A válságnak vége – és most?

2017. december 28. 09:28

A V4-ek között a válság előtt a második legfejlettebbek voltunk – ma utolsók vagyunk.

2017. december 28. 09:28
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Heti Válasz

„Hát igen, az Orbán-kormány a javuló külső feltételek előnyös következményeit élelmesen saját teljesítményének állította be: »a magyar reformok működnek«, és »Magyarország jobban teljesít«. A politika már csak ilyen, legyinthetünk a kincstári öndicséretre, bár az arra költött adómilliárdjaink mehettek volna értelmes célokra is. Ám az ügy ennél súlyosabb: a valóság módszeres eltorzítása téves következtetésekre vezet és kárt okoz. Először is, nem igaz a kormánypropaganda, miszerint az illiberális, azaz elnyomó rendszerek mindegyikében pezseg a gazdaság, szemben a fáradt demokráciákkal. Európa nem hanyatlik, ma már szintén »jobban teljesít«. Éppen a javuló európai konjunktúra, a nemzeti jövedelmünk négy százalékára rúgó éves EU-támogatás dúcolja alá gazdaságunk mostani növekedését. Az unió eleinte valóban küszködött a válsággal, bár ez is csak az uniós átlagra igaz: a magyar (meg a lengyel, szlovák, cseh) gazdaságnak fontos német-osztrák-holland mag hamar magára talált. A mediterrán térség sokáig vergődött, velük viszont nincs sok dolga a visegrádi csoportnak. A V4-ek között a válság előtt a második legfejlettebbek voltunk – ma utolsók vagyunk.

A kormány rózsaszín szemüvegén át

Itt ismét elválik a kormányzati pr és a kritikus szakmai értékelés, ami persze joggal kelt értetlenséget az érdeklődőkben: kinek van igaza, netán hamisak az adatok? A számok ügyét félretéve, a nézeteltérés oka nem az, hogy a mindig kritikus közgazdászok ne látnák a napnál világosabb eredményeket. Nem, az eltérést a viszonyítási mérce megválasztása, a folyamatok hajtóerőinek és a kilátásoknak az értékelése magyarázza. Ha a viszonyítás alapja a 2009-es válságév, akkor nálunk valóban sokat javult a világ. De a világ egésze is. Sőt ugyanezen idő alatt a hasonló fejlettségű és adottságú országok jóval előbbre jutottak. Ami a fejlődés motorjait illeti: a kormánymagyarázat szerint a folyamatos válsághelyzetben az ország az állami erőközpontosítás és a nemzeti érdekek harcos képviselete révén fejlődik. A közgazdasági elemzés viszont pont az aktivista kormánypolitika által gerjesztett bizonytalanságot, a voluntarista döntések következményeit tartja felelősnek azért, hogy az elmúlt évek kegyelmi viszonyai ellenére nem tudtunk a lengyel, cseh, román, szlovák ütemben modernizálódni.”

A teljes írás a Heti Válasz 2017. 12. 21-én megjelent számában olvasható

Összesen 182 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2017. december 28. 18:52
Mekkora, irigy, szaralak ez az Ákos bácsi! Érdekes színeváltozása ezeknek a kiérdemesült, amortizálódott, elhülyült, szenilizálódott, nyugállományú antaljóskás alakoknak: Nyilván, irigykednek, fenének sincs igénye "jószolgálataikra", haszontalan és eltájolódott "fő"-tanácsaikra, hát megsértődnek, beállnak a rágalmazók, a fanyalgó simicskaiánus gecisták közé. Voltam én is félreállítva, többször is. Pl. ilyen olyan csapataimban ültem a kispadon, nem vittek edzőtáborba, turnézni, Dél Amerikába, Új-Zélandra, stb., kiestem a válogatón, fájt, nem tudtam aludni, elkeseredtem, bőgtem otthon, Édesanyám keblén...Úgy éreztem, hogy ez a világ legnagyobb igazságtalansága. De! De a csapatomat sohasem rágalmaztam, nem vádoltam, szidtam, támadtam, idegenek előtt nem beszéltem ki sérelmeimet. Az áruló, a Júdás, jogos, vagy éppen jogtalan első, parányi sérelménél, rohan az ellenséghez és feladja barátját, feljelenti népét, nemzetét, hazáját, családját, apját, anyját, csapatát. Ó, ti szarevő, gecista magyar Júdáskák, törpejúdások!
puszika
2017. december 28. 17:37
De ez csak a Heti Válaszban van így kedves Bod!! Mert akkor miért van felminősítés,csökkenő munkanélküliség,emelkedő bérek, növekvő szociális juttatások,CSOK,nyugdíjprémium......................? És képzelje ezekhez önnek az égvilágon semmi köze nincs. Mondja azt ,hogy ez fáj de kurvára. Azt értenénk!!
koronaszepe
2017. december 28. 17:19
A V4-ek között a válság előtt a második legfejlettebbek voltunk – ma utolsók vagyunk.
luisbathhelena
2017. december 28. 15:13
Ez egy hazugság. 2002-ben talán igaz volt, de a csehek akkor is előttünk voltak. De Bod új barátainak 8 éves kormányzása alatt sikerült elérnünk, hogy tökutolsók legyünk, méghozzá MÁR A 2007-8-as válság ELŐTT, ami olyan állapotban érte a dilettáns és hazaáruló kormányzás miatt az országot, hogy a 2009-es "növekedés" -6,8% volt (miközben Lengyelország soha nem ment 0 alá!!).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!