Surányi György, a dilettáns

2022. január 15. 10:53

A liberális bankár egy tollvonással felszámolná nemzeti aranykészletünket.

2022. január 15. 10:53
null
Siklósi Barnabás
Magyar Nemzet

„Surányi György az elmúlt hónapokban úton-útfélen »komoly« szakértői szerepben nyilatkozik az inflációról, az aranytartalékról, Magyarország államadósságszintjéről, a magyar gazdaság teljesítményéről, teszi mindezt úgy, hogy tevékenységéhez olyan kiváló »eredmények« kötődnek, mint a majdnem harminc százalék (!) körüli infláció vagy a magyar gazdaságtörténelem legnagyobb megszorítása, a Bokros–Surányi-csomag.

Surányi György szerint a jegybanknak már 2020-ban is szigorítania kellett volna, miközben mindenki az enyhítés fegyverével küzdött a pandémia következtében leállt gazdasági szegmensek hatásai, majd az újraindítás nehézségei ellen. Surányi György szerint egy jelentős szintű nemzeti aranytartalék tartása pedig egyenesen hazárdjáték. Jelen írásomban ez utóbbi témát járom körül, s miképpen a végén, már az elején is szögezzük le, hogy nincs olyan adat, nem létezik olyan közgazdasági elmélet, amelyek alátámasztanák ezen állítását.

Ennek következtében gondolhatnánk, hogy ez a kérdés fel sem fog merülni a már régen elstartolt választási kampány során vagy annak farvizén, hiszen, amiről nem lehet megfelel­ően alátámasztott kritikát megfogalmazni, amit nem lehet érdemben bírálni, azt nem is érdemes össztűz alá venni. Legalábbis nincs olyan értelmes ember, aki erre vállalkozik. Aztán kiderül, hogy mégis van ebben az országban valaki, aki képes a nyilvánvalót is tagadni. Személye korántsem meglepetés, Surányi György korábbi jegybankelnökről van szó, akinek az arany szó hallatán illene mélységesen hallgatnia. Ám mivel nem ezt teszi, felmerülhet a kérdés, hogy vagy nem ismeri az önkritikát, vagy céljai lehettek az arany eladásával. Szavaiból bizonyosra vehetjük, hogy amint bármikor ismét lehetősége adódna, nem rajta múlna nemzeti aranykészletünk felszámolása.”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2022. január 16. 11:54
Surányi úr szakmai felkészültsége vitathatatlan, szakmai teljesítménye viszont – a magyar nép szempontjából - vitatható. Irányítási időszakához fűződnek az alábbi nagyobb hatású események az aranykészlet eladásán, a Bokros-csomagon és a bécsi bankbotrány elkenésén kívül: A forint csúszó leértékelése, amelyet a gazdasági stabilitásra hivatkozva vezettek be. Ki húzott a csúszó leértékelésből legtöbb hasznot? A 30 %-ot is meghaladó infláció, mellyel a kisemberek, kisvállalkozók zsebéből vették ki a pénzt. A 30-40 % körüli átlagos banki hitelkamatok, melyek a termelői célú hitelfelvételt lehetetlenné tették. Ez csak a kereskedelmi ügyletek egy részére volt alkalmas. Elterjedt üzletággá vált a hitel vissza nem fizetése, amelyet már a hitelfelvételkor tudott minden szereplő. A forint menekülő valutának való használata tőzsdei spekulációknál. Itt a nemzetközi tőzsdecápák sikertelen műveleteinek terhét a magyar állam fizette meg viszont árfolyamspekuláció révén, ahol a magyar állam nem avatkozott be. A világ legjobb kiszámítható üzletei voltak: a külföldi tulajdonú magyar bank bevágta a külföldi anyabankjától kapott eszközeit rövid lejáratú lekötésre az MNB-hez, kb. ötszörös kamatot realizálva az otthoni, külföldi kamatszinthez képest. Ilyen módon a szegény Magyarország finanszírozta a gazdag Németországot, Ausztriát, stb. Azt a devizaveszteséget, melyet az MNB tulajdonában lévő külföldi pénzintézetek okoztak, könyvelési manőverrel átvezették a magyar állam terhére. Ja igen, a Békesi-féle megszorító csomag is felhozható, ami alig tért el hatásában a Bokros-csomagtól. Tehát 4 év alatt 2 nagy megszorító csomagot kapott az ország. A kétszámjegyű infláció alatt a munkáltatóknak a szakszervezetekkel kialkudott nagy tömegű bérstopja 2-3 évre. 3 éves bérstop 50 % körüli reálbércsökkenést jelentett az alkalmazottaknak. Természetesen a magánszemélyek hiteligénye emiatt növekedett. Surányi úr szakmai teljesítménye viszont a tőzsdéket használó nemzetközi pénzmogulok számára igen elismerésre méltó volt, mivel számukra jelentős hasznot hozott. Magyarországot európai államként gyarmati szintre silányították. Surányi úr nem jótevője a magyar népnek, hanem épp ellenkező szerepre vállalkozott, sajnos. Az ezzel kapcsolatos kérdések nem merülhettek fel közbeszédben. Vajon mitől ez a törvények felettiség? Surányi úr „szakértő” felszólalása alapján úgy látszik, azóta sem változott...
Bitrex®
2022. január 15. 19:41
Hát nagyon remélem, hogy a választások előtt még biztonságba helyezik azt a 94 tonnát, mert ezek a mocskok semmi szín alatt nem kaparinthatják meg. Még arra a pár hétre sem, ameddig esetleg örülhetnének a győzelemnek. Mert úgyis új választások lennének hamarosan, csak az aranynak üthetnénk bottal a nyomát.
erdei nyezega
2022. január 15. 18:45
gyuri?......figyu?.........ez nem vicc!....rázod a pofonfát!....nem nevetünk jót rajta....nem félsz?.......
Mr Diener Mann
2022. január 15. 18:40
A Fidesz a forintkészletet tünteti el, marad utána a dupla adósság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!