Egy társadalom embersége – a szociális törvény módosításáról

2022. november 04. 18:11

Kérjük, hogy a Magyarország Alaptörvényében megfogalmazott mondat – „Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét” – ne sérüljön a mostani, válságos időkben sem.

2022. november 04. 18:11
null
Székely János
Facebook

Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) – társadalmi kérdésekkel foglalkozó – Caritas in Veritate Bizottsága elnöke írása a Facebookon

 

„Egy társadalom embersége leginkább azon lemérhető, hogyan bánik az időssel, a szegénnyel, a gyöngével, a beteggel.” (XVI. Benedek pápa)

A parlament elé került egy törvényjavaslat, amely az 1993. évi szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló III. törvény 2. §-át módosítaná a következő módon:

„(1) Az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős.

(2) Ha az egyén a szociális biztonságának megteremtésére önhibáján kívül nem képes, abban – anyagi lehetősége és személyes képessége arányában – a hozzátartozó kötelessége segíteni.

(3) Ha az egyén megélhetése önmaga és a hozzátartozók által nem biztosítható, a lakóhelye szerinti települési önkormányzat gondoskodási kötelezettsége áll fenn.

(4) Az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése.

(5) Ha az egyén szociális biztonsága a (4) bekezdésben foglaltak ellenére nem teremthető meg, annak biztosítása az állam kötelezettsége.”

Természetesen igaz, hogy az egyén, a család, a település és a karitatív szervezetek is kötelesek minden tőlük telhetőt megtenni a beteg, bajba jutott vagy idős emberért. A Biblia is felszólítja az egyént, hogy tisztes munkával tartsa el magát (2Tessz 3,10), felszólítja a gyermeket, hogy gondoskodjék az idős vagy beteg szülőről (Sir 3,12–14), felszólítja az egyházi közösséget, hogy lehetősége szerint viselje gondját a közösség szegény, idős, beteg tagjainak (Iz 58,7; 2Kor 8–9; Gal 6,10; 1Tim 5,16).

A katolikus társadalmi tanítás a szubszidiaritás elvével pontosan azt fogalmazza meg, hogy amit a társadalomban egy alsóbb szint meg tud tenni a közjó érdekében, azt ne emeljék felsőbb szintre, hanem hagyják meg az alsóbb szint hatáskörében.

Ezeknek az alapelveknek az életre váltása azonban nagy körültekintést igényel. A szociális problémákat az egyén mentális helyzete, krízisállapot, szegénység vagy iskolázatlanság miatt igen gyakran nem tudja megoldani. Gondoljunk csak a szegregátumokban, állami gondoskodásban, mélyszegénységben felnőtt gyerekekre, a fogyatékos személyekre, idősekre.

A nyugati társadalmakban egyre inkább eltűntek a több generációs, egy otthonban élő családok. A legtöbb esetben csak akkor képes a család a rászoruló hozzátartozó rendszeres segítésére, ha kap olyan támogatást, hogy valaki otthon maradhasson a beteg, idős hozzátartozóval, vagy ha a család olyan jómódban él, hogy tudnak erre a célra ápoló személyzetet fizetni.

Az önkormányzatok is csak abban a mértékben vonhatóak be ebbe a felelősségi körbe, amilyen mértékben az állampolgárok által befizetett adóból részesülnek.

Kérjük a parlamenti képviselőket, hogy a törvény vagy a részletszabályok szövegébe fogalmazzák bele azokat a feltételeket, amelyeket az állam biztosít, hogy a családok, az önkormányzatok, a karitatív szervezetek megfelelhessenek a törvénytervezetben leírt kötelességüknek.

Kérjük, hogy az ágazati minisztérium egyeztessen a szociális szféra szakembereivel és a karitatív szervezetekkel. Kérjük, hogy a Magyarország Alaptörvényében megfogalmazott mondat – „Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét” – ne sérüljön a mostani, válságos időkben sem.

 

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sün Balázs
2022. november 09. 01:05
Én "személy szerint nagyon helyesnek tartom a tervezett sorrendet . Ad (1) : Ugyanis sok esetben magának az "elesettnek" az életvitele miatt alakul ki olyan helyzet, hogy nem lesz képes saját magát ellátni/eltartani. Ad (2): gyakran fordul elő, hogy a fiatalok jobb élet reményében elmennek külföldre, és teljesen magukra hagyják a szüleiket. És amikor a szülők már segítségre szorulnának, akkor az államtól várnák el a szüleik ellátását mint anyagilag, mind pedig ténylegesen. Ez teljesen felelőtlen magatartás. Ha a szülők ápolását ténylegesen nem is tudják megoldani külföldről, - akár itt Magyarországon a munkájuk mellett - de legalább a más által nyújtott ellátás anyagi fedezetét viseljék, ne az államtól várják el azt is. Ad (3): tudomásom szerint a szociális ellátást biztosító önkormányzatok az ellátottak után kapnak normatív támogatást. Tehát ehhez a feladatukhoz kapnak állami támogatást a költségvetésből. Ad )4): a szociális ellátást a tervezett jogszabály az ÁLLAMI TÁMOGATÁSBAN részesülő karitatív szervezetekhez delegálja. Tehát az állam itt is vállal anyagi szerepet. Ad (5): Ezek szerint ha egyik előző eset sem oldja meg a helyzetet, akkor végső soron az állam nem rázza le magáról a feladatot. Ez ilyen egyszerű, csak érteni kell magyarul, valamint olvasni és érteni kell a jogi meghatározásokat!
Caruso
2022. november 05. 04:34
"A tartós ápolásra szorulók ellátását és az ahhoz tartozó intézményeket átadnák a szociális szférának." Ebben minden benne és semmi nincs benne. Ez az elképzelés, amit ebbe becsomagoltak a legaljasabb, amit a kormány megtesz. A kórházakból már nagyerőkkel folyik a kiürítése a gyógyíthatatlan beteg embereknek. Mit keres majd egy egész életét becsülettel ledolgozott gyógyíthatatlan beteg ember majd egy olyan szociális intézményben, ahol ott tanyáznak szinte egész életükben a hajléktalan alkoholista kábszeres koszos tetves segítségre érdemtelenek társaságában. De lesz majd ott egy a minimális szakmai intelligenciával sem rendelkező szintén iszákos dohányzó "szakma nélküli ápolónak nevezett valaki" aki majd gondoskodik róla. Az a lényeg, hogy majd az állam is hozzájárul egy minimális összeggel hogy virágozzanak a "kosztemetők". Most már csak az a kérdés, hogy hány beteg gyógyíthatatlan ember veszi el önkezével a saját életét. Bravó politikusok! Azok a képviselők, akik ezt a törvényt megszavazzák azok nem emberek.
péterx
2022. november 04. 20:11
Kedves János püspök atya, a katolikus egyház és a kormány is teszi - jól - a dolgát. A hitből szeretet és remény fakad. Üdvözöllek.
CsakOlvas
2022. november 04. 19:08
Püspök úr meglátása teljes mértékben méltányolandó. A törvénytervezet - a törvényalkotó érthető szándéka mellett - meglehetősen elnagyolt, azonban a különböző szintek peremfeltételeinek tisztázása, még a kodifikációra bocsátás előtt, elengedhetetlen, ebben az esetben(is). Várjuk kormánypárti és ellenzéki képviselők konstruktív közreműködését e nagyon lényeges kérdeskörben, püspök úr figyelmfelkeltő megjegyzését pedig köszönettel vesszük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!