Balavány: Az MTI az egész újságíró-társadalomnak üzent

2012. szeptember 6. 17:22
Nem megsértődni kéne, hanem tenni a jó hírnév megőrzése érdekében – mondta a Mandiner.médiának Balavány György azzal kapcsolatban, hogy hitelrontás címén keresetet nyújtott be ellene az MTI Zrt. A publicista és ügyvédje, Schiffer András nem gondolják, hogy a nonprofit állami cég megnyerheti a kártérítést. Az ügyben az MTI vezetőjét is megkerestük.

„Nem megsértődni kéne, hanem tenni a jó hírnév megőrzése érdekében” – mondta a Mandiner.médiának Balavány György azzal kapcsolatban, hogy hitelrontás címén nyilvános bocsánatkérésre, blogbejegyzései eltávolítására és 10 millió forint anyagi kártérítés kifizetésére kötelezné az MTI Zrt. által benyújtott bírósági kereset. A hvg.hu állandó bloggere a Távirati Iroda szerint megsértette a cég jó hírnevét, amikor két, személyes blogján megjelent írása – az Elegem van a közszolgálatból, valamint a Tisztogat és hazudik az MTVA: dokumentumokkal című – kritizálta az ott és a hirado.hu-n közölt tartalmakat. „A csaknem 130 éves nemzeti intézmény becsületét kizárólag saját maga tudja megőrizni, és akkor annak megvédésére, pereskedésre sem lenne szükség” – tette hozzá az újságíró.

„Meglepő, hogy olyan közmédia követel kártérítést, amely egyoldalúan tájékoztat, csúsztat és hazudik, és Gyurcsány óta tudjuk, hogy ez is a hazugság egy formája információkat hallgat el” – mondta a Balavány, aki úgy látja: ő alapvető újságírói feladatát teljesítette, amikor a nonprofit állami cég tevékenységét kritizálta. A Mandiner.médiának a publicista arról is beszámolt, hogy szerdán, a per nyilvánosságra kerülésének napján számos ügyvéd felkereste, hogy képviselhessék az ügyben. Mint mondta, a szakemberek egybehangzó véleménye az, hogy a szokatlanul magas kártérítési összeg üzenet az egész újságíró-társadalomnak. Később kiderült: az újságíró képviseletét Schiffer András ügyvéd, parlamenti képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője fogja végezni.

„Nem hiszem, hogy megnyerheti a pert az MTI, hiszen a személyes véleményem kinyilvánítása miatt szeretnének perelni, ugyanakkor abban is bízom, hogy céljukat, a megfélemlítést sem érik el” – közölte Balavány. Hozzátette: ha a cég mégis eléri célját, az újabb szégyen lesz Magyarország számára. A publicista leszögezte: őt a perrel nem félemlítették meg, nem térítették el, hiszen „a kereset benyújtása megint egy olyan cselekedet, amely kritikát érdemel”. Balavány arról is beszámolt: saját hírneve megőrzése érdekében ő nem fordulna bírósághoz, nem „perelgetős típus”, és publicistaként nem gondolja, hogy „kényesnek” kellene lennie.

A Mandiner.média az üggyel kapcsolatban az MTI Zrt.-t is felkereste, Belénessy Csaba vezérigazgató azonban nem kívánt nyilatkozni. Annyit mondott lapunknak: a keresetet benyújtották, és a bíróság majd dönt az ügyben”.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán közeledik a holdtölte? Daflics ezredes után egyből Balavány messiás?

Balaványban azért van valami zseniális: saját népszerűsítésére használja fel azt is, hogy bepörölik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés