Óvatosan reménykedik a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete

2014. június 17. 14:13
Az árfolyamréssel ötmilliós hitelfelvételnél 74 ezret lehet spórolni, így ez „nesze semmi fogd meg jól” – mondta Galcsikné Erdősi Éva a jogegységi döntésről.

A Kúria szerint az egyoldalú kamatemelés feltételeit úgy kell meghatározni, hogy ügyfél által ellenőrizhető legyen. A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete szakértője szerint ez majdhogynem lehetetlen, mert a pénzpiaci változásokra való hivatkozás az egyoldalú kamatemelésnél nem ellenőrizhető, legfeljebb, ha referenciakamathoz kötik. Galcsikné Erdősi Éva nem tud elképzelni olyan jogszabályt, amely ezt minden szerződére ráhúzható módon le tudja írni. 

Az árfolyamkockázat áthárításával kapcsolatban azt mondta: a legtöbb banknál alkalmaztak kockázatfeltáró nyilatkozatot, amelyben egy oldalon leírták hogy mi történhet, igaz nem volt számszerűsítve. Ennek aláírása után viszont az ügyfél nehezen tudja bizonyítani, hogy nem tájékoztatták megfelelően.

Galcsikné szerint a legnagyobb kérdés, amit Rogán mondott: hogy a törvényi rendezés nem minden, hanem csak az ingatlanfedezettel biztosított hitelekre vonatkozna. Holott a Kúria döntése az összes devizahitelre vonatkozik – hangsúlyozta a szakértő.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elmentek most mar a jo nathasba.

Persze, nem tajekoztattak... kozjegyzo olvasta fel (mert kotelessege) es kulon megkerdezte erti-e. Ott persze bologattak serenyen, csak adjak mar azt a penzt.

azt kellett volna ket labbal kirugni mar akkor a bankbol aki azt hitte hogy a szazezer nettojara majd otszobas hazat vesz.
de azt is aki az ilyennek hitelt adott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés