Borúlátó újságírók

Az újságírók egyharmada gyakorolt öncenzúrát

2014. január 29. 13:27
A lakosság, az újságírók és a médiavállalkozók véleménye alapján készített kutatást a Mérték Médiaelemző Műhely a sajtószabadság 2013-as helyzetéről. Az újságírók pesszimistábbak lettek, sokan érzik korlátozónak a politikai nyomást, és jelentősen emelkedett az öncenzúrát gyakorlók aránya. A médiavállalkozók viszont pozitívabbnak látják a helyzetet, mint egy évvel korábban.

A Mérték Médiaelemző Műhely kutatása szerint az olvasók ugyanolyan szabadnak tartották a sajtót 2013-ban, mint egy évvel korábban, az újságírók szerint viszont kicsit romlott a helyzet. A médiamenedzserek viszont ellenkezőleg, javulásról számoltak be.

A lakosság a 2012-eshez képest ugyanúgy, egy 10-es skálán 4,6-ra értékelte a sajtószabadság helyzetét. A kutatás azt is megállapítja, hogy a lakosság véleménye a sajtószabadságról nagyban összefügg a pártpreferenciákkal. A közönség egy kicsivel jobbnak látja az újságírói munka megbecsültségét és a közszolgálati média minőségét is.

Az újságírók valamivel rosszabbnak értékelik a helyzetet mint egy évvel korábban: a 2012-es 4,8-hoz képest most 4,3 pontra értékelték a sajtószabadság állapotát.  A sajtószabadság érvényesülésének szempontjai között az újságírók számára továbbra is a politikai függetlenség a legfontosabb, azonban a szakmai függetlenség is egyre fontosabbá válik. 

A sajtószabadság megítélésben a média és a politikai pártok közötti közvetlen összefonódás 10 pontot vesztett a jelentőségéből, viszont az állami reklámpénzek átlátható elköltése került az első helyre. Az újságírók szerint mind a gazdasági, de főleg a politikai nyomásgyakorlás emelkedett, a megkérdezettek 48 százaléka vélte úgy, hogy a politikai nyomás korlátozza a sajtószabadság érvényesülését. Az öncenzúrát gyakorlók aránya a 2012-es 22 százalékról 34 százalékra emelkedett 2013-ban.

A médiavállalkozók viszont pozitívabban ítélik meg a helyzetet az egy évvel korábbihoz képest. A sajtószabadság állapotát 6,2-re értékelik a 10-es skálán, és szerintük a gazdasági és a politikai nyomásgyakorlás is csökkent 2012-höz képest. Körükben 37 százalékról 26 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a politikai nyomás olyan mértékű, hogy az korlátozza a sajtószabadság érvényesülését – olvasható a Mérték Médiaelemző Műhely felmérésében.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Öncenzúra
No 1.
Elég trágár az írás?
No 2.
Elég benne a rágalmazás?
No 3.
Van-e benne zorbánoszás? Ha nincs, pótiolandó.
No. 4.
Megfelel-e a bukott baloldal direktíváinak?
No. 5.
(nem fontos, alternatív öncenzúra) Lefuttatni a helyesírás-ellenőrző programot.

off: matolcsy a mai tizenegyhavi rekordgyenge forintra azt reagálta, hogy van még tér a kamatcsökkentésre.

lássuk, szakad-e a forint (az elmúlt 10 percben fél forintot drágult az euró): http://www.portfolio.hu/arfoly..

Válaszok:
Antigoné | 2014. január 29. 13:47
emhem | 2014. január 29. 14:11

Ettől aztán beindul az újságírói öncenzúrázás!
Hogy jön ez ide?

Válaszok:
emhem | 2014. január 29. 13:50

azzal kezdtem, hogy off..
és azért ideírtam, mert a mandiner a mai rekordforintról meg matolcsy beszédéről nem írt, ebben a pillanatban pedig ez volt a fórum legfeltűnőbb pontja.

úgy tűnik, nem szakadt, csak visszagyengült 307 fölé

Válaszok:
emhem | 2014. január 29. 14:30

Tisztelt catalina9!

Korrekt idézet!!!
Köszönettel.

hát ezt lehet, hogy elsiettem.. 309 forint az euró, ez több mint 12 havi csúcs...

Válaszok:
emhem | 2014. január 29. 14:58

Btw ez volt az időszak (2002-2010), amikor ellenzéki médiumok, mint a HÍRTV a Lánchíd Rádió az ECHO Tv elindultak, Kondor Katalin és utána Such György volt a közszolgálati rádió elnöke, Cselényi a Duna TV-é, a médiahatóságban ott ült minden parlamenti párt delegáltja (Szalay Annamária is) és az paritásos alapon működött, a Szerencsejáték Zrt és az Állami intézmények ellenzékkel szimpatizáló lapokban, orgánumokban is hirdethettek.

Azóta a helyi rádiók megszűnőben vannak, az ellenzéki média gyakorlatilag ellehetetlenítve, a médiahatóság egypártrendszerben működik, gondoljunk csak bele! Az öszödi beszédet lehozta a Magyar Rádió...

310 fölé is benézett egy pillanatra.. két éves csúcs.

node mi köze ennek a felméréshez???

"A világon sehol nincs olyan, hogy egy lap mindenféle – a saját profiljától eltérő – véleményeket megjelenít a saját hasábjain."

cöcö!
elég szomorú ha tényleg így gondolod..

Jó őélda erre Puzsér esete, akit bencsik letiltott, a NOL meg anno lehozta ( http://nol.hu/belfold/puzser_r.. ) pedig...

OMG, hát persze, ez itt mandiner...

neked mégis mi a problémád?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés