A skandináv jóléti modellnek egyetlen egy titka van

2022. december 10. 12:01

Egy kurva nagy és rengeteg olcsó erőforrással rendelkező országban élnek kurva kevesen.

2022. december 10. 12:01
null
Ambrózy Áron
Ambrózy Áron
Facebook

„Hallgatom Pogátsa Zoltánt a Hit Rádióban, és megütötte a fülemet a nagy balos megfejtés, miszerint mennyire vakon vagyunk, amikor a jóléti állam végéről beszélünk. A fickó szerint a jóléti államok a legversenyképesebbek. Nem példálózott, de a komcsik ugye mindig a skandináv jóléti társadalmat veszik elő, amikor valami bizonyítékot akarnak mutatni arra, hogy az elmélet helyes volt, csak mindenhol máshol rossz kezekbe került a recept.

Nos.

A skandináv jóléti modellnek egyetlen egy titka van: egy kurva nagy és rengeteg olcsó erőforrással rendelkező országban élnek kurva kevesen. Ennyi.

Aki nem hiszi, az nézze meg Alaszkát! Mert nem a skandináv-modell kényezteti a polgárt igazából, hanem az alaszkai-modell. Ott konkrétan fizetnek azért, hogy azon a hatalmas, erőforrásokban gazdag, de gecihideg vidéken éljenek.

Ezért nem fog soha működni a finn oktatási modell Görögországban, meg ezért nem lehet olajbogyót termeszteni Norvégiában. Az univerzális elméletek lófaszt sem érnek a valóságban.”

Nyitókép: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ersa57
2022. december 11. 19:34
A jólétért tenni is kell valamit!! Oroszország is hasonló helyzetben van. Skandináviától sokkal hatalmasabb, erőforrásokban sokkal gazdagabb ország (az igaz, hogy többen is vannak), de senki nem vágyik abba a jólétbe ami ott van!!!
Uppsala
2022. december 11. 15:08
A cikkíró hibás adatokból indul ki és annyira egyszerű magyarázatot ad, hogy nehéz komolyan venni. Dióhéjban: Izland és Dánia nem nagy országok, olcsó nyersanyagban sem gazdagok. Finnország sem bővelkedik természeti adottságokban. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Finnország 900 évig a Svéd királyság keleti fele volt A skandináv modell megértéséhez a történelmi háttér ismerete fontos. Nem volt soha jobbágyság, ezért nem is voltak parasztlázadások, egy-két helyi villongástól eltekintve. Viszont volt faluszinten egy fajta demokrácia, ahol minden felnőtt férfinak volt szavazati joga. A politikai kultúrának ez a sajátossága megmaradt a mai napig; a lakosság mindennapi életét érintő kérdéseket önkormányzati szinten döntik el. A politikában erőszakkultúra nem fejlődött ki, udvari intrikák, arisztokraták hatalmi harcai nem igen érintették a köznépet. A skandináv siker egyik oka, hogy a munkapiac partnerei összedolgoznak, kiegyeznek. 1938-ban a szakszervezeti vezetők és a munkaadók érdekszervezetei megegyeztek, hogy konfliktusok helyett együttműködnek, ellentéteket tárgyalások útján rendeznek. A szakszervezetek nem élnek a sztrájkjoggal, a munkaadók pedig bevonják a szakszervezetek képviselőit a vállalatok vezetőségébe. Az eredmény az lett, hogy a 70-es években, amikor a nagyobb országokban, pl Angliában rengeteg sztrájk volt, Svédországban teljes erővel ment a termelés. Akkor jelentős gazdagság halmozódott fel. Ami a természeti adottságokat illeti; a 60-as évektől kezdve rengeteg bányát (réz, nemesfém) bezártak mert nem fizetődtek ki. Vasbányák még működnek. Akit érdekelnek a részletek, itt van röviden a megegyezés a munkaadók és a szakszervezeti között: https://www.eurofound.europa.eu/efemiredictionary/saltsjbaden-agreement
Figyel Castro
2022. december 10. 22:27
A finn oktatási modellről: Finnország népességileg talán a leghomogénebb ország Európában (Izland talán még inkább). Elfelejtik ezt, valamint azt is, hogy ott nincs fél millió oktathatatlan cigány gyerek. Bár Helsinki már színesedik, rengeteg migráns van ott, de iskoláskorúak még arányaiban kevesen. Majd növekszik ez exponenciálisan és 10-15 év múlva megnézhetjük, hogy mi lesz a finn modellből!
zsellér péter
2022. december 10. 21:33
Szerintem meg van egy még egyszerűbb magyarázat : Északon kénytelen voltál mindig dolgozni , hogy túléld a féléves telet - Legyen mit enni , mivel füteni , mit felvenni ,stb. Igy aztán jóval dolgosabb népek lettek mint délen - Amikor jött a kapitalizmus akkor ezt dijazta a kapitalista rendszer - igy nyertesek lettek Mégis mit lehet csinálni ott a munkán kivül ? Na jó inni , komoly gond is az ott Ne jöjjetek a Ruszkikkal , mert ezek a népek ( a Dánokat kivéve) a XIX században nem voltak sokkal jobb helyzetben mint az Oroszok - A különbség jelentős részben a kommunizmusnak köszönhető De igy se ér sokat ez a nagy jólét már , a migránsok miatt még 20-30 évük van. Az egyetlen reményük az lehet, hogy ha nem lesz ez a nagy jó lét , a migráns tömegek elindulnak délen a Vikingek útján - Fát vágni nem fognak , ha nem kapják ingyen a meleget mint most
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!