A diktatúra vámszedői

2012. december 27. 14:49

Bartus László
Amerikai Népszava
Már nem Orbán Viktor és az Orbán-rendszer a szabadság és a demokrácia legnagyobb akadálya, hanem a hivatalos ellenzéke és az ellenzéki sajtó.
„Talán sokan észlelték, hogy szenteste előtti napon az Amerikai Népszava online nem volt elérhető, és egy olyan felirat jelent meg, hogy soha többé nem is lesz elérhető. Ez nem volt tévedés, ez volt az eredeti szándék. Az AN-t meg akartuk szüntetni. Mindez összefügg az elmúlt hetek megdöbbentő felismerésével, hogy Magyarországon már nem Orbán Viktor és az Orbán-rendszer a szabadság és a demokrácia legnagyobb akadálya, hanem a hivatalos ellenzéke és az ellenzéki sajtó. Ha az Amerikai Népszava következetesen akar haladni az úton, amelyen elindult, akkor most már minden erejével az ellenzék és az ellenzéki sajtó ellen kell harcolnia. Ha ebben a saját olvasótábora nem követi, akkor nincs értelme a létezésének.

Orbán Viktor a maga erejéből már megbukott. Rendszerét a hivatásos ellenzék és a korrupt ellenzéki sajtó tartja fenn. Ami Orbán Viktorból és a rendszeréből látható, az egy szervezett rablóbanda, a politikai katolicizmusra épülő ideológiai diktatúra, egy fasiszta értékrendet követő állam, amely az antiszemitizmusból és az idegengyűlöletből épít kohéziót maga köré. Ez azonban nem látszik a maga valóságában, mert az ellenzék fügefalevele eltakarja a mezítelenségét. Orbán elveszítette a kontrollt a rendszere fölött. Képtelen kézzel vezérelni, a népharag elsöpörné, ha a nép látná a rendszert. De nem látja. Megszűnt a társadalmi önmozgás, az egymástól független intézmények, a civilszféra szabadsága, minden az egyetlen mozgatótól függ. Ha magára hagynák, és megengednék, hogy mindenki kívülről lássa, feltárulna a rendszer jellege, primitivizmusa és működésképtelensége. De ezt nem hagyják, hanem a demokrácia díszletét rajzolják köré. Vizionálnak egy nem létező világot köré: parlamentet, közleményeket, látszólagos többpártrendszert, vitákat, olyan helyzetet teremtenek, mintha egy hellyel-közzel tiszteletreméltó, legitim, demokratikus hatalom működne, amelyet komolyan kellene venni. Mindazt, ami nincs ebben a rendszerben, azt ők teszik hozzá. Ez az, ami életben tartja az Orbán-rendszert. Ha kivonulna belőle az ellenzék, és az ellenzéki sajtó nem építene köré egy Patyomkin világot, ha nem vennék körül félelemmel vegyes tisztelettel, ez a szisztéma pillanatok alatt magától összeomlana. Ennek oka pedig az, hogy az ellenzék és az ellenzéki sajtó még mindig meg akar élni az Orbán-rendszerben, és nem megdönteni akarja azt. Ki lehet menni Bécsbe, lehet keresni jó pénzt. Ez a fontos.

Orbánról és a rendszeréről mindent tudunk. De ez a tudás semmit nem ér, ha az ellenzék és az ellenzéki sajtó nem mondja ki, ha úgy tesznek, mintha ez a tudás nem lenne. Mesterségesen tartják életben az Orbán-rendszert azzal, hogy félnek tőle és komolyan veszik, és a pecsenyéjüket akarják sütögetni benne. Erre a diáktüntetések mutattak rá legélesebben, pedig azok is kénytelenek voltak az ellenzék által létrehozott művilágot tudomásul venni, és úgy tenni, mintha. Ez az ellenzék és ez az ellenzéki sajtó képes lenne az Orbán-rendszert úgyis működtetni, ha már Orbán nem is lenne benne. Képesek lennének megteremteni ezt a világot nélküle is, a félelmeikből megépítenék az alakját. Elbeszélgetnének róla, bírálnák egyes intézkedéseit, mintha létezne, de soha nem mondanák ki, hogy nem kell a részletekkel foglalkozni, nem kell az egyes intézkedéseket elemezni, ez az egész illegitim, törvénytelen, amelyet el kell törölni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolom, hogy ez a cikk a pánikszobában íródott.

Válaszok:
Julismama2 | 2012. december 27. 16:18

Hiába erőlködsz, puha vagy. Ezért nem számíthatsz elismerésre Ron Werbertől.

Ha ez egy próbálkozás volt arra, hogy a hazai ellenzék odadobjon egy félig lerágott csontot és valamicske anyagi támogatást, akkor kicsit melléfogott ez a Bartus.

Provokálni akarja az ellenzéket, hogy legyen miből vita anyagot összehozni. Ha senki nem reagál, akkor mi lesz? Akkor tényleg vége lesz a lapnak?

Bartus szerint a világ:

Diktatúra van: "Ez azonban nem látszik a maga valóságában, mert az ellenzék fügefalevele eltakarja a mezítelenségét."

Egy csak egy legény van talpon a vidéken: Bartus, aki természetfeletti képességekkel rendelkezik: Képes látni a láthatatlant.

Ez az alak normális?

Az amerikai magyarok agya ilyen gyagya lenne, hogy képes benyelni Bartus eszement szövegeit?

"Alternatív Pulitzer-díjat Csillag Ádámnak!"

Én többre tartom őt!

Alternatív List-díjat Csillag Ádámnak!

Egy kiló liszt legyen a díja.

Addig jár a korsó a kútra.....
Mindennek van ám határa meg törvénye.

Véli,Orbánt,és a kormánypártot már kinyírta, most kikezdi az ellenzéket is.Kiket szolgál, milyen célt akar elérni? Magyarországot megsemmisíteni!

"Az Orban fasizmus a hitlerizmus cigany verzioja !"

Albi, ezért az antifasisztoid rasszis-klasszis ötvözetért már nem is irodalmi, de egyenesen kémiai nóbeldíj jár. Gyorsan szabadalmaztasd, mielőtt sorozatban legyártja a félázsiai gárda.

és csak magukra nézve

Jól kifejezik ezt a beteges életérzést a magyargyűlölő, gyűlöletfröcsögő Bartus Lászlónak Az Amerikai Népszava szerkesztőjének sorai:

„. Amikor Budapesten jártam, rászántam két órát, és csak mentem az utcán, néztem az arcokat.

Mindegyiket úgy vizsgáltam, hogy ha megjelenne nálam egy állásinterjún, a takarításon kívül mire tudnám még használni. A 21. században.

Megvallom, még egy közepes elektronikai bolt személyzetét sem tudtam volna összeszedni, viszont takarítóm lett volna elég.

Nem is értem, hogy ezzel az emberanyaggal miből él ez az ország?”

"Az ellenzék fügefalevele eltakarja a mezitelenségét."

Bartus László pedig ama fügefalevélkötényen dőzsölő hernyó, aki már szinte teljesen lerágta az összes lapot. Most begubózza és elteszi magát - hogy 2014-ben pillangóként tovalibbenve lepetéljen egy újabb kötényen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés