Csizmadia Ervin: Nem vagyunk túl a nemzetállamon

2016. május 20. 12:15

Csizmadia Ervin szerint a liberalizmus a nyolcvanas években a legjobb válaszokat adta a felmerülő kérdésekre, a kilencvenes évek közepe óta azonban ez nincs így. Hozzátette: a liberalizmus és demokrácia között erősebb konfliktus van, mint korábban gondoltuk.

2016. május 20. 12:15

Miért erős a liberalizmus, ha gyenge? Miért, gyenge a liberalizmus, ha erős? A Méltányosság Politikaelemző Központ kerekasztal-beszélgetésén Rónai Egon moderálásával Egedy Gergely, politológus, történész, Szent-Iványi István, politikus, Tóth Csaba, a Republikon intézet stratégiai igazgatója és Csizmadia Ervin kereste a választ erre a kérdésre. A Méltányosság igazgatója fölvetette, hogy egyre inkább nyilvánvaló: a liberális demokrácia két komponense (liberalizmus és demokrácia) között erősebb konfliktus van, mint korábban gondoltuk.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2016. május 21. 11:04
"Nem a legjobb válaszokat adja a liberalizmus". Kérdések: Miért voltunk erősek '89-90-ben, hiszen a szinkronitás a korral megszűnt? Egyetemes, és helyi sztenderdeket állított fel, helyben, ill. nközileg, és ezek egyensúlya megvan-e még? A liberalizmus és a demokrácia között valójában csak kompromisszum van, és nem harmónia? Nem is tudom. Mindenesetre nem ezek a kérdések voltak napirenden 2010-ben, amikor a jelenlegi hatalom nekikezdett a működésének. Olyan kérdések voltak feltéve, hogy miképpen kerülhetünk hatalomba, és hogyan gazdagodhatunk meg ott, kihasználva a liberális demokrácia intézményeit, mint kulisszát, és aztán miképpen számolhatjuk fel azokat, mint státuszunkat potenciálisan veszélyeztető tényezőket? De a lényeg a kívülálló számára még csak nem is ez. Hanem az, hogy mennyiben sikeres és eredményes a társadalom fejlődése, mennyiben gazdagodott az ország, mennyiben jobb az emberek közérzete - ilyesmi. Amennyiben semennyiben: és semennyiben, akkor nincs mit az ideológiákról szöszmötölni. És amikor erről "vitázunk", nem teszünk mást, mint a jelenlegi, a liberális demokráciát tudatosan, és előre megfontolt szándékkal (Kötcse!) felszámoló politikai irányzatot támogatjuk. Érti, kedves Csizmadia úr? Ez a négy perces eszmefuttatása egy kliens eszmefuttatása. Vagyis egy kérdés van. Hogy tud-e róla...
kohntalan
2016. május 20. 19:58
Globális világállamban hiszek. Odafelé tendálunk úgyis. Magyar nemzet nincs, és nem is volt soha. Magyar nép ugyan van, de minek.
GV0917
2016. május 20. 17:17
A liberalizmus addig volt "ÉLŐ" amíg kőbe vésett DOGMÁK PARANCSOLTÁK MEG- hogy hogyan éljen az ember.Mikor kezdte felvenni a bankár,- és tőzsdecézárok által sugalmazott újabb dogmákat-PIAC ELVŰSÉG mindenhatósága,határok eltörlése-amíg meg nem valósították a valódi SCHENGEN-t!Tömegesen oda mennek, ahová vágyaik és álmaik vonzzák őket -na meg a szélsőséges ISZLÁM BANDÁK kergetik őket. Nagyon érdekes, hogy ezeknek az ISIS féléknek nagy része RENEGÁT- azaz európai szabad liberális berendezkedésű országok ideológiájától megcsömörlött extrém szadistákból áll! Ez a mohamedán világ "LIBERALIZÁCIÓJA"! A konzervatív arab világ Ali baba kincseit megszégyenítő luxusban élve kummányit sem ad hitsorsosai nyomorára, nekik a talpuk alatt bőségesen tocsog az olajban a Félsziget és az ÖBÖL olaja-meg kincsei!Mert az OIL-öl-nem hogy ÖL, hanem gyilkol is!
kjkj945
2016. május 20. 17:03
""Izrael, mint zsidó nemzetállam 2014. november 26., szerda"" ""Izrael: Izraeli Liberális Csoport"" Ja nekik szabad!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!