Mit csináljunk a lángoló brazil esőerdőkkel?

2019. augusztus 26. 11:13

Tiszta levegővel és biodiverzitással nem lehet embereket jóllakatni.

2019. augusztus 26. 11:13
Madár István
Portfolio.hu

„Lángoló esőerdők képeivel és a brazil elnök bizarrnak ható nyilatkozataival vannak tele az újságok címlapjai. Zömében értetlenség és felháborodás a reakció a brazilok látszólagos közönye miatt, és a megszólalók nemzetközi beavatkozást sürgetnek. Egy olyan korban, amikor a klímaváltozás egyre fontosabb téma, a brazil fejlemények globális közügynek számítanak. Legalábbis így tekint rá a közvélemény jelentős része. De mit kezdjünk a lángoló Amazóniával? A támogatás megvonásától, a nemzetközi kooperációban végrehajtott gerilla-tűzoltásig sok minden felmerült, egy lehetőségről viszont kevés szó esik: fizessük Brazíliának. Sokat. Nagyon sokat. Provokatív tartalom következik. 

 
Menjünk oda, oltsuk el!

A tűzben álló brazil dzsungel látványa tapasztalataink szerint az alábbi hirtelen reakciókat váltja a közvéleményből: 
– A brazil elnök felelőtlen, korrupt, tisztességtelen.
– Oltsák el a gazdag országok a tüzet.
– Ha Brazília nem hagyja, akkor a világ lépjen fel szelíd erőszakkal.


Két probléma van ezzel: 1. Brazília szuverén állam, nagyjából azt csinál a területén, amit akar. 2. Brazília esőerdőt akar irtani, mert úgy gondolja (nem megalapozatlanul), hogy ezzel élénkíteni tudja a gazdaságát, és javítani tudja a brazil emberek életszínvonalát. »Brazília first.«

Hogy a kihívást magunkénak érezzük, egy pillanatra képzeljünk el egy alternatív Magyarországot. Ebben az Alföldet teljes egészében egy áthatolhatatlan, művetlen dzsungel borítja, amit sokan »Európa tüdejének« hívnak. Most képzeletben felezzük el a havi jövedelmünket a mostanihoz hasonló árak mellett. Ebben a szegény, 40%-ban erdővel borított országban jön egy politikus, aki azt mondja: irtsuk ki erdők egy részét, a fát adjuk el, a területen folytassunk agrárgazdálkodást, mert ezzel jövedelem nélkül tengődő százezreknek tudnánk értelmes munkát biztosítani. Vajon népszerű gondolat lenne-e? Egészen biztosan. Nem nagyon ismerünk olyan országot, amelyik a földterületének 40%-át önként és ingyen (sőt, költséget felvállalva) az emberiség boldogulásának szolgálatába ajánlotta volna.

Most már csak azt képzeljük el, hogy az erdőirtásra a nemzetközi közösség felháborodása a válasz. A klímaváltozástól való félelem légkörében a politika megváltoztatását követeli és beavatkozást sürget. Micsoda kényelmes, cinikus gondolkodásnak tűnik ez belülről nézve! Lássuk el tiszta levegővel a világot, fékezzük a felmelegedést, óvjuk a bioszférát ingyen, sőt, ennek haszonáldozatát viseljük el.

Ha esetleg valaki félreértette volna: a gondolatkísérlet nem azt bizonyítja, hogy Brazília a globális jövő szempontjából nem felelőtlen. Nyilván az. De legalább rövid távon (de talán hosszú távon is) a saját önös érdeke szempontjából racionálisan viselkedik, amikor kihasználatlan kapacitásokat próbál termelésbe vonni. Tiszta levegővel és biodiverzitással nem lehet embereket jóllakatni.
A tiszta levegőt nem lehet eladni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2019. augusztus 26. 17:57
"folytassunk agrárgazdálkodást" A fideszesek a jobbágyságból jöttek.
Zsaturnuzs
2019. augusztus 26. 16:14
Leegyszerűsítve a probléma veleje az, hogy Brazília szóját akar termeszteni és marhákat legeltetni, exportra. Egyik sem alapvető élelmiszer. Nem kell megvenni a brazil szóját és marhahúst, ezzel a probléma égető része megoldva. Ha megvesszük (nem Magyarország, hanem az EU, az USA, Kína stb.), akkor ne sirassuk az erdőket és ne szapuljuk a brazilokat, mert támogatjuk az erdőt pusztítását. Álszent képmutatásból mindig túlkínálat van a világban. Az erdők és a globális felmelegedés kérdésköre erősen összefügg, és globális megoldásokat kíván. Sokkal nagyobb probléma, nem oldható meg gyorsan, de nem is az amazóniai erdőtüzek miatt kell foglalkozni vele. Nagyon erőltetett felcserélni a sorrendet, kifejezetten politikai eszköz egyesek kezében. Bolsonaro és a politikájának megítélése pedig végképp a "mi mindent jobban tudunk mindenki másnál" gondolkodású fotelvitézek témája. Minden politikus és minden nép maga dönt a sorsáról, mindaddig, amíg nem sérti az adott kor nemzetközi jogát.
sztd
2019. augusztus 26. 15:19
Meg persze: https://mandiner.hu/cikk/20190826_amazonas_szakerto_nem_a_fold_tudeje_az_amazonas :) Úgy tűnik az emberi jogok és a sajtószabadság ideje lejárt a baloldalon.
balbako_
2019. augusztus 26. 14:56
Érdemes a szakértőket meghallgatni. Döbbenetes, hogy az esőerdő védők hamis fotókkal kampányolnak ezáltal az ügyet is lejáratják. Követelődzés helyett olyan megoldást kell találni, hogy az erdőben/erdőből élő emberek is megtalálják a számításukat és az esőerdő sem csökkenjen. Ehhez viszont nem hangzatos - és hazug - szlogenek kellenek, hanem szakértők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!