Mit kezdjen a baloldal a szovjet örökséggel?

2020. november 23. 15:17

A baloldal nem vállalhatja fel a szovjet rendszert, még annak előnyösebb vonásait kimazsolázva sem.

2020. november 23. 15:17
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
Mérce

„A létező baloldalt sajnos egyszerre fogja vissza az elmúlt évtizedek neoliberalizmusának ballasztja (Giddens, Blair, Schröder, Clinton, Mitterand, Gyurcsány, és a Harmadik Út), illetve az azt megelőző szovjet rendszeré. Képes volt két egészen eltérő káros és elnyomó örökséget a nyakába venni. Ez sajnos a tapasztalatok szerint generációkra bénította meg a demokratikus baloldalt.

Mindezekből az is következik, hogy a baloldal nem vállalhatja fel a szovjet rendszert, még annak előnyösebb vonásait kimazsolázva sem. Ezt a mazsolázást a szélesebb közvélemény nem fogja elfogadni. A jövő baloldala csakis a nyugati szociális demokrácia kiteljesedéseként jöhet létre (ahogy azt Bernie, Vfak, Ardern, stb. helyesen hangoztatják), amely képes volt összeegyeztetni az igazságosságot a szabadsággal, és legmesszebb jutott a baloldali gondolatok gyakorlatba ültetésében. A szovjet örökség folytathatatlan, még annak enyhébb, kádárista változata esetében is. Azaz a jövő baloldala csakis antikommunista lehet.

Érzésem szerint ugyanis a kommunizmus kifejezést is be kell áldozni. Az ugyanis olyan szinten vált a szovjet rendszer szinonimájává, hogy menthetetlen. Szofisztikált elemzés kimutathatja ugyan, hogy a rendszer ténylegesen developmentista államkapitalizmus volt. Ez a finomság azonban megmarad az értelmiségi diskurzus kincse, nem fog fordulatot eredményezni a szélesebb nyilvánosságban.

De nincs is erre szükség. A szociális demokrácia, a gazdasági demokrácia ideálja folytatható. Az elért szociáldemokrata vívmányok az újraelosztás és az erős szakszervezeti jogosítványok. Semmi okunk azt gondolni, hogy ne lehetne mindezt tovább vinni olyan irányokba, mint a feltétel nélküli alapjövedelem, a szövetkezeti vagy közösségi (commons, lásd Ostrom) tulajdon, a monetáris finanszírozás, illetve a nemnövekedés. A jövő baloldali programjának elemei összeálltak.  A múltba nézés semmi más, mint üres eszképista póz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2020. november 24. 07:56
Csoda hogy ilyen témával egyszerűen cikk is születhet. Képzeljük el ebben a kontextusban: "Mit kezdjen a jobboldal a náci örökséggel? A jobboldal nem vállalhatja fel a náci rendszert, még annak előnyösebb vonásait kimazsolázva sem." Hát nem aranyos? Ilyen ez a (kettős) Mérce
zolizolizoltan
2020. november 24. 07:14
TGM-ről. Sajnálom, hogy Pogátsa Zoli mintának tekinti TGM-et. Ugyanis TGM a tiszta köztulajdont működtetését életképesnek tartja a gazdaságban és ezzel táptalajul szolgál egy régen meghaladott társadalomi filozófiának. TGM újfiúnak számít a leninisták között, de nem marxista! A rendszerváltás előtt az SZDSZ ostoba filozófiája hatott rá, ezért nem élhette át rendesen a szocializmus és a köztulajdon megújítására irányuló mintegy 20 éves magyar kísérletet. Pedig a kudarcot vallott hosszú magyar kísérlet (is) nagyon tanulságos arra nézve, hogy a tiszta köztulajdon összeegyeztethetetlen a piacgazdasággal. Piacgazdaság nélküli társadalom pedig egyenlő a leninizmussal és távol áll a marxizmustól is. Sok kárt okoztak a magyar vaskalapos leninisták a magyar baloldalnak és a magyar szociáldemokráciának, de szerencsére már egyre kevesebben vannak. Ha a druszám komolyan veszi az írását, akkor a kommunizmussal együtt is TGM-et is ki kell dobnia a repertoárjából.
Bástyaelvtárs
2020. november 24. 01:13
Nagyon jó írás PZ tól ! nem is értem mi keres a mandineren. kár gyöngyöt dobni a disznók elé
civis72
2020. november 23. 23:51
A szovjet örökség kevésbé ciki mint a 21.századi progresszív buzista libernyák aktivizmus
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!