Kis romániai abszurd

2019. november 11. 09:10

A medián ekvivalens jövedelem bevezetése jobban rávilágítana a valóságra.

2019. november 11. 09:10
Bálint Eszter
Krónika.ro

„Persze itt most legyinthet a kedves olvasó, mondván, hogy ez nem jelent semmit, hiszen jobban keresünk, többet költünk, és már nemcsak a mindennapi szükségletek fedezésére futja, hanem többen engedhetnek meg maguknak szebb ruhát, drágább cipőt, mint három éve. Igazuk is lehet, ismerünk mindannyian ilyen családokat. De sajnos arról is beszélnünk kell, hogy az átlagbér növekedése több szempontból is csalóka adat. Egyebek mellett amiatt, hogy a közszférában erőteljes fizetésemelések voltak az elmúlt években, ami torzítja az átlagbér szintjét.

A magánszféra legtöbb ágazatára ugyanis nem volt jellemző a fizetésemelés, így sokan keresnek ugyanannyit, mint három éve, miközben a kenyeret nekik is megemelt áron kell megfizetniük. Beszédes adat, hogy jelenleg csaknem 1,7 millió romániai alkalmazott, vagyis a munkavállalók 30 százaléka dolgozik minimálbérért, ami nettó értékben messze elmarad az átlagbértől, hiszen a minimálbér végzettség és foglalkozás függvényében 1263 és 1774 lej között alakul. Így nem meglepő, hogy egyre többen követelik a medián érték közzétételét az átlagbér helyett.

Az átlagbér ugyanis a romániai keresetek átlaga, amiben benne van a minimálbérért dolgozó készruhagyári munkástól a bankigazgatóig mindenki. A medián ekvivalens jövedelem viszont – ha lennének hivatalos statisztikák – azt mutatná meg, hogy mekkora az a bér, ami a legnagyobb és a legkisebb között éppen középen van, vagyis hogy mekkora az a jövedelem, amelynél szám szerint ugyanannyi ember keres többet, mint kevesebbet – ez ugyanis sokkal jobban rávilágítana a valóságra. Főként, hogy tudjuk, nálunk az egyik legnagyobb a bérszakadék az Európai Unióban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
subshelpcrip
2019. november 11. 18:12
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Jack Reynor
2019. november 11. 17:24
Önmagában egyik középérték sem elég egy eloszlás leírására. Nem jobb egyik sem a másiknál. Ráadásul itt az alapadatok is csak egy minta.
Bástyaelvtárs
2019. november 11. 15:17
a mediánjövedelem sokkal jobb mutató az átlagnál, ez tök igaz, mert a jövedelmek eloszlása nem szabályos hanem az alapszokaság sokkal nagyobb része keres minimálbéren mint jól és ezt nem kezeli az átlag, csak torzítja a képet.
koronaszepe
2019. november 11. 14:32
Nem véletlenül számolnak Magyarországon is átlagbérrel úgy, hogy a mikrovállalkozásoknál dolgozókat nem veszik figyelembe. Kozmetika...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!