Emberi jogok napja: Keserű köszöntő

2013. december 10. 11:08

Szabó Máté Dániel
A TASZ jelenti
Az emberi jogok ebben az országban ma nem számítanak megkérdőjelezhetetlen értékeknek.

„A hatóságoknak négy év sem elég arra, hogy döntés szülessen arról, hogy valaki elkövetett-e egy bűncselekményt. Az állam úgy nyer időt, hogy lehetővé teszi, hogy a vádlottat bírói ítélet nélkül is korlátlan ideig fogva tarthassák.

Egy egész busznyi szélsőséges az iskolai órák közötti szünetben játszó cigány gyerekeket félemlít meg. A rendőrségnek ez nem elég ahhoz, hogy azonnal eljárást indítson. 

Tűrhetetlen az a mindennapi rasszizmus, ami a romákat sújtja. Mégis romákat ítélnek el rasszista gyűlöletbűncselekmények elkövetése miatt.

Ez mind Magyarországon történt 2013-ban. Az emberi jogok ebben az országban ma nem számítanak megkérdőjelezhetetlen értékeknek. Húsz évvel azután, hogy a magyar jogrendszer részévé vált az Emberi Jogok Európai Egyezménye, ott tartunk, hogy a magyar jogvédelmi mechanizmusok helyett, ha valaki emberi jogi jogsérelmét orvosoltatni akarja, akkor ezt reálisan már csak a strasbourgi bíróság előtt teheti meg. 

Az emberi jogok napján nem ünnepelünk, mert nincs okunk ünnepelni.

Nemcsak ezen, hanem a maradék háromszázhatvannégy napon is minden, az emberi jogok iránt elkötelezett embernek személyes felelőssége, hogy felvállalja a meggyőződését. Csak így lehetséges, hogy aki az állam elfordulását az emberi jogi értékektől elfogadhatatlannak tartja, megerősödhessen abban: nem ő gondolkodik rosszul.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

emberkufár ez, nem jogkufár...emberek nyomorából él a Rózsadombon...

Megélhetési nyekergő.

Tudod mivel lehetne a ciganyellenesseget felszamolni?
Azzal ha a tarsadalom azt latja hogy a ciganysag bunozo reszet a hatosag kimeletlenul uldozi es bunteti.
Ekkor a ciganysag integralodni, felemelkedni vagyo reszet a tarsadalom segitene mindenfele allami osztonzes nelkul is.
Peldaul az egyedulallo idos neint agyonvero fergek eseteben alljon ki az ugyesz/rendor/satobbi es ne azt mondja hogy jaj hat szegenynek nem volt penze azert lopott, nem tehet rola, hanem mondja azt hogy ezek az elallatiasodott emberi mivoltukbol kivetkozo bunozok el fogjak nyerni melto buntetesuket.

A ciganyellenesseget leginkabb az szitja, ha a tarsadalom azt latja hogy a bunozo ciganyokat vedik a bunozo fehereket meg elkapjak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés