Ők is eltörölnék

A Ptk-ban tiltaná a devizahitelt az LMP

2014. január 10. 17:13
A még hatályba sem lépett új Ptk-t módosítaná az LMP annak érdekében, hogy tiltsák meg azokat a devizahitel-szerződéseket, amelyek nem abban a pénznemben tartják nyilván a tartozásokat, mint amiben azokat fizetik

Schiffer András azt mondta, hogy a jogszabályt egy korábban már benyújtott, de akkor elutasított javaslatuk részeként adják majd be. A korábbi indítvány szerint a bíróságoknak minden eléjük került devizaalapú hitelszerződést teljes terjedelmében át kellene vizsgálniuk, jogerős bírósági ítélet hiányában senkit sem lehetne kilakoltatni, és a bankok sem adhatnák el követeléseiket a végrehajtó cégeknek.

A Kúria devizahitelesek ügyében meghozott, december végén ismertetett jogegységi határozata nem terjed ki arra, hogy a hitelintézeti törvény alapján a bankoknak vizsgálniuk kellett volna, a hitelfelvevők képesek-e törleszteni az adósságukat - jelentette ki. Emiatt viszont fennáll annak a lehetősége, hogy ezek a szerződéstípusok a hitelintézeti törvénybe ütköznek – hangsúlyozta Schiffer.

Róna Péter, az LMP programtanácsának elnöke azt emelte ki, hogy a hitelintézményekre nem a polgári törvénykönyv, hanem a hitelintézeti törvény vonatkozik.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ötletelnek a lecsúszott "rendszerváltó" szövetségesek.

Van olyan ország ahol fel sem merül, hogy valaki más pénznemben vegyen fel hitelt, mint az adott ország pénzneme.
Szóval azért ez a felvetés nem az ördögtől való...

Schiffer András javaslata, hogy abban a devizában tartsák nyilván a hitelt amiben kifizetik fából vaskarika.

Amennyiben devizában tartják nyilván és ebben is fizetik ki, akkor az illető személynek be kell váltania, ha forintra van szüksége. Amennyiben nincs deviza jövedelme, akkor törlesztéskor devizát kell vásárolni. Így az árfolyam kockázatot akkor is az adós viseli.

Abban az esetben, ha a hitel forrása deviza és helyette forintban nyújtja a bank a hitelt akkor a kamata annyi lesz, mint amennyi a forint hitel kamata, amely változó. Adott esetben ez rosszabb is lehet, mint a mostani devizaalapú hitelnél van.

Róna Péterrel a törvénykezés tekintetében egyetértek, de a többi korábbi állításával nem. Ennek indoklása azonban nagyon hosszú lenne.

Igazad van, hogy magas a kamat - megjegyzem ilyen magas kamattal nemcsak a Provident hitelez, hanem a kereskedelmi bankok is - de a törvény szerint nem minősül uzsora kamatnak. Amennyiben te magánszemélyként folytatsz hitelezést és ilyen kamatot kérsz, nem azért büntetnek meg, mert magas kamatot kérsz, hanem azért, mert a hitelezési tevékenység engedélyköteles.
Amennyiben csupán egy esetről van szó, akkor meg azért büntethet meg a NAV, ha nem vallod be jövedelemként.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés