Liget Budapest

Emlékhelyet alakítanak ki a Regnum Marianum templom helyén

2014. december 1. 10:39
Feltárják a harmincas években épített, Rákosiék által felrobbantott Regnum Marianum templom altemplomát, és emlékhelyet hoznak létre ott – nyilatkozta az MTI-nek Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója és a Liget Budapest program miniszteri biztosa. Mindennek a költsége százmillió forint lesz.

Méltó emlékhelyet alakítanak ki a Liget Budapest program keretében az egykori Regnum Marianum templomnak – mondta el az MTI-nek a projekt miniszteri biztosa.

 
Baán László emlékeztetett arra, hogy a katolikus templom – a Damjanich utca tengelyében – keresztbe állt volna az ötvenes évek legelején kialakított Felvonulási téren, ezért is bontotta el a Rákosi-rezsim.
 
„Fontos pontja a Liget Budapest programnak, hogy az egykori Regnum Marianum templomnak méltó emlékhelyet állítsunk és ebben szívesen vesszük az érdeklődő civil szervezetek közreműködését is, néhány napja egyeztettem például a Magyar Patrióták Közösségével” – idézte fel a Szépművészeti Múzeumot is vezető Baán László.
 
A tervek szerint feltárják az altemplomot, ott létrehoznak egy emlékhelyet és egy pályázat útján kiválasztott emlékjellel magát a helyszínt is megjelölik.
 
Baán László hozzáfűzte, hogy régészeti feltárást természetesen nem terveznek, hiszen nem régészeti emlékről van szó: a Regnum Marianumot 1931-ben szentelték fel és 1951-ben rombolták le. Ehelyett az altemplom egy részében egy olyan emlékhelyet rendeznek be, amely emlékeztet a templom történeti múltjára, építésének és lerombolásának korára.
 
A miniszteri biztos kiemelte: külön figyelmet fordítottak arra, hogy a Liget Budapest projekt során megvalósuló múzeumi beruházások ne érintsék a Regnum Marianum egykori helyét.
 
Az emlékhely és az emlékjel létrehozásának költségei Baán László becslése szerint néhány százmillió forintot tesznek majd ki.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hívő katolikusként magam is örülnék egy új templomnak, de próbálok következetes maradni elveimhez.

Nem érettem egyet a második holokauszt múzeum létrehozásával sem, több milliárd forintért. Akkor is azt mondtam, hogy annak, ami történt nem szabad megismétlődnie, miként a rákosi rendszer borzalmainak sem. Emlékezni bensőségesen, kegyeletesen,külsőségek nélkül kell. évente egyszer legyen egy nap, ami erre fókuszál, de ne több.

Akkor is azt mondtam, hogy a pénzt az egészségügyre, az oktatásra, a fiatalok helyzetbe hozására kellene fordítani.

Jelen esetben is ez az álláspontom. Elsősorban gondoljunk az élőkre, nem feledve a veszteségeinket, a szörnyűségeket sem.

Itt legyen elég egy fából készült kereszt, ami most is van, valamint egy emléktábla. Az oktatásba, a fejekbe kell bevinni e templom és a korszak történelmét, üzenetét.

Mi keresztény emberek az eredeti templom visszaállítását szorgalmazzuk évek óta, de ezt ki tudja, hogy miért, nem támogatja a Katolikus Egyház.
Helyette építették a Zoborhegy téri templomot.
Úgy látszik Regőczi atya és mások küzdelme, reménye a templom felépítésére egyenlőre hiábavalónak tűnik.
De az emlékhelyért is köszönet a kormánynak.

Válaszok:
trendo | 2014. december 1. 17:09

Ezt mind tudom. Nálunk is van a templomból egy darab.
Nekem, nekünk az a gyönyörű épület hiányzik.
Az volt az egyik kifogás, hogy nem járna oda elég hívő.
Nyilván rengeteg pénzbe kerülne újból felépíteni. Nem is az államtól vártuk. Gyűjtést akartunk. Az egyház vezetésének nem volt egységes a véleménye az egészről.

Az Anyaszentegyház bölcsebb, mint jámbor kibic hívei, akiknek semmi se drága. Jól tudják,hogy se papjuk, se elég hívő nincs arrafelé egy bazi nagy monstrum megtöltéséhez.A kongó, birkák nélküli hodály meg tiszta ciki lenne.

Válaszok:
Sulammit | 2014. december 1. 17:46

"Az Anyaszentegyház bölcsebb, mint jámbor kibic hívei,"
Az egyház én vagyok! Az egyház vezetői a papok, de a hívei a tagok. Így együtt vagyunk az Egyház.
Ha csak egy "egy bazi nagy monstrum" lenne, de nem az. Múltja van és egy csodálatosan szép épület.
Legfeljebb nem tartanának naponta több szentmisét, mint a többi templomunkban.

Fogalmam sincs.
De megkérdezték tőle?

Régészeti emlék vagy nem, az a templom annyira szép, és történelmünknek fontos emléke, fel kell az egészet újítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés