Klímaváltozás, de mitől?

2012. szeptember 3. 17:39

Ifj. Chikán Attila
Chikansplanet
Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy gazdasági vagy politikai érdekek korántsem csak a klímaelméleteket elutasítók mögött felfedezhetők.

„A sajtóban általában többségében vannak azok a vélekedések, amelyek szerint a klímaváltozás okait vitató szakemberek mögött mindig »sötét lobbiérdekek« húzódnak meg, különös tekintettel a nagyhatalmú olaj- és gázmultikra. Emellett az is megfigyelhető, főleg az Egyesült Államokban, hogy klímaszkeptikus irányzatot szeretik a jobboldallal, a tőkések kiszolgálójaként nyilván tartott republikánusokkal kapcsolatba hozni. Az ilyen jellegű beskatulyázási kísérletek, főleg politikai szempontból, Európában nehezebben működnek, tekintettel arra, hogy számos konzervatív politikus, többek között Angela Merkel német kancellár is egyértelműen elkötelezték magukat a kibocsátás-csökkentés ügye mellett.

Nem szabad azonban arról sem megfeledkezni, hogy gazdasági vagy politikai érdekek korántsem csak a klímaelméleteket elutasítók mögött felfedezhetők. Először is ott van az immár euróban is sok százmilliárdos iparággá nőtt megújuló energetikai szektor, amelynek nyilvánvalóan elemi érdeke, hogy a klímaváltozás és a széndioxid-kibocsátás közötti szoros összefüggést folyamatosan tematizálja. Aztán ott vannak az öko-pártok, amelyek részben vagy egészen erre építették fel identitásukat. Végül, amint azt előző anyagunkban is jeleztük, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kibocsátás-csökkentési vállalások, illetve azok számonkérése még mindig egy hasznos eszköz a fejlett országok kezében, ha valamilyen formában nyomást kívánnak gyakorolni az egyre nyomasztóbb konkurenciát jelentő feltörekvő nemzetgazdaságokra.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés