Afganisztán: NATO helyett Selyemút

2021. augusztus 19. 15:06

A demokráciaexport látványos kudarca új fejezetet nyit a világpolitikában.

2021. augusztus 19. 15:06
null
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér blog

„Kína előtt megnyílt a tér, Európának migrációs hullámra és nagyobb stratégiai önállóságra kell felkészülnie. Az USA eközben már a XXI. század nagy konfliktusára gyűjti erejét.

A Rudyard Kipling által a »birodalmak temetőjének« (Graveyard of empires) nevezett Afganisztánt a brit és a szovjet hadsereg, és most az amerikaiak által vezetett NATO sem tudta megtartani. Az amerikaiak kudarca annyiban nagyobb, hogy nem vették figyelembe a Colin Powell korábbi vezérkari főnök és külügyminiszter által még az 1991-es Öböl-háború előtt megalkotott (Powell-)doktrínát: csak akkor szabad katonai eszközökkel beavatkozni, ha van világos exit stratégia. Afganisztánban sem volt ilyen.

Kezdetben jó ötletnek tűnt a 9/11 terrortámadásokért felelős terrorszervezet, az Al-Qaeda hátországának számító közép-ázsiai ország elfoglalása, ami biztosította az USA politikai és katonai jelenlétét a térségben. Fukuyama magyarul is olvasható könyve, az Államépítés (Nation-building) jól leírja az amerikai demokráciaexport receptjét, így azt sem mondhatják, hogy nem volt sorvezetőjük. Kétezer milliárd elköltött dollárral, tízezer halott nyugati katonával/zsoldossal és 170,000 civil áldozattal később ideje a jövőre vonatkozó forgatókönyvekkel foglalkozni.”

Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. augusztus 21. 10:44
A rosszulfésült Kiszelly az egyik legjobb elmezővé nőtte ki magát.
Newman
2021. augusztus 20. 13:35
Kereskedni, nem háborúzni kell egymással!!!:)
figyelő4322
2021. augusztus 19. 19:39
Továbbá Colin Powell doktrínájának egy másik pontja (amit a cikk nem említ) egy katonai akcióra az volt, hogy kell lennie egy VILÁGOS CÉLNAK. Ez IS hiányzott az afgán akcióból. Így aztán ha volt is, a kivonulási terv sem tudott működni. A közvetlen indító oka a háborúnak tulajdonképpen BOSSZÚ és MEGTORLÁS volt! Ez pedig már természeténél fogva egy rövid és korlátozott akció lehet. G.W. Bush elnök pedig hamarosan DEMOKRÁCIA EXPORTRÓL kezdett beszélni, és megvétózta a katonai vezetés figyelmeztetését, hogy egy ilyen cél nemcsak nem lehetséges, hanem komoly veszélybe sodorhatja az egész missziót és katonákat is.
Batman007
2021. augusztus 19. 17:09
Kina már 2007-ben megszerezte az Afgán kormánytól 3 mrd USD -ért az itt található rézbányát. Biztosan megvédik a befektetésüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!