A globális oltási katasztrófa közepette a Pfizer dollármilliárdos profitra tett szert

2021. május 05. 18:43

A WHO szerint a gazdag országok a vakcinák több mint 87 százalékát kapták meg.

2021. május 05. 18:43
Kocsis Árpád
Mérce.hu

„Az Egészségügyi Világszervezet szerint a gazdag országok a világszerte kiosztott COVID-19 vakcinák több mint 87 százalékát kapták meg, míg az »alacsony jövedelmű« volt gyarmati országok, a globális dél államai az oltóanyagok csupán 1 százalékához jutottak hozzá.

Afrikában a lakosság kevesebb mint 1 százaléka kapott akár egyetlen adag vakcinát is. Indiában, a világjárvány epicentrumában, ahol az elmúlt napokban 24 óra alatt 400 ezer új fertőzöttet is azonosítottak, és az emberek az utcán halnak meg, a lakosság kevesebb mint 10 százaléka kapott egyetlen dózist az oltóanyagból.

A Pfizer arra számít, hogy idén 26 milliárd dollár értékben ad el oltóanyagot, ami mintegy 5 milliárd dollár nyereséget fiall majd. A Pfizer részvényeinek árfolyama tavaly óta közel 50 százalékkal emelkedett, míg a német partnere, az addig ismeretlen BioNTech néhány hónap alatt startupból több milliárd dollárt érő vállalattá vált, amely milliárdos bevételt termel a gazdag részvényeseinek.

A Pfizer versenytársának, a Modernának a részvényárfolyama az elmúlt 12 hónapban több mint megnégyszereződött, és a cég vezérigazgatója, Stéphane Bancel – ahogyan a Times fogalmazott – »5 milliárd dolláros emberré« avanzsált.

Noha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította a kormányokat, hogy mondjanak le a vakcinák szabadalmi jogáról (amelyet a Moderna például ingyen kapott meg), az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az európai uniós országok erre nem hajlandóak.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kettőazkilenc
2021. május 07. 02:16
Az üzlet már csak ilyen. Mivel szerencsére nincsen monopólium a piacon, nem tartanám egészségesnek komcsi módon elvenni a szabadalmukat, csomó cég gyárt mindenféle oltóanyagot, eddig necces volt de így májusban majdhogynem kezd elég lenni, csökken a nyomás EU-szerte miközben rekord mennyiségeket gyártanak le, szóval szar nem szar de jut egy csomó embernek az év második felében mindenfelé.
Robur
2021. május 06. 17:46
És?
tothpal
2021. május 06. 13:37
SZABADSÁG! EGYENLŐSÉG! TESTVÉRISÉG!
VeJoLa
2021. május 06. 09:25
Nem furcsa, hogy a szegény kis szegény országok nem halnak ki maszk, teszt és vakcina híjján sem!? Persze, hogy nem furcsa! Pan Démia tudja, kiket érdemes ijesztgetnie, hogy megszedje magát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!