Lejárat nélkül, örökkön-örökké

2020. december 03. 09:36

Soros György amerikai világmegváltó élete legnagyobb üzletére készül.

2020. december 03. 09:36
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Magyar Nemzet

„Soros György nem adja fel. A nyáron 90. életévébe lépett spekuláns biztosra akar menni és élete legnagyobb üzletére készül. Az unióval örökjáradék-kötvényeket vetetne fel, amelyek lényege, hogy a hitelfelvevő egy válsághelyzet kezelésére jelentős összeghez, esetünkben ezermilliárd euróhoz jut. A tőkét nem kell visszafizetni, »csak« a kamatot, igaz, azt az idők végezetéig, innen az örökjáradék elnevezés. Mivel a jegybankok már a 2008-as válság óta pénznyomtatással tartják életben a globalizált világgazdaságot, a nemzetközi pénzpiacok tele vannak biztos befektetést kereső tőkével. Soros György itt kapcsolódna be amolyan hívatlan láncszemként a folyamatba.

Áprilisban egyszer már megfogalmazott ötlete alapján az EU mint príma adós vegyen fel ezermilliárd euró hitelt a nemzetközi pénzpiacokon, amire 0,5 százalék kamatot fizetne. Ez évi ötmilliárd euró kamat lenne, ami csekély árnak tűnik a járvány gazdasági következményeit orvosolni hivatott mentőcsomagért. Azt nem mondja Soros, hogy az EU kitől vegye fel ezt a hitelt, de biztosan lenne rá ötlete.

Ennyi önzetlenség láttán az ember fia már majdnem elérzékenyül, ha kelet-közép-európaiként nem szokta volna meg, hogy a sorok között kell olvasni. Esetünkben a Soroshoz köthető Project Syndicate oldal sorai között, amely a minap elutasította Orbán Viktor válaszcikkének közlését.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2020. december 03. 19:04
Mondhatni, meg akarja vezetni az EU-beli internáci hülyelvtársakat és "hasznos idiótákat" és számító gazembereket..
elfújta az ellenszél
2020. december 03. 18:01
A német alkotmánybiróság határozata szerint jogszerűtlen hogy Németország beszáll ebbe a buliba. Erre szidalmak özöne volt a válasz, aztán egy gyors húzással hatályon kivül helyezték a határozatot Valami nagyon nem jó készül Brüsszelben
Gregorius
2020. december 03. 17:10
Ezt a Soros ötletet úgy tudom, hogy az Unió már visítva visszadobta. Különben nem az öregember találta ki, mert a "Napoleoni Háboruk" idején a súlyos pénzhiányban szenvedő országok már használtak hasonlót. Igazából az infláción alapul, abból indul ki, hogy az infláció miatt a kamat összege mondjuk húsz év múlva már sokkal kevesebbet ér. Ha van más módszer, akkor nyilván kerülik, mert nagy a kockázata.
NTLLK
2020. december 03. 15:46
Még fél százalékkal is kétszáz év alatt vissza lesz fizetve. Persze! Tudom! A kamat! A szent kamat! Az majd kúszik csendben felfelé... Aztán a Nap már elnyeli a Földet, de a Vörös Óriás még mindig szedi a pénzt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!