Nem ismertük eléggé az országot

2013. szeptember 2. 14:27

Bárdos András
NOL
Elfogadtuk a verseny mindenhatóságát, holott az együttműködés legalább olyan fontos, mint a verseny. Interjú.

„A bűnügy és a bulvár biztos befutó?

Ha megengednek egy kis kitérőt, én eredetileg sportriporter voltam, mert nagyon utáltam a kommunizmust, de gyáva voltam tenni ellene. Akkor kerültem a hírműsorokhoz, amikor jött a rendszerváltást. Végig közvetítettem a taxisblokádot, miközben fogalmam nem volt, mi történik körülöttem. Aztán belekerültem a médiaháború kellős közepébe, ki is penderítettek a közrádióból. 1994-ben kerültem az Objektívhez, ami miatt SZDSZ-bérencnek kiáltottak ki. Azután 98’-ban, 34 évesen miniszterelnök-jelölti vitát vezettem a Közgázon, holott voltak akkor arra érdemesebbek. Harmincöt évesen az olajügy kellős közepén, súlyos titkosszolgálati cselszövések között találtam magam. Az általunk készített tévéműsor miatt rendkívüli parlamenti ülést tartottak, én meg ott álltam és néztem, hogy mi történik. Kimentem Belgrádba tudósítani, erre elkezdtek bombázni. Ebben a műfajban van kockázat, de ezt ilyen világosan csak most látom már. Ha tudtam volna húsz évesen, sok mindent másképpen csináltam volna. Szóval értem a kockázatkerülést.

Az ön generációjához tartozók közül – Pálffy István, Kereszty Gábor, Sváby András, Radnai Péter, Bocskay Zsolt, Frei Tamás, Friderikusz Sándor, Nika György, Szellő István – kevesen maradtak a médiában, és azok is inkább szórakoztató műsorokat vezetnek, mint Friderikusz, holott ő is a politikai újságíráshoz ért a legjobban. Mit gondol, a tévéknek vagy a közönségnek nincs szüksége ezekre az arcokra?

És Geszti Péter, Palik László és még órákig tudnám sorolni. Ez volt az a generáció, amelyiket a rendszerváltás kilőtt, mint az ágyúgolyót. Kevés tapasztalatunk volt, nem voltunk párttagok, sem ügynökök, az előttünk járók egy részével ellentétben. Mi húsz-harminc évesen kaptunk olyan lehetőséget, amit szerintem nem szabadott volna. A többség kiégett vagy elindult a pénzkeresés irányában. Nagyon sok tehetség volt ebben a generációban, és nekik, nekünk lett volna dolgunk végig követni a rendszerváltást, építeni egy új államot, ha úgy tetszik, egy tisztességes, bátor, önálló, releváns, közszolgálati és kereskedelmi médiát. Ez nem sikerült. Nem ismertük eléggé az országot. Mi a jövőt akartuk építeni, mások viszont a múltat akarták rendbe tenni. Vagy egyszerűen csak bosszút állni. Nem voltak meg az alapok egy ilyen hatalmas változáshoz. Nem lehet évtizedeket, esetleg évszázadokat átugrani egy országban. Óriási tanulság. Végig kell járni az utat. Elfogadtuk a verseny mindenhatóságát, holott az együttműködés legalább olyan fontos, mint a verseny.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az ember legalább tartott egy kis önvizsgálatot, ás belátta: másképp kellett volna néhány dolgot tennie.
Manapság ez nem kevés.

"A céltábla nem lő vissza", amely attól függ, hogy ki a céltábla.

" Ez volt az a generáció, amelyiket a rendszerváltás kilőtt, mint az ágyúgolyót."

"Ha tudtam volna húsz évesen, sok mindent másképpen csináltam volna. "

Nem voltál te olyan mértékben "hasznos idióta", mint ahogyan most is próbálod lefesteni magad.
Persze, hihető, hogy vágytál egy szebbre-jobbra. Ez azonban édeskevés.
Főleg, hogy ezt valamiért sohasem az országot képviselőktől nemzetiektől vártad, de nagyon is a baloldali, "demokratikus, haladó euréperektől".

Bandi, ismerkedjetek az országgal!

Egyetlen firkász volt, aki szembe nézett magával, a helyzetével. Szabó László ( Kék Fény), a csont-kommunista firkász. 89-ben megértette, neki becsengettek.

"A kedves papában fel sem merül, hogy a hiba esetleg az ő készülékében van:"

Nem, nem!
Ez az ember - Bárdos Pál - tiszta, becsületes, jó ember - szerintem.
Tehát: ne bántsd, kérlek!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés