Zöld prognózis és más mesék

2013. május 5. 8:24

Ifj. Chikán Attila
Chikansplanet
A különböző okok miatt előállt nyugati toporgás közepette a nagy környezetszennyező mumusként számon tartott Kína pedig szép csendben átvette a vezetést a megújuló beruházások terén.

„A különböző okok miatt előállt nyugati toporgás közepette a nagy környezetszennyező mumusként számon tartott Kína pedig szép csendben átvette a vezetést a megújuló beruházások terén. Tavaly az ázsiai óriás összesen 65 milliárd dollárt fordított e célra, ami a vezető fejlett és feltörekvő gazdaságokat tömörítő G 20 teljes volumenének 30 százalékát tette ki. Ez 20 százalékos növekedést jelent 2011-hez képest, miközben Európában 22 százalékos volt a visszaesés. Az is igaz ugyanakkor, hogy az idei év első negyedévében nemcsak Európában és az USA-ban, de Kínában is komoly visszaesést könyveltek el a beruházások terén. Az USA-ban 54, az EU-ban 25, Kínában pedig 15 százalékos volt a friss beruházások volumenének zsugorodása.

Persze az elkövetkező 17 évre tekintve a pillanatnyi helyzet nem lehet meghatározó, és számos faktor valóban abba az irányba mutat, hogy az iparág komoly fejlődés előtt áll. Ugyanígy igaz azonban az is, hogy egy ilyen időtávra vonatkozó gazdasági prognózis nem nagyon tud túllépni a kifinomult trendszámítás színvonalán, ami sokszor ahhoz vezet, hogy az előrejelzés totális kudarca után az elemzők számára szép feladat annak megindokolása, miért is nem találtak el semmit. Remélhetőleg ezúttal nem így lesz, és a mesés prognózis valóra válik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU Magyarországon köszörüli a nyelvét, és társadalomellenes lépések kikényszerítésével szórakozik, a helyett, hogy az eredményes kinai gazdaságpolitikából tanulna végre.

Hol vannak az európai nagyberuházások? A megújuló energiaipar fejlesztése?

Nem érdekünk, mert a nagy olajcégek blokkolják az EU-t is. Hát ha hagyja magát?

Nos ennek lenne értelme.

De amit Magyarországgal, a görögökkel meg a többi kizsigerelt állammal művelnek, az már vérlázító ostobaság és aljasság.

Vagy lehet, hogy néhányan szép csndben beruháznak, kihagyva belőle a többieket?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában