10, illetve 15 százalék.

A hitelfedezeti mutató (HFM) a fedezett hiteleknél – ilyenek például a jelzáloghitelek – a fedezet (például az ingatlan) értékének arányában korlátozza a felvehető hitel nagyságát. A hitelfedezeti arányoknál alapvetően a jelenleg hatályos előírásokat vette át az MNB: a jelzáloghiteleknél forintban 80, euróban 50, egyéb devizában 35 százalék, a gépjárműhiteleknél ugyanez rendre 75, 45, illetve 30 százalék.

Az MNB hangsúlyozta, hogy a az új rendelkezések gyakorlatilag szinte teljesen ellehetetlenítik a devizahitelek újbóli elterjedését. A jövedelmeket és az adósságterheket több adóstárs esetében összevontan kell kezelni. 

Az MNB közölte: az Európai Központi Bank – amellyel egyeztettek a rendelet elfogadása előtt – pozitívan értékelte az új szabályozást. A jegybank piaci szereplőkkel is konzultált a szabály kidolgozásakor.

Az új szabályozás nem vonatkozik az átváltásra kerülő devizahitelekre. A forintosítási jogszabály ugyanis rögzíti azokat az eseteket is – ilyen például ha az új jelzálogkölcsön szerződés forint alapú –, amikor az új fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződésnek nem kell megfelelnie a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló jogszabályban foglalt feltételeknek. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez meg igy is laza, franciaknal 33% az engedelyezett (ezert nem tud lakashoz jutni a lakossag kb fele).

Nem kinyirjak, csupan tisztaba teszik, hogy akinek nem futja, az ne takarozhasson tul hogy utana az allamtol varja a megmentest (es a lakast)

Ha valaki hitelt akar felvenni hosszú távra, talán elgondolkodik rajta, hogy bejelentett munkahelyre megy inkább dolgozni. Persze, ez akkor lenne teljesen igaz, ha egyáltalán van lehetőséged válogatni...

A zálogházai forgótőkéjét emelte ezzel bizonyára :)

A támogatott lakáshitelt az I.Fidesz kormány vezette be. És a nomenklatúrája tagjai egytől-egyig fel is vették a 30 millát. Mikor a kevésbé tájékozott plebsz elhatározta magát, addigra kiderült Medgyesyék számára, hogy bedől a költségvetésük, ezért eltörölték a kedvezményt. A helyén maradt Járai meg égbe emelte az alapkamatot.A devizahitel lehetősége jogilag már megvolt Orbánék alatt is, de nyilván az emberek csak akkor cuppantak rá tömegesen, mikor kiderült, mennyivel olcsóbb a Ft-hitelnél. Akik mégis tamáskodtak, azokat nemcsak a banki ügyintézők noszogatták. Az egész közhangulat olyan volt, hogy hülyének nézték azt, aki forinthitelt vett fel. A jól értesültek között pedig terjedt az infó, hogy "ha baj lesz, Viktor majd úgyis segít"
És lám, ahogy ráfizetéses lett a devizahitel, a kiválasztottaknak repült is a mentőkötél, a végtörlesztés :)

1. Korlatozza. Alaptorvenyben rogzitve ha jol tudom.
2. Az allam jovedelme evrol evre no a gazdasagi novekedessel, es tobb forrasbol is van bevetele. Ez az atlagemberrol nem mondhato el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés