Miért Joe Biden lett Amerika új elnöke?

2020. november 09. 15:00

Orbán diplomáciai fiaskót követett el, amikor az elnökválasztás hajrájában nyíltan Trump „győzelméért szorított”.

2020. november 09. 15:00
Dobozi István
Index

„Donald Trump elnöksége alatt 180 fokos fordulat következett be a magyar–amerikai politikai kapcsolatokban. Trumpot hidegen hagyták az emberi jogok. Bátorította az illiberális rendszereket, Magyarországtól kezdve Lengyelországon keresztül Brazíliáig. Bident viszont a határozott kiállás jellemzi a demokrácia megerősítése mellett otthon és külföldön egyaránt.

Biden győzelmével fennáll a veszélye annak, hogy a magyar-amerikai politikai kapcsolatok visszaesnek az Obama-kormány szintjére, amikor hazánk miniszterelnöke de facto nemkívánatos vendég volt a Potomac partján. Biden szerint a demokratikus értékeknek nemcsak Trump fordított hátat, hanem világszerte terjed a tekintélyelvűség, a nacionalizmus és az illiberalizmus.

Orbán Viktor diplomáciai fiaskót követett el, amikor az elnökválasztás hajrájában – teljesen célszerűtlenül – nyíltan Donald Trump »győzelméért szorított«. Ezt fejelte meg azután Szijjártó Péter nagy feltűnést keltő túlreagálása Biden egyik rögtönzött kampánykiszólására Magyarország és Lengyelország tekintélyelvűségével kapcsolatban. Ismeretes, hogy a külügyminiszter egy elképesztő videóüzenetben szólította fel az Egyesült Államok jövőbeli elnökét, hogy Magyarország bírálata helyett inkább a saját korruptságára vonatkozó kérdéseket válaszolja meg Ukrajnával kapcsolatban. Ezzel súlyosan beavatkozott az amerikai belpolitikába, annak is a legkényesebb részébe – a választásokba –, amire mindkét párt szuperérzékeny. Ezzel az öngóllal Budapestnek még a Biden-kormány hivatalba lépése előtt sikerült a kétoldalú politikai viszonyt potenciálisan rossz pályára terelni.

Véget érhetnek a rövidre sikerült szép napok? Visszajöhet az udvarias hanyagolás, vagy annál is rosszabb jön? A következményeket a legfontosabb szövetségesünkkel való viszonyban majd jövőre fogjuk látni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mátyás01
2020. november 10. 07:59
Mivel mondatonként hazudik egyet a szerző, kezdjük az elsővel. Milyen emberi jog sérült Magyarországon az elmúlt 10 évben, ami nem érdekelte Trumpot? Semmilyen.
Amerigo
2020. november 09. 22:59
"Miért Joe Biden lett Amerika új elnöke?" A zindexes firkász befejezett múltat használ, holott még nem tartunk ott! A vén varangy által uralt demokraták pyrrhoszi /pirruszi (bagóné kedvéért) győzelmet arat(hat)tak?! Minden átlagember tudja, hogy az állítólagos pedofil hajlamú, demens bidét kik és hogyan segítették az elnöki székbe! Hol vannak a liberálisok "jogállami" attribútumai, a fékek és ellensúlyok? Egy gigantikus csalássorozat rajzolódik ki, ehhez képest a fehérorosz választás maga volt a pancserség!
szeekely
2020. november 09. 22:01
Orban es Szijarto ezt Nyetanyahu keresere tette. A magyar kormany Izraelbol kap utasitasokat, amiket aztan onkentes alapon elfogad es kovet. De ebben nincs semmi kulonos, csupan atfogo ideologiajuk, az apartheid internacionalizmus szellemeben jarnak el.
mokány
2020. november 09. 21:25
Gender-fajelmélet, médeaterror, választási csalás = fascismus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!